Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Připojení fotovoltaických elektráren
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetický management budov
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava

2 Podklady Kaminský,J.,Vrtek,M., Pumprla,O.: Obnovitelné zdroje v České republice Fiřt J.: Obnovitelné zdroje energie a úspory – úloha státu, podpora OZE a její dopad do regulovaných cen Šolc P.:Vývoj podílu OZE v energetickém mixu, Cíle státní energetické koncepce DNES ze dne 18. března 2010

3 Obnovitelné zdroje VODNÍ ELEKTRÁRNY BIOMASA BIOPLYN FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY GEOTERMÁLNÍ ENERGIE ODPADY

4 Obnovitelné zdroje – vodní elektrárny Využívání energie vody se u nás již přiblížilo přirozeným limitům. Zvýšení výroby elektrické energie lze očekávat jen od malých vodních elektráren. Například v roce 2005 bylo v ČR vyrobeno ve vodních elektrárnách 271,67 MWr el. energie, což je 3,4 % podíl na hrubé spotřebě elektrické energie.

5 Obnovitelné zdroje – biomasa Biomasa je nejjednodušeji využívána k vytápění. Měrné výrobní náklady vynaložené na výrobu elektrické energie se výrazně liší podle typu použité technologie i podle druhu použité biomasy. Ekonomicky nejvýhodnější technologii je přidávání biomasy do stávajících bloků na tuhá paliva. V roce 2005 bylo v ČR vyrobeno spalováním biomasy 63,05 MWr el. energie, což je 0,79 % podíl na hrubé spotřebě elektrické energie.

6 Obnovitelné zdroje – bioplyn K výrobě elektrické energie je hlavně využíván skládkový plyn a plyn z komunálních čistíren odpadních vod (ČOV), v menší míře je využíván plyn z průmyslových ČOV a plyn ze zemědělské výroby. V roce 2005 bylo v ČR vyrobeno spalováním bioplynu 9,75 MWr el. energie, což je 0,12 % podíl na hrubé spotřebě elektrické energie.

7 Obnovitelné zdroje – větrné elektrárny Využití našich větrných motorů bylo poznamenáno neuváženým rozvojem tuzemských větrných elektráren, nasazením nevyzkoušené techniky, špatným posouzením větrného potenciálu, nevhodným umístěním, úmyslným poškozováním atd. I když zakoupené stroje zahraničních výrobců byly tehdy na vyšší technické úrovni, současné dokonalosti dosáhly mnohem později. Pro přehled je v tab. uveden nárůst instalovaného výkonu větrných elektráren. Podle dat z tab. tedy vyplývá, že se produkce elektrické energie z větrných elektráren v roce 2005 podílela 0,03 % na hrubé spotřebě elektrické energie. Nárůst výkonů větrných elektráren je na následujícím obrázku.

8 Obnovitelné zdroje – větrné elektrárny

9 Obnovitelné zdroje – větrné elektrárny Instalovaný výkon

10 Obnovitelné zdroje – fotovoltaické systémy Výroba elektrické energie z fotovoltaických elektráren v roce 2005 byla 9,14 kWr. Podíl výroby elektrické energie z fotovoltaických elektráren na hrubé spotřebě elektrické energie činil v roce ,0001%. Nárůst v posledních letech je v následujícím přehledu.

11 0,2 1,8 12,9 43, [GWh] Výroba elektřiny fotovoltaiky Nárůst výroby 25 x za 1,5 roku !!! Výroba elektřiny z fotovoltaiky od roku 2006 do července 2009

12 Podpora výroby elektřiny z OZE Povinnost podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů stanovila směrnice 2001/77/ES V podmínkách České republiky je systém, podpory definován zákonem č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie Energetický regulační úřad byl zákonem pověřen k provádění podpory

13 Základní principy podpory OZE Zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie:  garantuje minimální dobu návratnosti investic (15 let)  předepisuje ERÚ způsob nastavení podpory obnovitelných zdrojů  výrobce má právo na přednostní připojení výrobny do elektrizační soustavy  výrobce si může vybrat ze dvou systémů podpory výkupní ceny zelené bonusy  diferencované ceny pro různé kategorie obnovitelných zdrojů (rozdílné investiční a provozní náklady jednotlivých OZE) technicko-ekonomické parametry pro výpočet výkupních cen stanovuje ERÚ vyhláškou

14 Základní principy podpory OZE - výkupní ceny a zelený bonus Zelený bonus Pro rok 2010 stanoven výše 11,28 Kč respektive 11,18 Kč/kWh pro solární elektrárny s instalovaným výkonem nad 30kW. Zelený bonus získáváte za vámi vyrobenou energii, kterou spotřebujete, případně sami prodáte někomu jinému, než vašemu dodavateli (Eon, ČEZ, …). Z hlediska finanční efektivity je tento způsob nejvýhodnější. K zelenému bonusu musíte připočítat částku, kterou byste zaplatili za energii, pokud byste ji museli odebírat od vašeho dodavatele. Výsledná cena je tedy 11, = 15,91 Kč/kWh bez 19% DPH. Výkupní cena Pro rok 2010 je stanovena ve výši 12,25 Kč resp. 12,15 Kč/kWh pro solární elektrárny s instalovaným výkonem nad 30 kW. Výkupní cenu vám zaplatí váš dodavatel el. energie, který se v tuto chvíli stává i odběratelem. Dodavatel je povinen od vás energii z obnovitelných zdrojů odkoupit.

15 Přírodní podmínky pro uplatnění OZE v ČR (spíše omezené… ) Rozložení větrného potenciálu na územní ČR Rozložení průměrných slunečních podmínek na území ČR

16 Výroba elektrické energie

17 Výroba elektrické energie

18 Výroba elektřiny z OZE v ČR Česká republika se v přístupové smlouvě zavázala ke splnění indikativního cíle ve výši 8% podílu výroby elektřiny z OZE na hrubé domácí spotřebě v ČR v roce Podíl výroby elektřiny z OZE v ČR 2,8 3,2 3,8 2,1 3,8 4,3 4,9 4,7 5,2 6,5 8, pol cíl 2010 Podíl OZE [%]

19 Výroba elektřiny z OZE v ČR Vývoj podílu energie z OZE na konečné spotřebě energie

20 Výroba elektřiny z OZE v ČR

21 Obnovitelné zdroje

22 Vývoj instalovaného výkonu a počtu provozoven FVE

23 skutečnost

24

25

26 Vývoj výkupních cen OZ Návratnost 7 let 14 let 11 let

27 Vývoj výkupních cen OZ Dle DNES dne 18. března 2019 ERÚ může snížit výkupní ceny o více než 5% v případě, že doba návratnosti klesne pod 11 let. Dle ERÚ při návratnosti solárních zdrojů 15 let musí cena poklesnout o 33%. Sazeb má být více: -Nejvýhodnější do 30 kW pro vlastní spotřebu -Další méně výhodná sazba pro střešní zdoje na velkých komerčních budovách -Nejnižší samostatná sazba pro volně stojící zdroje

28 Struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2009 – bez DPH a ekologické daně

29 Struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2010 – bez DPH a ekologické daně

30 Srovnání podpory FVE v jiných zemích

Děkuji za pozornost