Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Vypracovala: Klára Svatoňová, 2.B
Základní oblečení hasiče k zásahu
Liturgické knihy.
Románské umění 11. – 13. století.
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Průlet liturgickým rokem
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Barvy mají přiblížit atmosféru jednotlivých svátků a slavností.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
POŘÁDANÝ BOHOSLOVCI ARCIBISKUPSKÉHO SEMINÁŘE V PRAZE DNE 30 ŘÍJNA 2009 Modlitební večer za nová kněžská povolání.
Balení pro výrobu miminka nebo batolete v košilce
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
Vítej na ministrantské schůzce
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Kněžské svěcení Kroměříž - Vlastimil Kadlec.
Gotika 12 st. – 16 st..
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Gotika.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Průlet liturgickým rokem
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Renesanční móda VY_32_INOVACE_ 07 - Renesanční moda.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Barokní móda.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
KELTOVÉ II.
Eucharistie - svátost jednoty
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
Únorová ministrantská schůzka 2015
POSTAVA ( z boku).
Vrchol a střed života církve. Základní pojmy: MŠE je z latinského slova MISA a to zase ze slova MISSIO. Mise neboli poslání. Původně mše končila slovy:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Mgr. Kateřina Sigmundová Vytvořeno: Anotace: Tento materiál slouží k procvičování přídavných jmen ve 3.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Miloslav Haba, 3. ročník HKS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gotika Bolfíková Nikola.
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
Řád mše svaté.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pomocné vědy historické
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Eucharistie Křesťanská svátost.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Středověká společnost- vrcholná
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011

Umělecké prvky „liturgické nádobí“ Kalich – je použit už v Bibli při poslední večeři, kalich je použit i ve spojitosti s utrpením, ale také i pro trestající a odměňující Boží spravedlnost. Má tři základní části – cuppa (pohár), nodus (prstenec, knoflík, hlavička) a pes (podstavec), tvar se často měnil (baroko, gotika, románská doba) Paténa – původně mísa, která sloužila k lámání konsekrovaného chleba a také k přijímání. Po zavedení používání nekvašeného chleba se začala zmenšovat a pozbyla tak svého původního významu. Od 11. století má podobu plochého talířku, na kterém je jedna velká hostie pro kněze Monstrance - neboli ostensorium je předmět, který slouží k Výstavu Nejsvětější svátosti oltářní, adoraci a pro eucharistické průvody, má různé podoby Ciborium – předmět podobný kalichu opatřeného víčkem, který slouží k uchovávání Nejsvětější svátosti ve svatostánku

„liturgické nádobí“

„liturgické nádobí“

Umělecké prvky „liturgická roucha“ Někdy liturgická roucha nazýváme liturgickými insigniemi, společným znakem je štóla, kterou nosí jáhen, kněz i biskup Alba – bílá říza, dlouhá až po kotníky, obléká se na kleriku či oblečení Štóla – jak jsme již řekli, společný oděv pro všechny tři stupně svěcení, jedná se o pruh látky v liturgické barvě, který se klade na albu, kleriku nebo i občanský oděv a je znamením moci ze svátostného úkonu. Jáhen ji nosí od pravého ramene k levému boku, kněz ji dříve nosíval zkříženou na prsou a biskup volně přes ramena, dnes ji tak nosí i kněz Dalmatika - již od 9. století vlastní roucho pro jáhna, jedná se o bohatě zdobený šat s rukávy, který sahá ke kolenům Ornát – vlastní roucho ke mši svaté pro kněze nebo biskupa, byl původně ze všech stran uzavřený, jen s otvorem pro hlavu a uzavíral tělo jako v domečku, postupně se látka ubírala, aby nepřekážel rukám (po lokty), v baroku se látka ještě více ubírala, kryl jen ramena a vpředu měl tvar v podobě basy

Umělecké prvky „liturgická roucha“ Velum – pruh látky, který se zapíná vpředu na přezku a je bohatě zdobený, používá se na přenášení Nejsvětější svátosti a na žehnání Svátostí Pluviál – původně plášť do deště, který se vyvinul ze zvonového ornátu, vpředu je rozstřižený a je určen pro mimomešní aktivity kněze, biskupa, jáhna, ale i laiků

liturgická roucha

liturgická roucha

liturgická roucha

liturgická roucha

Umělecké prvky „kalichové prádlo a ostatní“ Ke mši svaté se dále používají tyto věci: Korporál Purifikatorium Lavabo Palla Kalichové velum Oltářní plátna Linteum – lněná zástěra, kterou si biskup uvazuje kolem pasu při mazání rukou kněží při svěcení Gremiále – brokátový čtverec látky, který se kladl biskupovi na kolena

kalichové prádlo a ostatní

kalichové prádlo a ostatní

kalichové prádlo a ostatní

Umělecké prvky „liturgické barvy“ V římské liturgii jsou svrchní liturgické oděvy barevné podle kánonu, který stanovil v roce 1216 Inocenc III., toto rozdělení přijal Tridentský koncil a platí dodnes Používáme tedy tyto liturgické barvy: Bílá Červená Zelená Fialová Černá Růžová Zlatá Je-li roucho zvláště umělecky zhotoveno, může se použít, i když neodpovídá liturgická barva

Pontifikálie

Pontifikálie

Svatý Otec a opat s pontifikáliemi

Děkuji za pozornost Fotky, které jste viděli, byly pořízeny v basilice Nanebevzetí Panny Marie Královské kanonie premonstrátů na Strahově s dovolením R.D. Gilberta Antonína Plíška, O.Praem., který mi také poskytl mnoho cenných informací ohledně liturgie, a které vytvořila Mgr. Lenka Jeřábková, které tímto také děkuji Zbytek obrázků je získán z internetu Václav Sojka