Obchodní podmínky FIDIC, The RED BOOK pro projekty, spolufinancované z

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásahy do investice Ústí nad Labem 25.září 2013 Mgr. Vladimír Skála 1
Advertisements

Nepředvídatelné práce a jejich úhrada v rámci fondů EU
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Systém podpory sportu ve městě OTROKOVICE SETKÁNÍ SE ZÁSTUPCI SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ Citius – Altius – Fortius rychle – výše - silněji.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Financování rozvojových projektů Problematika způsobilých výdajů v rozvojových projektech Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
PARTNERSKÁ DOHODA Program přeshraniční spolupráce ČR-Bavorsko
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Obchodní závazkové vztahy
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
1 OP Espon 2013, Kontrola prvního stupně Národní informační den pro zájemce,
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Seminář pro žadatele Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Program rozvoje venkova ČR na období NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ŽADATELŮ O DOTACE 11. října 2016 od 8:00 – 31. října 2016 do 13:00.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Kontrola prvního stupně
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Požadavky na položkový rozpočet u zakázky na stavební práce
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Sál zastupitelstva Královéhradeckého kraje, 23
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Projektový management
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Obchodní podmínky FIDIC, The RED BOOK pro projekty, spolufinancované z prostředků fondu soudržnosti v operačním programu Doprava

FIDIC Úvod - obecné souvislosti Způsobilost výdajů Základní odlišnosti Měření a oceňování (kapitola 12 VOP) Změny a úpravy (kapitola 13 VOP) Dílčí platba, čl. 14.6 VOP

FIDIC 1. Úvod Proč je používán FIDIC, The RED BOOK jako obchodní podmínky pro české stavební projekty v rámci OPD ?

FIDIC Modifikace všeobecných podmínek FIDIC do zvláštních OP jako součásti „balíku smluvních ujednání“

FIDIC kontra Operační program Doprava a jeho řízení

FIDIC 2. Způsobilost výdajů

FIDIC Platí od 01.11.2006 Metodická příručka MMR jako národního orgánu pro koordinaci „ZPŮSOBILÉ VÝDAJE 2007-13“ a k ní „METODICKÁ PŘÍRUČKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ PRO PROGRAMY SPOLUFINACOVATELNÉ ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ A FONDU SOUDRŽNOSTI NA PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2007-2013“, aktualizovaná verze k 22.03.2010

FIDIC Obecné vymezení způsobilostí výdajů soulad s evropskou a národní legislativou a s operačními programy, přímá vazba na projekt a nezbytnost pro jeho realizaci, výdaje musí být přiměřené, vynaložené v souladu s principem hospodárnosti a efektivnosti.

Časové vymezení způsobilosti výdajů FIDIC Časové vymezení způsobilosti výdajů Výdaje jsou způsobilé pro příspěvek z fondu, pokud vznikly a byly skutečně uhrazeny mezi daty 01.01.2007 a 31.12.2015. Řídící orgány mohou stanovit užší kritéria pro způsobilost výdajů. Obecně platí, že výdaje musí být vzniklé a uhrazené v rámci realizace projektu

Dokladování a zaplacení způsobilých výdajů FIDIC Dokladování a zaplacení způsobilých výdajů Výdaje musí být identifikovatelné a prokazatelné a musí být doloženy příslušnými účetními doklady. Skartační lhůta dle evropských pravidel činí 7 let.

Způsobilost výdajů při změnách FIDIC Způsobilost výdajů při změnách Platí vše výše uvedené a dále požadavek na prokázání „nepředvídatelnosti výdajů“ ve smyslu čl. 1.1.6.8 VOP, což znamená, že jde o výdaj, který nemohl být rozumně předpokládán zkušeným zhotovitelem k datu podání nabídky

Splývání pojmů způsobilost výdajů a uhraditelnost výdajů FIDIC Splývání pojmů způsobilost výdajů a uhraditelnost výdajů Pokud se vyloučí ojedinělé případy hodné zvláštního zřetele (např.vady projektu), splývá pojem způsobilost výdajů s uhraditelností výdajů. Tedy jen způsobilé výdaje jsou uhraditelné, pokud není jmenovitě řečeno jinak.

