Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Rozdíly ve výši mzdy Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázium Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu se pokusíme zodpovědět otázku, proč existují rozdíly ve mzdách, dále se podíváme na vývoj průměrné mzdy v ČR, na průměrnou mzdu podle odvětví národního hospodářství a rozdíly ve mzdách podle pohlaví.

3 8. ROZDÍLY VE VÝŠI MEZD Existují a proč?

4 Důvody rozdílů ve výši mezd (může zaměstnanec do určité míry ovlivnit)
Výše a kvalita vzdělání a délka praxe = většinou platí, že čím vyšší jsou zmíněné faktory, tím je i vyšší mzda. Doba zaměstnání u daného zaměstnavatele = opět platí výše uvedené, tj. většinou se zvyšuje mzda, čím déle u daného podniku pracujeme. Kladné pracovní hodnocení od zaměstnavatele = zvyšuje možnost růstu mzdy (osobní ohodnocení, výše prémií, odměn apod.)

5 Velký rozdíl však určuje také konkrétní stav na trhu práce (pracovník jen stěží může ovlivnit)
Ve společnosti jsou dlouhodobě odvětví, která umožňují zaměstnancům vyšší mzdy oproti průměru – např. bankovnictví, pojišťovnictví, informační technologie. Otázka trhu – tj. nabídky a poptávky po určitých profesích. Čím je poptávka vyšší, tím je i nabízená mzda vyšší a naopak. Otázka daného regionu – např. v Praze převažují vyšší než průměrné mzdy oproti ostatním regionům. Pohlaví zaměstnance = celosvětově negativní jev v odměňování – ženy mívají většinou na stejné pracovní pozici nižší mzdu než muži (cca v rozmezí 15 – 30 % ve vyspělých ekonomikách). Zkusíte odpovědět proč?

6 Průměrná mzda a její vývoj
Skládá se ze základní mzdy a platu, příplatků a doplatků ke mzdě, odměny, náhrady mezd a platů, odměny a další složky zúčtované pracovníkovi k výplatě (tedy se jedná o hrubou mzdu). Medián hrubé mzdy = je o trochu lepším ukazatelem; je to hrubá mzda pracovníka, jehož pozice je uprostřed sledované skupiny zaměstnanců. Vyjadřuje tak skutečný přehled o mzdové úrovni.

7 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google