Integrovaný plán rozvoje města Náchod na období 2007 - 2013 1. Jednání Řídícího výboru Náchod, 21. 5. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný plán rozvoje města Náchod - problémová zóna u nemocnice na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
STATUTÁRNÍ MĚSTO JIHLAVA V BRNĚ, DNE KONFERENCE PĚTILETKA ROP JIHOVÝCHOD A JAK DÁL PO ROCE 2013 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Integrovaný plán rozvoje města Náchod - problémová zóna u nemocnice na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Co je a co není IPRM Mgr. Petr Pelcl
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Volnočasové projekty a EU financování
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Program dnešního setkání OPS ( )
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Strategie města v oblasti podpory lázeňství a cestovního ruchu Úvodní setkání, Projekt Zvýšení kvality řízení města Františkovy Lázně, reg.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Klíčové aktivity projektu
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Integrovaný plán rozvoje města Náchod na období Jednání Řídícího výboru Náchod,

Program jednání Úvod Úvod Stručné seznámení s problematikou IPRM Stručné seznámení s problematikou IPRM Shrnutí dosavadních prací na IPRM Náchod Shrnutí dosavadních prací na IPRM Náchod Pracovní část: Pracovní část: Partneři IPRM Partneři IPRM Zaměření IPRM Zaměření IPRM Vize a globální cíl Vize a globální cíl Specifický cíl Specifický cíl Opatření a aktivity Opatření a aktivity Výběr projektů Výběr projektů Shrnutí Shrnutí Závěr Závěr

Vstupní informace Objednatelem IPRM: Město Náchod Zhotovitel IPRM: Centrum evropského projektování a.s., Hradec Králové na základě smlouvy o dílo ze dne Harmonogram zpracování: I. Etapa – prosinec 07 – květen 08 (analytická a strategická část) II. Etapa – červen 08 – červenec 08 (projektová část)

Definice IPRM IPRM = Integrovaný plán rozvoje města IPRM = Integrovaný plán rozvoje města IPRM se rozumí soubor vzájemně obsahově a časově provázaných akcí, které jsou realizovány ve vymezeném území nebo v rámci tematického přístupu ve městech a směřují k dosažení společného cíle či cílů města, obce či lokality. Mohou být podpořeny z jednoho či více operačních programů. IPRM se rozumí soubor vzájemně obsahově a časově provázaných akcí, které jsou realizovány ve vymezeném území nebo v rámci tematického přístupu ve městech a směřují k dosažení společného cíle či cílů města, obce či lokality. Mohou být podpořeny z jednoho či více operačních programů. IPRM je základním koordinačním rámcem navazujícím na celkovou vizi a strategii rozvoje města za účelem identifikace a řešení problémů rozvojových oblastí města v návaznosti na využití podpory ze strukturálních fondů v programovacím období 2007 – IPRM je základním koordinačním rámcem navazujícím na celkovou vizi a strategii rozvoje města za účelem identifikace a řešení problémů rozvojových oblastí města v návaznosti na využití podpory ze strukturálních fondů v programovacím období 2007 – 2013.

Metodické postupy Metodický pokyn MMR k hlavním zásadám pro přípravu, hodnocení a schvalování IPRM (usnesení vlády ČR ze dne ) Metodický pokyn MMR k hlavním zásadám pro přípravu, hodnocení a schvalování IPRM (usnesení vlády ČR ze dne ) Vademecum pro přípravu IPRM pro plánovací období (verze 1.04 ze dne ), připravují RR NUTS pro ROP Vademecum pro přípravu IPRM pro plánovací období (verze 1.04 ze dne ), připravují RR NUTS pro ROP

Nositelé IPRM 1. pro města nad 50 tis. obyvatel– podmínka pro čerpání finančních prostředků v rámci urbánní osy ROP (HK, PCE, LB) 1. pro města nad 50 tis. obyvatel– podmínka pro čerpání finančních prostředků v rámci urbánní osy ROP (HK, PCE, LB) 2. města nad 20 tis. obyvatel – pro čerpání prostředků oblasti podpory 5.2. Zlepšení prostředí v problémových sídlištích v IOP 2. města nad 20 tis. obyvatel – pro čerpání prostředků oblasti podpory 5.2. Zlepšení prostředí v problémových sídlištích v IOP 3. města do 50 tis. obyvatel mohou čerpat prostředky OP prostřednictvím IPRM, pokud to pravidla daného OP umožňují 3. města do 50 tis. obyvatel mohou čerpat prostředky OP prostřednictvím IPRM, pokud to pravidla daného OP umožňují Náchod nemá povinnost zpracovávat IPRM. Použití integrovaného přístupu v rámci zpracování „dobrovolného“ IPRM může být velkým přínosem pro efektivní využití prostředků na udržitelný rozvoj města Náchod nemá povinnost zpracovávat IPRM. Použití integrovaného přístupu v rámci zpracování „dobrovolného“ IPRM může být velkým přínosem pro efektivní využití prostředků na udržitelný rozvoj města

