Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Možnosti podpory NNO ze strukturálních fondů v období dubna krajská konference NNO Jiří Krátký.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Strategické plánování cílem strategického plánování je vytvářet a přetvářet obchody a výrobky firmy, tak aby jejich kombinace zabezpečovala uspokojivé.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ Shrnutí workshopu 19. listopadu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Problémy a perspektivy středního školství
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE EQUAL / ESF /

Národní tématické sítě NTS B PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ Jádrem hlavního úsilí tří národních partnerství :  propagovat a podporovat podnikání mezi znevýhodněnými skupinami osob  ženy  příslušníci etnických minorit  muži a ženy, pohybující se v šedé ekonomice

Národní tématické sítě NTS B PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ  lepší využití podnikatelského potenciálu  ekonomický růst a růst zaměstnanosti v EU  nezbytností je promyšlená strategie

Národní tématické sítě NTS B PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ Problémové oblasti cílových skupin :  neexistence přístupu k financím pro zahájení a rozvoj podnikání  neexistence přístupu k pojištění  nedostatek sebedůvěry  mezery v informovanosti  neexistence přístupu k podnikatelským sítím  problémy při slaďování pracovního a rodinného života

Národní tématické sítě NTS B PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ  neexistence přístupu k hlavním podnikatelským podpůrným zdrojům  obava ze ztráty příjmu nebo sociálních výhod a nejistota ohledně potenciálního příjmu  neexistence specifických struktur, finančních nástrojů, a specifických služeb v oblasti zakládání a udržitelnosti podnikání zaměřených na cílové skupiny  neexistence povědomí o skutečných bariérách cílových skupin a to jak ve společnosti tak mezi tvůrci politik

Národní tématické sítě NTS B Doporučení z výzkumu přístupu k mikrofinancím  zhodnotit řadu finančních nástrojů, které jsou k dispozici  vyvinout s bankami speciální program mikroúvěrů  zlepšit přístup k informacím o dotačních nástrojích  konzultace mezi vládními podpůrnými agenturami a poskytovateli financí  sdílet modely dobré praxe mezi různými zeměmi

Národní tématické sítě NTS B Doporučení ze srovnávacího výzkumu podnikání žen Všeobecná podpora  zdokonalit úroveň všeobecného chápání podnikání žen  vyhodnotit podmínky pro zahájení podnikání žen  vytvářet pozitivní vzory  zjednodušit byrokratické postupy

Národní tématické sítě NTS B Doporučení ze srovnávacího výzkumu podnikání žen Finance  zdokonalit oblast finančního poradenství  zdokonalit a zlepšit přístup k financím  odstranit negativní postoje poskytovatelů financí

Národní tématické sítě NTS B Doporučení ze srovnávacího výzkumu podnikání žen Podpora v oblasti tzv. měkkých dovedností  zavést strukturovanou podporu v oblasti zakládání firem  nabízet specializované podnikatelské vzdělávání a poradenství  poskytovat finanční a strategické plánování  nabízet mentoring  zdokonalit nabídku zařízení pro péči o děti  přehodnotit obecnou nabídku dotací

Národní tématické sítě NTS B „Krok za krokem “ ze sociálního vyloučení Hlavní prvky přístupu  vytváření kultury a podmínek pro podnikání  vytváření správného politického rámce  integrovaná podpora podnikání pro všechny  specifické vzdělávání dle typu podnikání  přístup k odpovídajícím financím

Národní tématické sítě NTS B „Krok za krokem “ ze sociálního vyloučení Výhody nástroje :  analýza silných a slabých stránek existujících postupů a přístupů k podpoře podnikání  možnost vytvoření ucelené strategie  monitorování pokroku  rámec pro širší politické postupy, využívající dobré praxe, vyvinuté během obou kol Iniciativ Společenství EQUAL Výhoda pro tvůrce politik :  opřít se o výsledky a politická doporučení  definice oblastí vyžadujících tvorbu nových řešení

Národní tématické sítě NTS B Klíčová doporučení pro tvůrce politik Úroveň EU : Mezinárodní partnerství EQUAL TASE důrazně doporučuje  přijetí Ramsdenova analytického nástroje pro vytvoření společné metodologie, využívající indikátory

Národní tématické sítě NTS B Klíčová doporučení pro tvůrce politik Regionální úroveň : Doporučení, vycházející z dobré praxe, by měla být implementována  všude tam, kde je to možné  tam, kde to dosud z různých důvodů není možné, by měl urgentně probíhat vývoj, směřující k implementaci těchto standardů

Národní tématické sítě NTS B Klíčová doporučení pro úroveň realizátorů Podpora podnikání by měla být vytvářena a poskytována :  tzv. „na míru“, v závislosti na typu cílové skupiny  vytvářena genderově  dle jiných znevýhodnění Nutnou podmínkou efektivní pomoci :  vytvoření integrovaného „ balíčku podpor “.  přístup k mikropůjčkám ze strany znevýhodněných skupin

Národní tématické sítě NTS B PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ Moravská asociace podnikatelek a manažerek (MAPM)