Analýza vnitropodnikového trhu práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Rozmisťování, propouštění a penzionování pracovníků
Řízení lidských zdrojů -2
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Úvodní pojmy Mobilita – typy a kritéria 3. Uvolňování pracovníků
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Řízení lidských zdrojů
Personální informační systém
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Mzdové formy.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Členění a organizace veřejné správy
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Analýza vnitropodnikového trhu práce Analýza stavu a pohybu pracovníků.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Zadání případové studie
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Metody Finančního řízení firmy Tomáš Sobotka A09B0008PMAB.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
MARKETINGOVÝ MIX.
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Personální plánování.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Odměňování pedagogických pracovníků
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Ukazatele kvality Program školení.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Analýza vnitropodnikového trhu práce Analýza pracovních míst

Analýza pracovních míst - východiska Pracovní místo představuje soubor úkolů a odpovědností, tvořících ve svém souhrnu pracovní povinnosti jednoho pracovníka. Počet pracovních míst v organizaci určuje celkovou potřebu počtu pracovníků. Charakter a obsah práce na pracovních místech určuje potřebu profesně kvalifikačních a dalších znaků pracovníků, tedy požadavky na jejich strukturu. Analýza pracovních míst je jakási inventura úkolů, podmínek a požadavků pracovního místa. Tato inventura se rozpadá na dva problémové okruhy: - charakteristiky týkající se pracovních úkolů a podmínek - charakteristiky týkající se požadavků na pracovníka

Analýza počtu pracovních míst a jeho vývoje Počet pracovních míst zkoumáme obvykle k nějakému rozhodnému okamžiku v roce a to: - počet obsazených pracovních míst (uspokojená poptávka po PS) - počet volných pracovních míst (poptávka neuspokojená)   Tato analýza počtu pracovních míst se zpravidla doplňuje o analýzu dosavadního vývoje počtu pracovních míst (obsazených, neobsazených) může poskytnout informace o vývojových tendencích, které jsou pak použitelné při odhadování budoucí poptávky po pracovních silách. Je však třeba dát pozor na určité skoky v počtu pracovních míst (spojení, rozdělení, likvidace apod.)

Vývoj počtu pracovních míst podle obsazenosti

Analýza struktury pracovních míst Mnohem významnější než analýza počtu pracovních míst , je analýza struktury pracovních míst. Jaký pracovník by měl vykonávat práci na příslušném pracovním místě a pro jakého pracovníka je dané pracovní místo vhodné. Mnohem větší význam má analýza pracovních míst podle některých znaků jejich popisu a specifikace. Na analýzu struktury pracovních míst podle kategorií a zaměstnání navazuje analýza struktury podle kvalifikovanosti práce (kvalifikačních požadavků) na pracovních místech. Analýzu pracovních lze provést i podle pracovních podmínek s nimi spojených Neméně důležitá je analýza prostorové struktury pracovních míst, tedy rozmístění pracovních míst

Struktura pracovních míst z hlediska vhodnosti

Struktura PM podle kategorií a zaměstnání

Struktura PM podle požadavků na vzdělání a praxi Analýzu pracovních lze provést i podle pracovních podmínek s nimi spojených: Kvalita pracovního prostředí Míra rizikovosti práce Platové (mzdové) podmínky Režim pracovního dne

Prostorová struktura PM Organizační jednotka, útvar, úroveň Počet pracovních míst Podíl v % z celkového počtu pracovních míst v organizaci Podíl v % z celkového počtu pracovních míst v útvaru