Cíl 3 Evropská územní spolupráce 2007-2013 Závěrečný seminář Interreg IIIA Česká republika – Polsko 2004 -2006 16.2.2007, Olomouc, Hotel Flóra Seminář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Fondy přeshraniční spolupráce Rychnov n. Kněžnou
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Právní základ 4 nařízení –Všeobecné (1083/2006) –ERDF (1080/2006) –ESÚS (1082/2006) –Prováděcí nařízení(1828/2006)
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
NNO a fondy EU Plzeň 23. a Operační programy přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská územní spolupráce období Ing. Vladimír Šourek.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Mezinárodní konference Ekonomické fórum ČR – SR 2010 Možnosti přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 Ostrava 28. – , hotel Imperial Ing. Rostislav.
Dispoziční fond Česká republika - Bavorsko Dotace v rámci INTERREG IIIA pro vymezené území.
Interreg IIIA Česká republika–Polsko Olomouc, Hotel Flóra Závěrečný seminář Seminář je spolufinancován EU.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika Setkání ORP – CEP – RR
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Aktuální informace o programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Cíle 3 období Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
FOND MIKROPROJEKTŮ. Realizace Fondu mikroprojektů v Euroregionu Praděd Obsah prezentace: 1. Stručně o programu Fond mikroprojektů 2. Stav realizace Fondu.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Seminář: Společná strategie – projektové aktivity Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje , Masarykovo muzeum v Hodoníně.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Cíl 3 Evropská územní spolupráce Závěrečný seminář Interreg IIIA Česká republika – Polsko , Olomouc, Hotel Flóra Seminář je spolufinancován EU

Zvýšení významu EÚS Samostatný cíl politiky HSS Pevnější legislativní základ (součást nařízení Rady, zejména o ERDF) Zvýšení objemu prostředků z 5,6 na 7,55 (2,5% HSS) Důraz na zvýšení spolupráce (LPP) Přístup k přeshraniční spolupráci na úrovni EU

Princip vedoucího partnera Každý projekt je realizován partnery z obou stran hranice a má určeného Vedoucího partnera (dohodou partnerů) Všechny projekty budou realizovány jako společné (na jedné žádosti) Umožněna také realizace projektů s aktivitami pouze na jedné straně, pokud splňuje podmínky spolupráce (dle nař. o ERDF, viz.dále)

Princip vedoucího partnera Formy spolupráce: –Společná příprava projektu –Společná realizace projektu –Společný personál –Společné financování Pouze projekty splňující alespoň 2 formy mohou být podpořeny Klíčovou otázkou – definice forem spolupráce v podmínkách ČR-PL programu

Povinnosti vedoucího partnera LP je smluvní stranou a vystupuje vůči strukturám programu LP nese celkovou odpovědnost za realizaci projektu; odpovědnost partnerů není dotčena LP přijímá celkové platby a provádí jejich převod partnerům;

Princip ved. partnera - praktické důsledky Lze očekávat menší počet projektů, které však budou rozsahem větší (aktivity všech partnerů) Vzroste náročnost na přípravu projektu, celkově se zvýší nároky na informovanost a komunikaci (jak na straně partnerů, tak na straně struktur implementace) Příprava projektu si vyžádá delší období (hledání společných témat a adekvátních partnerů)

Příprava programu ČR-Polsko Řídící orgán ČR – MMR, Národní orgán - MRR Struktura dokumentace programu obdobná Zahájení prací na dokumentu – počátek roku 06 Vytvořena společná Task Force – zejména ŘO a NO, zástupci regionů

Časový rámec Dokument projednán a uzavřen na úrovni TF Předložen k neformálním konzultacím EK Předložen k projednání a schválen MV – (Třinec) EK odeslán po předložení NSRF ČR – do konce února EK až 4 měsíce na projednání a vyjednání s ČS Reálné zahájení programu v území – II./III.Q 2007 Paralelní práce na návazné dokumentaci

Finanční rámec Zdrojový fond - ERDF Pro CZ-PL program nejvyšší alokace na české straně : Hranicemil.€ ( )% Polsko103,6829,5 Slovensko56,5416,1 Rakousko69,1219,7 Bavorsko55,0515,7 Sasko67,2119,0 Celkem351,60100,0

Finanční rámec Společně s polským podílem 219,46 mil. EUR (07-13) cca 2,5 násobek v přepočtu na rok Patrně jeden z největších programů CBC v EU Max. podíl příspěvku EU – 85% (CZ: 5% SR)

Vhodní žadatelé Velmi podobné jako v současném období Zaměření na veřejný a neziskový sektor Nejčastější příjemci: –obce a jejich sdružení, kraje, NO, občanská sdružení, školská zařízení apod.

Věcné zaměření programu P1Posilování dopravní dostupnosti, ŽP a prevence rizik Dostupnost: Místní komunikace, doprovodná železniční infrastruktura, přístup k ICT Životní prostředí: odpady, voda, vzduch, energie, péče o krajinu, NATURA 2000, vzdělání a osvěta v oblasti ŽP Prevence rizik: spolupráce záchranných složek, integrovaný záchranný systém

Věcné zaměření P2Podpora podnikatelského prostředí a cestovního ruchu Podnikatelské prostředí: nepřímá podpora rozvoje MSP (spolupráce), transfer know-how, společná propagace, spolupráce s VaV, spolupráce institucí trhu práce Cestovní ruch: kultura, tradice, ochrana a obnova památek, turistické, lyžařské, cyklo-, hipo-trasy, služby CR (infocentra, společné produkty CR, společné propagace apod.) Vzdělávání: celoživotní učení, zvyšování kvalifikace (vazba na trh práce)

P3Podpora spolupráce místních společenství Spolupráce veřejných institucí: územních samospráv, NNO, společné rozvojové koncepce, menší infrastrukturní projekty pro realizaci spolupráce místních společenství Společenské, kulturní a volnočasové aktivity: včetně výstav, sportu, kulturní a společenské akce Fond mikroprojektů

Tradiční nástroj pro podporu menších akcí spolupráce místních společenství Využívaný především menšími subjekty, pro které „velké projekty“ nedosažitelné Dobrý základ pro nastartovaní spolupráce i na větších projektech Tematicky stejné vymezení (nezužuje se typ aktivit) – především však P3 Zřejmě bez nutnosti respektování LPP na úrovni vlastních mikroprojektů (ovšem partnerství a spolupráce ano!)

Fond mikroprojektů - f Fond mikroprojektů - finanční rámec Pro Fond určeno 20 % alokace programu – přes 40 mil. EUR Velikost příspěvku ERDF: – EUR, při maximální velikosti projektu EUR „Velké projekty“ začínají nad ERDF Způsobilé též investiční výdaje

Fond mikroprojektů – řídící struktury Nástroj s delegací řízení Správcem Euroregiony (+ jimi určený administrátor) 6 projektů správy Fondu – vždy společný projekt správy respektující LPP Bilaterální euroregionální řídící výbor Správce Fondu se řídí vlastní dokumentací

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Škoda vedoucí odd.přípravy programů přeshraniční spolupráce, MMR 731/