Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Praha, 9. března 2011 Torsten WÖLLERT
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vnější dimenze energetické politiky EU
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack

Evropská energetická politika Oblasti Vnější energetická politika Energetická-klimatická politika Společný energetický trh Důvody přijetí klimaticko-energetického balíčku Ochrana klimatu-globální oteplování Snížení dovozní závislosti na fosilních palivech Zelená energetika jako impulz k posílení ekonomického růstu Cíle klimaticko-energetického balíčku Snížení závislosti na fosilních palivech a jejich dovozu (350 mld. EUR/rok) Zvýšení energetické účinnosti, racionalizace spotřeby energií

Cíle do roku 2020 Snížení emisí skleníkových plynů o 20 % ve srovnání s rokem 1990 do roku 2020 (za určitých podmínek 30 %), zvýšení podílu elektrické energie z OZE na 20 % z celkové spotřeby a 20% zvýšení energetické účinnosti. Náklady na dosažení cílů „ “ jsou odhadovány na 0,4 až 0,6 % HDP Evropské unie ročně do roku Úspory by v příštích 30 letech měly dosáhnout 175 až 320 mld. EUR ročně. Plnění cílů? Snížení emisí skleníkových plynů ( ) – 17,3 %; ( ) – 15,5 % Podíl OZE (v roce 2012) – cca 15 % Energetická účinnost (2011) – 14 % Překážky realizace: –Nedostatečná a opožděná implementace energetické legislativy. –Nedostatečné využívání potenciálu energetických úspor. –Vnitřní trh s energiemi není funkční. –Nedostatečná a zastaralá energetická infrastruktura. –Inovacím v oblasti energetiky není věnována dostatečná pozornost. –Slabá míra spolupráce v externí dimenzi energetických vztahů Evropské unie.

Plnění cílů: produkce elektrické energie z OZE Cíl – 20 % Plnění cíle – cca 15 % – největší podíl na nově instalovaných kapacitách má větrná energie Investice – až 2 biliony EUR do roku 2020 Od roku 2008 pokles růstu objemu investic do obnovitelných zdrojů z cca 50 % na 5 % ročně Investice nejen do produkčních kapacit, ale také do přenosové soustavy (super grid – km = 400 mil. EUR) Rizika – nestabilita přenosových soustav - black out Překážky – nedostatečné investice, délka povolovací řízení, chybějící veřejná podpora (NIMBY)

Společný energetický trh Společný trh – 2014 Propojení soustav – 2015 Legislativní a investiční opatření 3. energetický balíček – Rozbíjení národních monopolů, liberalizace trhu, snižování ceny energií, unbundling Prioritní směry trans-evropské energetické infrastruktury – Snaha o zkrácení povolovacího řízení a identifikace prioritní projektů Podpora investic (2014 – 2020) – Nástroj pro propojení Evropy (Energetika) – 9 mld. EUR (předpokládané celkové investice 200 mld. EUR) Současný stav –stagnace investic do přenosových soustav, nestabilita přenosových soustav, příliš mnoho schémat podpory deformuje trh (cenu určují netržní mechanismy) => cílů 2014 a 2015 nebude v termínu dosaženo

Regulace vs. liberalizace Fungování společného trhu s energiemi není možné bez propojení národních přenosových soustav. Současná negativní situace vyplývá z rozporu mezi snahou o regulaci a liberalizaci. Vznik prostředí nepřátelského k investicím do velkých energetických projektů. Důsledky Zákazník – vyšší ceny energií, mnoho schémat podpory => nejistota Investor – energetický sektor přestává být výhodnou investicí (existují podporovaná odvětví), roste vliv politických rozhodnutí, regulace sektoru (unbundling) => nejistota

Investice do energetiky Energetika – strategické, kapitálově náročné odvětví s dlouhodobými investicemi. EU je globálně největší investor do obnovitelné energetiky (zatím), avšak investice do optimalizaci přenosových soustav neodpovídají tempu růstu „zelené“ energetiky. Nedostatečné investice do ostatních energetických odvětví (produkce a přenosu) povedou k prohlubujícímu se deficitu energetické bilance EU a odrazí se v rostoucích dovozech ropy, zemního plynu, ale také elektrické energie. => Ztráta podpory veřejného mínění klimaticko- energetickým cílům => možné přehodnocení energetické politiky EU???

Evropský energetický program pro hospodářské oživení (EEPR) Nařízením (ES) č. 663/2009, závazky do 31. prosince 2010 Cíle – podpora investic do energetiky s cílem udržet kapitálové výdaje a nastartovat hospodářský růst v době hospodářské krize a poklesu investic. Struktura – Plynárenská a elektrizační infrastruktura (2,365 mld. EUR) – Využití větrné energie na moři (0,565 mld. EUR) – Zachycování a ukládání uhlíku (1,050 mld. EUR) Celková alokace prostředků: 3,980 mld. EUR Přihlášeno 82, podpořeno 59 projektů s alokací 3,864 mld. EUR (93 %) Celkové investice 22 mld. EUR

EEPR – realizované projekty

Energetická budoucnost EU I „Low Carbon Economy Roadmap 2050“ „Energy Roadmap 2050“ „Renewable Energy: a major player in the European energy market“ Evropská komise má ambiciózní cíle, které narážejí na odpor Evropské rady (členských států), ale také Evropského parlamentu.  Problém se stanovením cílů pro 27 členských států, které jsou každý autonomní v určování svého energetického mixu, vycházejí z různých geografických a ekonomických podmínek a mají odlišné postavení v dodavatelsko odběratelských vztazích.

Energetická budoucnost EU II Rozpor mezi snahou o splnění klimaticko-energetického balíčku a snahou o vytvoření a nastavení úspěšného fungování společného evropského trhu s energiemi. Evropská energetická politika, která se v rámci Lisabonské smlouvy, v podobě Hlavy XXI, článek 194, stala součástí primárního práva Evropské unie, by měla naplňovat tři základní cíle: měla by být konkurenceschopná, udržitelná a bezpečná. Plnění cílů v oblasti klimatu i liberalizace jsou „pouze“ nástroji k naplnění cílů evropské energetické politiky. Řešení? Rezignace na část cílů nebo prohloubení energetické politiky