Dobročinné odkazy ze závětí v kontextu českých komunitních nadací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Memorandum o celoživotním učení
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Pneu & Business 2014 AUDITY PNEUSERVISŮ Michal Krátký 10. září 2014.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
50+ v kurzu Jana Pleskačová Coaching Group. Loňský vánoční dárek Video (zdroj:YouTube) Školení rozšíří možnosti.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
(komentovaný přehled)
LIDÉ DÁVAJÍ LIDEM Všude jsou jen lidé – individuální dárci, firemní dárci, úředníci….. Lidé dávají dary, když jsou o to požádáni. Jakmile darují, musíme.
Analýza právního případu
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Vícezdrojové financování Jitka Nesrstová Nadace VIA / Sdružení VIA.
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
Herní aplikace – Domácí rozpočet. Součást bloku „Finanční gramotnost“ Je zaměřena na ekonomiku domácnosti a hospodaření s financemi. V průběhu hry hráč.
Komunitní a otevřená škola
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Životní prostředí jako veřejný statek
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Specifické metody SP LS 2014
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hledání stability Zlata Maděřičová Zlata Maděřičová.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
MANAGEMENT 6 Kontrolování. Poslání 5. manažerské funkce Včasné a hospodárné zjištění, rozbor a přijetí závěrů k odchylkám, které v řízeném procesu charakterizují.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Darování a svéprávnost dle nového občanského zákoníku
Klíčové aktivity projektu
Sociálně aktivizační služby
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Dobročinné odkazy ze závětí v kontextu českých komunitních nadací

co jsme řešili: jak učinit téma závětí obecně sdíleným, komunikativním jak kontaktovat ty, kdo mohou ovlivnit potenciální dárce ze závěti (identifikace a oslovení potenciálních hráčů) jak připravit zaměstnance nadací, aby uměli jednat s těmi, kdo o závěti chtějí mluvit (profesionalizace zaměstnanců nadací v této problematice)

komunikativnost tématu závětí bylo třeba překonat: negativní zkušenost s těmi, kdo „loví“ v domovech důchodců obecně nechuť zabývat se tématem smrti odpor pro novost tématu

komunikativnost tématu závětí téma bylo třeba naplnit pozitivním obsahem: problematika „odúmrtí“ ve prospěch státu téma závěti jako redistribuce bohatství návaznost daru a závěti v západní tradici

identifikace a oslovení potenciálních hráčů celkovou změnu klimatu nemohou zajistit nadace samy, podstatné jsou kruhy, se kterými potenciální závětní dárci konzultují svoje finanční a právní záležitosti jedná se o tři skupiny:  finanční poradci  právní poradci  notáři

identifikace a oslovení potenciálních hráčů postup byl odvozen od standardní práce s velkými dárci specifické téma - notáři: sami nemohou vystupovat v zájmu jakékoli „strany“, ale je třeba je vzdělat, aby pro ně práce se závětí nebyla problémová, nekladli jí odpor ze strachu nebo neznalosti

profesionalizace zaměstnanců v tématu AKN připravila vlastní metodiku a je schopna školit zaměstnance tak, aby znali podstatné souvislosti a limity darování ze závěti postupovali věcně ale v souladu s dlouhodobou strategií při práci se závětním dárcem

závěr specificky pro slovenské prostředí v procesu schvalování je nový OZ, který výrazně zasahuje i do dědického práva, spíše v tom smyslu, že usnadní závěti ve prospěch nadací umožní další formy nakládání s majetkem obdobné darování ze závěti předpoklad je, že začne platit v r. 2014

závěr specificky pro slovenské prostředí to samo o sobě přináší řadu příležitostí : téma se stane „otevřené“, všichni, koho se týká se ho budou muset znova „naučit“ bude snazší ovlivňovat tento proces než zasahovat do statické situace ale zároveň přinese řadu komplikací především chybějící judikaturu

závěr specificky pro slovenské prostředí Pozitivním rysem je, že velká většina zkušeností z AKN je komunikovatelná a na Slovensko přenositelná

Děkuji za pozornost Josef Štogr, Nett, AKN