Dědické právo III. Dědění ze zákona

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Občanské právo - zásady
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Struktura daní v ČR.
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Nabývání majetku státem
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Dědické právo II. Dědění ze závěti
(c) Mgr. Pavel Petr, LL.M Dědické právo I. Úvod.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Komanditní společnost
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Smlouvy Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Dědické právo Přednáška.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
DĚDICKÉ PRÁVO Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdaňování ostatních příjmů
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Občanské právo Dědické právo.
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Dědické právo III. Dědění ze zákona www.pavelpetr.cz (c) Mgr. Pavel Petr 2009

D E S Í T K A www.pavelpetr.cz (c) Mgr. Pavel Petr 2009

D E S Í T K A 3 Jaké znáte delační důvody?   Jaké znáte delační důvody? Může být právnická osoba dědicem? Co je to systém parentel? Kdo je to smějící se dědic? Definujte spolužijící osobu. Co je to exheredatio a uveďte důvody a připomínky. Kdo je to vypravitel pohřbu a jaká mu náleží práva? Co je tzv. negativní závěť a připouští se? Bude platit závěť Z1, která byla zrušen pozdější závětí Z2, když závěť Z2 bude následně odvolána nebo zničena? Co se rozumí tzv. dovětkem ve smyslu lex ferenda? www.pavelpetr.cz (c) Mgr. Pavel Petr 2009

www.pavelpetr.cz

ZVĚDAVÝ ROSŤA… (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Musí mít vydědění písemnou formu? Pokud ano svůj závěr odůvodněte? (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Vzájemný vztah delačních důvodů Je možný souběh závěti a dědění ze zákona? Je častějším jevem intestátní nebo testamentární dědická posloupnost? Co to znamená, že dědický podíl akreskuje? Uplatňuje se akrescence u dědění ze závěti? Dá se tomu předejít? (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Pár věcí mi není jasných… Co je to parentela? Řídí se tímto pravidlem důsledně dědění ze zákona? Může být dítě v pěstounské péči dědicem ze zákona (a co ze závěti)? Může být homosexuální partner zůstavitele jeho zákonným dědicem? (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Daňová problematika Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Do I. skupiny patří – příbuzní v řadě přímé a manželé. Do II. skupiny patří a) příbuzní v řadě + spolužijící osoby Do III. skupiny patří– ostatní fyzické osoby a právnické osoby Od daně dědické je osvobozeno nabytí majetku děděním, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině – pozor změna od 1.1.2009

Kdo je to smějící se dědic? (c) Mgr. Pavel Petr, LL.M. 2009

§ J U D I K A T U R A 17 Co 77/2004 publikovaný v časopise Soudní rozhledy, 2005, č. 4 Dědic, který svým počínáním po smrti zůstavitelky dal najevo, že dědictví nechce odmítnout, nemůže odmítnout ani tehdy, když si jako dědic počínal předtím, než byl soudem o možnosti odmítnout (…) vyrozuměn. (c) Mgr. Pavel Petr 2009

§ J U D I K A T U R A 18 Co 324/95 publikovaný v časopise Ad Notam, 1996, č. 3 Dovolal-li se potomek relativní neplatnosti závěti dal tím najevo, že chce dědit a proto nemůže již dědictví odmítnout. (c) Mgr. Pavel Petr 2009

§ J U D I K A T U R A 2 Cdon 86/97 publikovaný v časopise Soudní judikatura, 1998, č. 21 Jestliže potomek trvale neprojevuje o zůstavitele zájem proto, že zůstavitel neprojevoval zájem o potomka, nelze bez dalšího důvodu dovodit, že by neprojevení tohoto zájmu potomkem mohlo být důvodem k jeho vydědění. (c) Mgr. Pavel Petr 2009

§ J U D I K A T U R A 30 Cdo 1975/2001 publikovaný v časopise Soudní rozhledy Závěť je vlastnoručně sepsaná, i když byla sepsaná nedominantní rukou zůstavitele. (c) Mgr. Pavel Petr 2009

§ J U D I K A T U R A NS ČR 30 Cdo 2214/2002 Vydědění, Potomci vyděděného I. Ustanovení § 469a odst. 2 obč. zák. umožňuje zůstaviteli, aby spolu s vyloučením nejbližšího potomka z dědictví též výslovně vyjádřil vůli, že důsledky vydědění se vztahují i na potomky vyděděného, kteří by jinak nastoupili na jeho místo. Není rozhodné, zda by proti nim samým bylo možné uplatnit některý z důvodů vydědění (§ 469a odst. 3 část věty za středníkem, § 473 odst. 2 obč. zák.). (c) Mgr. Pavel Petr 2009

J U D I K A T U R A § NS ČR 21 Cdo 436/2001 Společná domácnost Společnou domácnost představuje jen skutečné a trvalé soužití, v němž její členové přispívají k úhradě a obstarávání společných potřeb a v němž společně a bez rozlišování hospodaří se svými příjmy. Spolužijící fyzická osoba musí žít ve společné domácnosti tak, jako by byla členem rodiny; vyžaduje se, aby pečovala o společnou domácnost nebo poskytovala prostředky na úhradu potřeb společné domácnosti nebo aby byla odkázána výživou na zůstavitele. (c) Mgr. Pavel Petr 2009

§ J U D I K A T U R A NS ČR 21 Cdo 1219/2006 Smrtí majitele účtu smlouva o běžném či vkladovém účtu nezaniká; do práv a povinností zemřelého majitele takového účtu vstupují jeho dědici děděním. Obvyklá cena takového majetku (§ 175o o. s. ř.) odpovídá výši zůstatku peněžních prostředků na účtu v okamžiku smrti majitele účtu. (c) Mgr. Pavel Petr 2009

J U D I K A T U R A § NS ČSSR 4 Cz 68/75 IČ ASPI JUD1937CZ Porosty vysázené na pozemcích nemají obvykle povahu samostatných věcí a nemohou být předmětem dědictví po zůstaviteli, který nebyl vlastníkem pozemku. Do aktiv dědictví nelze v takovém případě zařadit ani rozdíl v ceně (hodnotě) pozemku daný způsobem obdělávání ze strany zůstavitele (např. hodnotu vinohradu založeného na pozemku), nýbrž jen případný nárok na náhradu nákladů vynaložených zůstavitelem na pozemek patřící jinému občanu (organizaci). (c) Mgr. Pavel Petr 2009