EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack 5.10. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Praha, 9. března 2011 Torsten WÖLLERT
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Energetická bezpečnost EU
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Aktualizace Státní energetické koncepce
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
EVROPSKÁ UNIE.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack

Struktura Energy 2020: strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energii Plán Jádro v Evropě Obnovitelné zdroje či jádro? 2

Energy 2020: strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energii 10. listopadu 2010 Evropská komise –komisař pro energetiku Gunther Oettinger Dosavadní snaha o splnění plánu je neúspěšná! Důvody: Energetika je v rukou národních států => Fragmentace vnitřního trhu a přetrvávající překážky volnému trhu. Bezpečnost dodávek je negativně ovlivněna nedostatkem investic a technologický pokrok je nedostatečný. Snahy členských států o zvýšení energetické účinnosti jsou nedostatečné. Neexistuje společný postup vůči zahraničním dodavatelům ropy a zemního plynu. Řešení? Přesunutí energetiky mezi společné politiky EU! 3

Plán do roku 2020 Přijato Evropskou radou v roce 2007 Cíle: –Snížení emisí skleníkových plynů o 20 % ve srovnání s rokem 1990, zvýšení podílu OZE na 20 % a 20% zvýšení energetické účinnosti. Nízkouhlíková ekonomika do roku 2050 – snížení emisí skleníkových plynů o 80 až 95 %. Plnění cílů? Snížení emisí skleníkových plynů ( ) – 17,3 % Podíl OZE ( ) – 8,5 % – business-as-usual scenario (2020) – 12,7 % Energetická účinnost - neúspěch 4

Naplňování cílů obnovitelných zdrojů dle členských států EU 5

Jak daleko je naplnění plánů ? 6 Náklady na dosažení cílů „ “ jsou odhadovány na 0,4 až 0,6 % HDP Evropské unie ročně. Úspory by v příštích 40 letech měly dosáhnout 175 až 320 mld. eur ročně. Překážky realizace: –Nedostatečná a opožděná implementace energetické legislativy. –Nedostatečné využívání potenciálu energetických úspor. –Vnitřní trh s energiemi není funkční. –Nedostatečná a zastaralá energetická infrastruktura. –Inovacím není věnována dostatečná pozornost. –Slabá míra spolupráce v externí dimenzi energetických vztahů Evropské unie.

Jaderná energetika v EU 7 Snaha dosáhnout 2/3 produkce elektrické energie z nefosilních zdrojů (OZE, vodní energetika, jádro) Na začátku roku % 31 % celkové produkce el. energie v EU z jádra. Francie – 78 % Švédsko – 38 % Česká republika – 31 % Německo – 23 % Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko? => Jaderná renesance??? Od roku1986 žádná havárie. Technologický pokrok a bezpečnější reaktory. Závislost EU na importu energií.

Evropa po Fukušimě března 2011 Změna dosavadní politiky: Německo, Itálie Drží kurz: –Francie, Švédsko, Velká Británie, Česká republika Německo: –uzavření 8 reaktorů starších 30 let –do roku 2022 uzavření zbývající reaktorů –nahrazení výkonu (23 % z celkové produkce) z OZE

Obnovitelné zdroje či jádro? 9 Trvalý pokles počtu jaderných reaktorů v globálním měříku. Nedostatečné konstrukční kapacity k navýšení produkce elektrické energie z jádra. Nemožnost nahrazení kapacit jaderných elektráren obnovitelnými zdroji v krátkém časovém úseku. Řešení? Přehodnocení současné politiky. Import elektrické energie. Zemní plyn – plynové elektrárny.