Proč zpracovávat IPRM Požadavek IPRM vychází z formulace Strategických obecných zásad Společenství Požadavek IPRM vychází z formulace Strategických obecných zásad Společenství Pozitivní zkušenosti s integrovaným přístupem k plánování urbánního rozvoje v předchozích programovacích obdobích EU Pozitivní zkušenosti s integrovaným přístupem k plánování urbánního rozvoje v předchozích programovacích obdobích EU Existence IPRM je doporučovaný postup ze strany orgánů EU při čerpání prostředků ze strukturálních fondů Existence IPRM je doporučovaný postup ze strany orgánů EU při čerpání prostředků ze strukturálních fondů V ČR „novinka“ v současném programovacím období 2007 – 2013 V ČR „novinka“ v současném programovacím období 2007 – 2013

Přístupy k IPRM Zónový IPRM, tj. zaměřený na určitou část území města - řeší komplexně existující problémy (deprivovaná území) nebo podporuje růstový potenciál (póly růstu) v dané zóně Zónový IPRM, tj. zaměřený na určitou část území města - řeší komplexně existující problémy (deprivovaná území) nebo podporuje růstový potenciál (póly růstu) v dané zóně Tématický IPRM, tj. zaměřený na řešení určitého tematického problému v celém městě (např. oblast veřejné dopravy, zeleně atd.) Tématický IPRM, tj. zaměřený na řešení určitého tematického problému v celém městě (např. oblast veřejné dopravy, zeleně atd.) IPRM musí vycházet ze strategických a rozvojových dokumentů města a být v souladu s nadřazenými rozvojovými dokumenty

IPRM Náchod Zvolen tématický přístup Zvolen tématický přístup IPRM se zaměřením na téma IPRM se zaměřením na téma „Lázeňství a související služby“

Co se dosud událo Prosinec 2007 – únor 2008 Prosinec 2007 – únor Přípravná část zpracování: - Definování přístupu a tématu IPRM - Organizační zajištění – nastavení struktury - Sestaven koordinační tým – jednání Sestavení databáze projektů ve vztahu k IPRM - Vyhledání zdrojů možného financování

Co se dosud událo Únor – duben 2008 Únor – duben Analytická část zpracování I. etapy: - Analýza sociálně ekonomické situace města - Analýza tématické oblasti „Lázeňství“ - Návrh SWOT analýzy - Výběr projektů ve vazbě na téma IPRM Květen 2008 Květen Strategická část zpracování I. Etapy: - Definování vize, globálního a specifického cíle IPRM - Návrh obsahu strategie

Základní struktura IPRM 1. Úvod 2. Analýza současné ekonomické a sociální situace města a SWOT analýza 3. Popis zóny/tématu 4. Popis opatření a aktivit IPRM 5. Popis očekávaných výsledků a výstupů, kvantifikace cílů a definování indikátorů 6. Finanční a časový harmonogram 7. Popis realizace partnerství a zapojení partnerů při tvorbě a realizaci IPRM 8. Popis administrativní kapacity a způsobu řízení IPRM 9. Analýza rizik IPRM 10. IPRM a naplňování horizontálních témat 11. Projekty financované z jiných OP 12. Přílohy

Pracovní část jednání Partneři IPRM Partneři IPRM Zaměření IPRM Zaměření IPRM Prioritní oblast Prioritní oblast Vize a globální cíl Vize a globální cíl Strategie IPRM Strategie IPRM Diskuze k návrhům Diskuze k návrhům

Partneři IPRM Ve všech fázích přípravy, zpracování a realizace IPRM město respektuje princip partnerství a zapojení veřejnosti Ve všech fázích přípravy, zpracování a realizace IPRM město respektuje princip partnerství a zapojení veřejnosti Partnerské subjekty mohou být zapojeny v těchto fázích: Partnerské subjekty mohou být zapojeny v těchto fázích: Zpracování socioekonomické analýzy a SWOT Zpracování socioekonomické analýzy a SWOT Výběr zóny/tématu Výběr zóny/tématu Definování aktivit IPRM Definování aktivit IPRM Výběr dílčích projektů v rámci IPRM Výběr dílčích projektů v rámci IPRM Možné aktivity partnerů: Možné aktivity partnerů: účast v Řídícím výboru a pracovních skupinách účast v Řídícím výboru a pracovních skupinách veřejná projednání veřejná projednání informování partnerů např. pomocí webových stránek apod. informování partnerů např. pomocí webových stránek apod.

