Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Nová směrnice o energetické účinnosti
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Správní právo Pojem správního práva.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Vedení správního řízení
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Volný pohyb pracovníků
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Volný pohyb zboží.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
Legislativní proces J.Kožiak.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Právo na informace Tereza Danielisová,
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Vnitřní trh EU – právní úprava Prezentace Pojem vnitřního trhu definován SFEU: „Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
VOLNÝ POHYB ZBOŽÍ – SEKUNDÁRNÍ PRÁVO A JUDIKATURA SEMINÁŘ 2016.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Východiska evropské úpravy
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Etické kodexy v Evropské unii
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře

Volný pohyb zboží představuje jednu ze čtyř základních svobod na vnitřním trhu Evropské unie - zboží, služby, osoby a kapitál vnitřní trh – oblast bez vnitřních hranic, kde je zajištěn volný pohyb zboží podle Smlouvy o založení Evropského společenství, která zakazuje opatření s účinkem rovnocenným množstevním omezením dovozu - zahrnuje všechna opatření členských států, která mohou přímo nebo nepřímo, skutečně nebo potenciálně, bránit obchodu se zbožím uvnitř Společenství Čl. 28 SES: „Kvantitativní omezení dovozu, jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem jsou mezi členskými státy zakázána.“

Volný pohyb zboží v rámci neharmonizované sféry Technické požadavky na výrobky nejsou harmonizovány, jsou stanoveny jednotlivými členskými státy aplikace principu vzájemného uznávání ze strany národních orgánů: - výrobky vyrobené nebo uvedené na trh legálně v jednom členském státě mají přístup na trh jiných členských států, a to i v případě, že neodpovídají jejich národním požadavkům vychází z předpokladu, že technické předpisy členských států jsou na srovnatelné úrovni a oprávněný veřejný zájem, jako například ochrana života, zdraví, bezpečnosti nebo životního prostředí, je srovnatelně zabezpečen ve všech členských státech

Princip vzájemného uznávání závazný pro správní orgány členských států EU a přímo aplikovatelný vychází z čl. 28-30 Smlouvy o založení ES a z judikatury Soudního dvora ES (zejména Cassis de Dijon 120/78) čl. státy nemohou na svém území svévolně zakázat nebo omezit prodej výrobků vyrobených nebo uvedených na trh legálně v členském státě EU Podmínky použití omezujících opatření: přiměřenost oprávněný veřejný zájem – čl. 30 SES / judikatura ESD

Princip vzájemného uznávání Problémy v praxi způsobují právní nejistotu - neexistence jasných pravidel, legislativního ukotvení principu vzájemného uznávání Předchozí postup na základě Rozhodnutí 3052/95/ES - oznamování opatření správních orgánů členských států omezujících volný pohyb výrobků Evropské komisi nedostatečný Strategie pro vnitřní trh 2003 – 2006 problémy spojené s uplatňováním principu vzájemného uznávání Řešení navrhované Evropskou komisí: závazný právní předpis upravující postup při aplikování principu vzájemného uznávání - práva a povinnosti pro podnikatele příslušné národní orgány

Návrh nařízení Návrh nařízení předložen Evropskou komisí 13. 2. 2007 Evropským parlamentem schválen 21. 2. 2008 Finální projednání Radou a konečné schválení v červnu 2008 Vstup v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU Nabytí účinnosti uplynutím 9 měsíců po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie

Návrh nařízení a jeho přínosy I. postup, který musí národní orgán dodržet v případě, kdy se rozhodne uplatnit vůči konkrétnímu výrobku požadavky vlastního národního technického předpisu namísto principu vzájemného uznávání Oblast působnosti: správní rozhodnutí určená podnikatelům přijímána na základě technického pravidla ohledně jakýchkoli výrobků + zemědělství a rybolov Cíl: posílit fungování vnitřního trhu zlepšením volného pohybu zboží

Postup správního orgánu I. možnost požádat podnikatele o informace o vlastnostech výrobku/o zákonném uvádění výrobku na trh v jiném členském státě písemně oznámit podnikateli úmysl přijmout rozhodnutí na základě technického pravidla s účinkem: zákazu uvádění výrobku na trh změny nebo dodatečné zkoušky výrobku před jeho uvedením na trh/ponechání na trhu stažení výrobku z trhu specifikovat technické pravidlo, na kterém je rozhodnutí založeno uvést technické nebo vědecké odůvodnění

Postup správního orgánu II. Odůvodnění rozhodnutí založeno na důvodech veřejného zájmu/čl. 30 SES rozhodnutí je vhodné pro dosažení sledovaného cíle a nepřekračuje rámec nezbytný pro jeho dosažení rozhodnutí musí být založeno na vlastnostech konkrétního výrobku

Postup správního orgánu III. povinnost poskytnout podnikateli alespoň 20 pracovních dní k vyjádření připomínek – lhůta stanovena v oznámení povinnost správního orgánu přijaté rozhodnutí oznámit podnikateli a Komisi do 20 pracovních dnů po uplynutí lhůty pro přijetí připomínek + povinnost zakomponovat připomínky podnikatele do rozhodnutí + v případě odmítnutí argumentů podnikatele uvést důvody odmítnutí + technické nebo vědecké zdůvodnění

Postup správního orgánu IV. povinnost v rozhodnutí uvést dostupné opravné prostředky + lhůty ! Soudní přezkum rozhodnutí! Čl. 6 odst. 2: Rozhodnutí lze napadnout u vnitrostátních soudů, rozhodčích orgánů, nebo u jiných odvolacích orgánů.

Postup správního orgánu V. nemožnost dočasného pozastavení uvádění příslušného výrobku na trh ze strany správního orgánu Výjimky: vážné ohrožení bezpečnosti a zdraví spotřebitelů (nutné odůvodnění) veřejná mravnost a veřejná bezpečnost povinnost správního orgánu neprodleně oznámit pozastavení podnikateli a Komisi možnost napadnout pozastavení u vnitrostátních soudů

Kontaktní místo Povinnost čl. států zřídit na svém území kontaktní místo pro výrobky a sdělit jejich kontaktní údaje ostatním čl. státům a Komisi Obsah činnosti: poskytovat na žádost informace podnikatelům státním orgánům jiných čl. států - o technických pravidlech použitelných na určité druhy výrobků - o tom, zda daný druh výrobku podléhá požadavku na předchozí schválení - o zásadě vzájemného uznávání a jeho použití na území ČS - o kontaktních údajích příslušných správních orgánů ČS - o obecně dostupných opravných prostředcích na území ČS v případě sporu mezi správním orgánem a podnikatelem

Kontaktní místo Povinnost kontaktních míst odpovědět do 15 pracovních dnů od přijetí žádosti Bezplatnost poskytování informací

Právní dopad nařízení Pojem vymezen v čl. 249 SES Obecně závazná, ve všech svých částech Přímo aplikovatelná v členských státech V případě rozporu mezi komunitárním a vnitrostátním právem se aplikuje norma komunitárního práva. Povinnost členských států zrušit/novelizovat rozporná ustanovení právních norem – zachování zásady právní jistoty