CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.06 SOU Obořiště
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.15 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.05
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.10
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.08 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.10 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.14
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.16 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.08
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.19 SOU Obořiště
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Sortiment nealkoholických nápojů
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.07 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.04 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.02 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.04
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_106_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.03 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.06 SOU Obořiště
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.08 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.14 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1.Sada – předmět – Potraviny a výživa Tématická oblast : maso a nápoje z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.15 Nealkoholické nápoje Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce PaV v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí charakteristice nealkoholických nápojů v základu. ------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU.

Nealkoholické nápoje – dle teploty dělíme na teplé a studené Nealkoholické nápoje neobsahují etanol.

Voda Voda je součástí života, lidské tělo ji ztrácí dýcháním, potem, močí, stolicí a musí ji neustále dodávat. Snížení obsahu vody v lidském organismu vyvolá tzv. dehydrataci, při snížení obsahu vody o 20 % nastává smrt. Člověk denně potřebuje v průměru, dle váhy - 3 l vody, z toho nejméně 1 l v nápojích. Při zvýšené fyzické námaze je nutné vodu neustále dodávat. Nejvíce zvyšují potřebu pití jídla sladká, slaná, tučná a pokrmy které mají mnoho bílkovin.

Podle způsobu použití rozlišujeme vodu: Pitná voda – musí být zdravotně nezávadná, bez choroboplodných mikroorganismů. Používá se k pití, vaření a osobní spotřebě. Je bezbarvá, bez zápachu, příchutí a zabarvení. Nápoje s teplotou okolo 10 °C tlumí pocit žízně lépe než nápoje chladnější, tj. pod 5 °C. Užitková voda - používá se na mytí, praní atd. Destilovaná voda – v potravinářství se nepoužívá, pouze k technickým účelům

Stolní voda Je to vybraná pitná voda vysoké jakosti, získává z hlubinných vrtů. Plní se do skleněných, nebo polyetylenových lahví různých objemů a tvarů.V prodeji je stolní voda přírodní nesycená (modrý uzávěr), lehce perlivá (zelený uzávěr)perlivá, která je sycená oxidem uhličitým (červený uzávěr). Jsou ochucené různými příchutěmi ovoci, nebo bylin, popř. doslazované. Kojenecká (je vysoce jakostní)k přípravě stravy pro kojence. Nejznámější jsou Dobrá voda, Zlatá voda, Horský pramen, Tanja, Kojenecká voda Mimi apod. Stolní voda se hodnotí senzoricky (chuť, pach), chemicko- fyzikálně a mikrobiologicky.

Minerální voda Rozdělení minerálních vod podle teploty zřídla - chladné (do 20°C), vlažné (20-30°C), teplé (30-50°), horké (nad 50°C) podle účinku na organismus – stolní a léčivé - stolní - Mattoni, Poděbradka, Exelzior, Korunní kyselka, Ida, Ondrášovka. - léčivé (mají vědecky prokázané léčivé účinky) - Bílinská kyselka, Mlýnský pramen, Šaratice , Vincentka Minerální vody se plní do skleněných nebo polyetylénových lahví. Některé minerální vody se ochucují sirupem. Usazené minerální látky na dně lahve nejsou závadou. Minerální vody nejsou vhodné pro dlouhodobou konzumaci.

Sodová voda Je pitná voda, sycená oxidem uhličitým. V prodeji je stolní sodová voda, aromatizovaná sodová voda citronem, s příchutí jablka apod.. Sodová voda je čirá, bezbarvá, jiskrná, jemně perlí a má říznou, osvěžující chuť a vůni. Nesmí obsahovat cizí příměsi ani usazeninu.

Limonáda Jsou to nápoje vyrobené z ovocného sirupu, pitné vody a oxidu uhličitého, případně konzervačních látek. Slouží jako osvěžující nápoje, avšak nadměrné požití způsobuje případně plynatost. Rozdělení limonád - na nesycené a sycené. Sycené se dále dělí na: - ovocné limonády - z ovocných sirupů (jablečná, malinová, borůvková, pomerančová apod.) - ovocné limonády s příchutí - z ovocných sirupů s příchutí (ovocná s příchutí malin atd.) - tresťové limonády - s přídavkem cukru. limonádových trestí (aromatické látky a barviva) - speciální limonády - kolové (Pepsi Cola, Coca Cola) - tonikové (obsahují chinin - Tonic Water, arotonic) - dietní ( určené pro diabetiky) - bylinné (jablečno bylinná) Podle charakteru surovin se připouští tvorba usazeniny, nesmí však obsahovat cizí příměsi.

Ovocné a zeleninové šťávy Jsou výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje, podporují vylučování trávicích šťáv a činnost střevní mikroflory. Rozdělujeme: - čiré přírodní šťávy - pomerančová šťáva 100 %, ananasová 100 %, grapefruitsaft 100 % - dřeňové upravované šťávy (džusy) - obsahují rozptýlenou dřeň, mohou být ředěné vodou a upravované cukrem - zeleninové šťávy - 100 % šťáva rajčatová, mrkvová, zeleninová směs 100 %.

Sirupy Jsou výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek, oslazené vhodným sladidlem. Používají se k výrobě limonád, ochucených stolních vod, ochucených minerálních a k přípravě nápojů v domácnosti.

Tržní druhy sirupů - ovocné - základem je přírodní ovocná šťáva , mohou se ochucovat vonnými a chuťovými látkami . - zeleninové - základ jsou přírodní zeleninové šťávy. - bylinné - výroba z koncentrátu, cukru, z přírodní nebo syntetické vonné a chuťové látky. - dietetické - patří sem nízkoenergetické (nižší obsah cukru, označují se Light), diabetické (slazené umělým sladidlem) a sirupy pro sportovce - ostatní sirupy – např.Sirup expreso tea.

Použité zdroje: Učebnice: Technologie v kostce, autor : Libuše Vodochodská a PaedDr. Karel Štěpánek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Učebnice: Potraviny a nápoje v kostce, autor : Ing. Libor Mašek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Internet: http://www.ssss.cz/ Ústavní knihovna SOU Obořiště 1