Partneři IPRM Náchod Návrh možných partnerů: BOUYGUES – investor nového lázeňského komplexu (prostřednictvím VCES) BOUYGUES – investor nového lázeňského komplexu (prostřednictvím VCES) Nemocnice Náchod Nemocnice Náchod Branka o.p.s. Branka o.p.s. Zámek (státní památkový ústav Pardubice) Zámek (státní památkový ústav Pardubice) Církev Církev ……… ………

Zaměření tématu IPRM Náchod Hlavní téma: „Lázeňství“ Hlavní téma: „Lázeňství“ A související služby: A související služby: Zdravotní služby Zdravotní služby Občanské služby Občanské služby Volnočasové (kulturní, sportovní) služby Volnočasové (kulturní, sportovní) služby Rekreace a turistika Rekreace a turistika Veřejná prostranství a zeleň Veřejná prostranství a zeleň Přeshraniční spolupráce Přeshraniční spolupráce Dopravní dostupnost města Dopravní dostupnost města …… ……

Struktura strategie IPRM Prioritní oblast xPrioritní oblast yPrioritní oblast z aktivita 1 Opatření 1.1 OP … aktivita aktivita 3 Cíl 1 Cíl 2 Cíl aktivita 1 Opatření 2.1 OP … aktivita aktivita aktivita 1 Opatření 1.2 OP … aktivita aktivita aktivita 1 Opatření 2.2 OP … aktivita aktivita aktivita 1 Opatření 3.1 OP … aktivita aktivita 3 Globální cíl IPRM Vize

Prioritní oblasti U tématického přístupu se IPRM může zabývat pouze některou z prioritních oblastí: U tématického přístupu se IPRM může zabývat pouze některou z prioritních oblastí: Ekonomický rozvoj Ekonomický rozvoj Sociální integrace Sociální integrace Životní prostředí Životní prostředí Přitažlivá města – návrh pro město Náchod Přitažlivá města – návrh pro město Náchod Dostupnost a mobilita Dostupnost a mobilita Správa věcí veřejných Správa věcí veřejných

Vize a globální cíl - návrh Vize Vize Náchod atraktivním a vyhledávaným lázeňským městem a centrem rekreace. Globální cíl Globální cíl Město Náchod přitažlivým a dobře dopravně dostupným městem s moderním lázeňským komplexem pro širokou škálu tuzemských a zahraničních návštěvníků. Město s pestrou nabídkou doprovodných služeb a volnočasových aktivit. Město s kvalitním životním prostředím, atraktivními oddychovými zónami a se zajímavým potenciálem pro rozvoj cestovního ruchu.

Specifický cíl - návrh  Posílit image města zkvalitněním občanské vybavenosti, rozšířením nabídky volnočasových aktivit a šetrnou regenerací veřejných ploch a historických objektů a navázat tak na tradici lázeňství ve městě spojenou s rozvojem přeshraniční spolupráce a cestovního ruchu.

Opatření a aktivity Viz podkladové materiály Přehled opatření a aktivit Souhrn projektů s možnostmi financování Diskuze k návrhům

Shrnutí a co bude následovat Zpracování výstupů z dnešního jednání Zpracování výstupů z dnešního jednání Zpracování návrhu dokumentu IPRM Zpracování návrhu dokumentu IPRM Předání objednateli Předání objednateli Připomínkování výstupů z I. Etapy zpracování Připomínkování výstupů z I. Etapy zpracování Zahájení II. Etapy Zahájení II. Etapy Zpřesnění projektů – projektové listy Zpřesnění projektů – projektové listy Zpracování časového a finančního harmonogramu Zpracování časového a finančního harmonogramu Stanovení indikátorů Stanovení indikátorů Jednání ŘV, PS Jednání ŘV, PS

Děkujeme za pozornost a účast RNDr. Zita Kučerová Mgr. Šárka Bartošová Ing. František Ungrád