Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucí výzvy pro ERÚ v kontextu nové energetické legislativy
Advertisements

ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Státní energetická inspekce
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
ve světle nové legislativy
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Mělník Kdy skončí české teplárenství?
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava úprav zákona 458/2000 Sb. v oblasti elektroenergetiky a teplárenství.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novely energetické legislativy v teplárenství
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka Obsah 1. Energetika v ČR – vymezení energetiky 2. Zákon č.458/2000Sb. – energetický zákon 3. Zákon č.180/2005 Sb.
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Transkript prezentace:

Novela energetického zákona a teplárenství

Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického zákona byla vyvolána zejména novými směrnicemi týkajícími se otvírání trhu s elektřinou a plynem ( 2003/54 a 55) a reaguje rámcově na směrnici o podpoře KVET (2004/8)

Změny v oblasti teplárenství Vyplývají ze zkušeností s dosavadním zněním zákona v konfrontaci s problematikou na kterou bylo třeba od doby platnosti zákona č. 458/2000 Sb., potřeba reagovat popř. navazují nepřímo na směrnice EU týkající se energetiky v obecné rovině. Prezentace identifikuje významnější změny ve všech částech zákona s vazbou na teplárenství.

Změny v ustanoveních zákona s dopadem do odvětví teplárenství § 2 Vymezení pojmů - odst. 2 písm.a) bod 7, nová definice kombinované výroby (pozměňovací návrh, dále jen PN) – odst 2 písm a) bod 32 definice druhotných zdrojů - odst. 2 písm.a) body 36 – 39 definice pojmů vyplývajících ze směrnice 2004/8 – (PN) - odst. 2 písm c) body 5 a 10 upřesnění stávajících pojmů

odst. 2 písm. c) bod 15, 16(PN),17(PN) nové pojmy def. objekt, užitečné teplo a CZT -§ 3 Podnikání v energetických odvětvích Odst. 3 licence se neuděluje pokud se nejedná o podnikání

§ 12 Povinnosti nad rámec licence nový text celého paragrafu, § 14 Fond užití fondu je omezeno jen na odvětví teplárenství § 17 Energetický regulační úřad a jeho působnost řada změn v celém paragrafu s dopadem na všechna odvětví

§ 20 Regulační výkazy rovněž celý nový text celého paragrafu, teplárenství zejména odst. 1,5,6,7,8. (PN) § 24 Provozovatel přenosové soustavy odst 10 písm. aa) příspěvek k ceně elektřiny z KVET (PN) § 25 Provozovatel distribuční soustavy odst. 13 příspěvek k ceně elektřiny z KVET (PN)

§ 32 Kombinovaná výroba elektřiny a tepla a výroba elektřiny z druhotných energetických zdrojů Nové znění celého paragrafu implementuje společně s novými definicemi pojmů základní práva a povinnosti ze směrnice o podpoře kombinované výroby tak, aby bylo možno navazující vyhláškou upřesnit podrobnosti a současně obdobně upravuje podporu výroby elektřiny z druhotných zdrojů.(PN)

§ 55 Trh s plynem Odst.3 písm. a) KVET – oprávněný zákazník

Díl 3 Teplárenství § 76 Výroba tepelné energie a rozvod tepelné energie § 76 odst.1 Nový bod d) – má uzavřenou smlouvu o dodávce tepelné energie (PN) odst.3 Dohoda o rozdělení nákladů má přednost před vyhláškou odst. 5 písm.a) Rozvodná tepelná zařízení ve veřejném zájmu(PN)

odst.5 písm.g nový bod –právo na zřizování vlastní telekomunikační sítě § 77 Odběratel tepelné energie odst.2 se ruší- odběratel se nepodílí na nákladech na připojení odst.4 povinnost úpravy zařízení při změně teplonosné látky odst. 6 vyvolané jednorázové náklady odst. 7 umístění a provozování zařízení nadále strpět

§ 78 Měření odst.4 Doplňuje se – a provádět pravidelné odečty naměřených hodnot odst.6 a 7 Pokud nedojde k dohodě o rozdělení nákladů, nelze-li použít vyhlášku nebo není-li dvoutrubní rozvod vzniká povinnost instalovat buď poměrové nebo fakturační měření odst. 8 měření instalované odběrateli nelze použít jako fakturační

§ 80 Výkup tepelné energie odst. 1 písm.a) Nahrazuje se- z technologických procesů a ekologického spalování výrazem z druhotných energetických zdrojů § 81 Výstavba zdrojů tepelné energie odst. 5 Autorizace dočasných zdrojů ve stavech nouze se nevyžaduje § 86 Přeložky rozvodných tepelných zařízení odst. 2 Doplňuje se- pokud nedojde k jiné dohodě

§ 87 Ochranná pásma Nahrazuje se držitel licence provozovatelem zařízení odst.1 Vznikají datem územního rozhodnutí odst.4 Upřesněný nový text beze změny smyslu § 88 Stav nouze odst. 1, 2 a 4 Upřesňující znění definice a povinností při stavech nouze(PN) odst. 3 Vyhlašování a informace o stavech nouze

odst. 5 Nový text ukládá povinnost přezkoumat možné účinky výpadku základních zdrojů § 89 Neoprávněný odběr odst. 1, písm. b) Upřesňující v souladu s ostatními odvětvími

Děkuji Vám za pozornost Září 2004 Ing Tomáš Chvátal Odbor elektroenergetiky a teplárenství MPO