3. Základní odlišnosti Tradiční české pojetí FIDIC 3. Základní odlišnosti Tradiční české pojetí „Máme nárok“ na vše, co je v přijaté nabídce a fakturovat to budeme „jak potřebujeme“

Máme nárok když : FIDIC bylo potřeba k provedení díla, bylo nařízeno jako vícepráce, časově odpovídá prováděným postupům, je řádně změřeno a doloženo ve sledovaném období, je v souladu se smluvními ujednáními a cíly projektu

4. Měření a oceňování prací FIDIC 4. Měření a oceňování prací (Kapitola 12 VOP)

FIDIC Čl. 12.1 VOP Dílo bude měřeno a oceňováno pro účely platby v souladu s touto kapitolou. Kdykoliv Správce stavby požádá o to, aby byla nějaká součást díla změřena bude to oznámeno zástupci zhotovitele, který se bezodkladně buď zúčastní měření nebo pošle kvalifikovaného zástupce, který bude při měření asistovat Správci stavby, b) poskytne veškeré podrobnosti požadované Správcem stavby.

FIDIC Čl. 12.2 VOP Není – li ve Smlouvě uvedeno jinak a nehledě na místní praxi : bude se měřit NETTO skutečné množství každé položky zhotovovacích prací, metoda měření bude v souladu se soupisem prací nebo jinými použitelnými dokumenty.

FIDIC Čl. 12.3 VOP Pro příslušnou položku bude vhodná nová sazba nebo cena, jestliže : a) (i) měřené množství položky se změní o více než 10 %, (ii) tato změna vynásobená stanovenou sazbou převyšuje o 0,01% přijatou cenu díla, (iii) tato změna množství má přímý vliv na změnu nákladů na jednotku množství této položky o více než 1 %, (iv) tato položka není uvedena jako „položka za pevnou cenu“

FIDIC Čl. 12.3 VOP - pokračování Pro příslušnou položku bude vhodná nová sazba nebo cena, jestliže : b) (i) pokyn k práci byl vydán dle Kapitoly 13 Změny a úpravy, (ii) ve smlouvě o dílo není pro tuto položku uvedena žádná sazba ani cena, (iii) není vhodná žádná z uvedených sazeb ani cen, protože práce není podobného charakteru ani není prováděna za podobných podmínek.

FIDIC Čl. 12.3 VOP - pokračování Do doby, než je příslušná sazba nebo cena odsouhlasena nebo stanovena, určí Správce stavby pro účely potvrzení dílčí platby PROVIZORNÍ SAZBU NEBO CENU. Pozn. Dle čl. 14.6 VOP smí Správce stavby jen ze dvou důvodů odmítnout zhotoviteli potvrzení dílčí platby.

Základní rozpor mezi FIDIC a postupem podle národní legislativy 5. Změny a úpravy (Kapitola 13 VOP) Základní rozpor mezi FIDIC a postupem podle národní legislativy

FIDIC VOP č. 13.1 Zhotovitel neprovede žádnou změnu nebo úpravu pokud Správce stavby¨nevydá pokyn ke změně, nebo ji neschválí. VOP č. 13.3 Jestliže Správce stavby před vydáním pokynu ke změně požádá o návrh, bude na to zhotovitel reagovat tak rychle, jak je to jen uskutečnitelné buď ….. atd. Každí změna bude oceněna v souladu s Kapitolou 12. Měření a oceňování

FIDIC VOP č. 13.2 Zhotovitel může kdykoliv předložit Správci stavby písemný návrh, který, pokud bude schválen urychlí dokončení, sníží náklady objednatele ….. Návrh bude připraven na náklady zhotovitele. Podle ustanovení odstavce ad c) se případná vyčíslená úspora dá dělit „půl na půl“.

FIDIC Dle VOP je Správce stavby Suverénem. U konečných příjemců s velitelsko štábní strukturou řízení typu SŽDC, ŘSD bude mít klíčovou roli kým je Správce stavby jmenován a jaké má konkrétní pravomoci ve vztahu k VOP (delegování pravomoci směrem dolu).

FIDIC 6. Dílčí platba čl. 14.6 VOP Z žádného jiného důvodu nebude potvrzení dílčí platby odmítnuto, kromě toho, kdy : se ukáže, že některá dodaná věc nebo práce není v souladu se smlouvou o dílo…….. zhotovitel neprovedl nebo neprovádí některou práci nebo povinnost v souladu se SoD a takto mu bylo oznámeno Správcem stavby, může ……

Dílčí platba čl. 14.6 VOP pokračování FIDIC Dílčí platba čl. 14.6 VOP pokračování Správce stavby může v kterémkoliv potvrzení platby provést změnu nebo modifikaci, která měla být správně provedena v některém předchozím potvrzení dílčí platby . Nebude se mít za to, že potvrzení platby znamená přijetí, schválení, souhlas nebo spokojenost Správce stavby.

FIDIC Děkuji za pozornost.