Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014 - 2020 Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Řídicí výbor OP VVV jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů Magistrát hl. města Prahy ESF ERDF

| Východiska z programového období Praha patří jako jediný region ČR do cíle 2 (kategorie rozvinutých regionů) -omezená alokace prostředků z fondů EU do VaVaI na území hl. m. Prahy realizace infrastrukturních projektů V&V těsně za administrativními hranicemi hl. m. Prahy řádově nižší podpora nedopovídající koncentraci VaVaI v Praze v rámci ČR vysoká poptávka a absorpční kapacita podpory VaVaI na území hl. m. Prahy 2

| Legislativní změny pro programové období Praha patří jako jediný region ČR do kategorie více rozvinutých regionů Míra spolufinancování ze strany EU na území hl. m. Prahy = 50 % dofinancování ze zdrojů příjemce, státu a v případě OP Praha také z rozpočtu hl. m. Prahy Ex-ante kondicionality předběžné podmínky pro poskytování podpory z fondů EU (provedení reformních opatření či vytvoření národních a regionálních strategií pro příslušné intervence, musí být splněny nejpozději do ) pro podporu VaVaI v Praze je podmínkou aktualizace Regionální inovační strategie hl. m. Prahy Tematická koncentrace oblasti podpory jsou již v návrzích nařízení EU o politice soudržnosti vymezeny 11 tematickými cíli 3

| Legislativní změny - tematická koncentrace Tematické cíle investiční priority TC 1 - Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací TC 2 - Zlepšení přístupu, využití a kvality informačních a komunikačních technologií TC 3 - Zvyšování konkurenceschopnosti MSP TC 4 - Podpora posunu směrem k nízkouhlíkovému hospodářství ve všech odvětvích TC 5 - Podpora přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik TC 6 - Ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů TC 7 - Podpora udržitelné dopravy a odstraňování problematických míst v klíčových síťových infrastrukturách TC 8 - Podpora zaměstnanosti a podpora mobility pracovních sil 4

| Legislativní změny - tematická koncentrace TC 9 - Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě TC 10 - Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního vzdělávání TC 11 - Posilování institucionální kapacity a účinné veřejné správy 5

| Tematická koncentrace EU stanovuje přísnou tematickou koncentraci prostředků ze strukturálních fondů (ESF – Evropský sociální fond, EFRR – Evropský fond pro regionální rozvoj): mezi 45 % až 50 % celkových zdrojů ze strukturálních fondů musí být alokováno do TC 8, 9, 10; alespoň 20 % prostředků z ESF musí být přiděleno na sociální začleňování a boj proti chudobě (TC 9); alespoň 80 % prostředků z ESF musí být alokováno do 4 libovolných investičních priorit v rámci TC 8, 9, 10; alespoň 80 % prostředků z EFRR musí být přiděleno na jeden nebo více tematických cílů v rámci TC 1, 2, 3, 4; alespoň 20 % prostředků z EFRR musí být alokováno na TC 4. 6

| Investiční priority EU v oblasti VaVaI V oblasti VaVaI obsahují návrhy nařízení EU investiční priority:  ERDF EFRR čl. 5, bod 1 (a): posilování výzkumné a inovační infrastruktury a kapacit pro rozvoj vynikající úrovně výzkumu a inovací a podpora kompetenčních center, zejména těch, jež jsou předmětem celoevropského zájmu; EFRR čl. 5, bod 1 (b): podpora podnikatelských investic do inovací a výzkumu a rozvoj propojení a synergií mezi podniky a inovačními a výzkumnými centry a vysokým školstvím, zejména na vývoji výrobků a služeb, přenosu technologií, sociálních inovací a aplikací veřejných služeb, stimulace poptávky, vytváření sítí, klastrů a otevřených inovací prostřednictvím inteligentní specializace za účelem podpory technického a aplikovaného výzkumu, pilotních linek, opatření k včasnému ověřování produktů, moderních výrobních kapacit a prvovýroby v oblasti klíčových technologií a šíření technologií pro všeobecné použití. 7

| Investiční priority EU v oblasti VaVaI  ESF ESF čl. 3 bod 2 (c): podpora výzkumu, technologického rozvoje a inovací prostřednictvím postgraduálního studia, odborné přípravy výzkumných pracovníků, vytváření sítí a partnerství mezi vysokoškolskými institucemi, výzkumnými a technologickými středisky a podniky ESF čl. 3 bod 1 (c) ii): zlepšení kvality, účinnosti a otevřenosti terciárního a rovnocenného vzdělávání, aby se zvýšila účast a úroveň dosaženého vzdělání 8

| Operační programy v oblasti VaVaI pro programové období Podklad pro přípravu Dohody o partnerství vymezuje operační programy pro programové období na území ČR byl projednán a schválen vládou ČR oblast VaVaI je obsažena v těchto OP: Tematické OP na národní úrovni: –OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (gesce MPO) –OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (gesce MŠMT) OP pro region hl. m. Prahy: –OP Praha – pól růstu ČR (gesce MHMP) bližší vymezení intervencí v rámci zmíněných OP na území hl. m. Prahy bude upřesněno v návaznosti na výsledky vyjednávání s rezorty MŠMT a MPO 9

| OP Praha – pól růstu ČR 10 Zaměření OP Praha – pól růstu ČR  nyní v návrhu 5. varianta OP Praha – pól růstu ČR  obsahuje TC (alokace podléhá pravidlům tematické koncentrace): TC 1 - Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací TC 3 - Zvyšování konkurenceschopnosti MSP TC 4 - Podpora posunu směrem k nízkouhlíkovému hospodářství ve všech odvětvích TC 6 - Ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů TC 8 - Podpora zaměstnanosti a podpora mobility pracovních sil TC 9 - Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě TC 10 - Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního vzdělávání

| Zaměření OP Praha – pól růstu ČR ve VaVaI  investiční priority EU priority Prahy - zaměření na partnerství mezi V&V, VŠ a MSP a komercializaci výsledků V&V (relevantními partnery budou také subjekty ze Středočeského kraje s úzkou vazbou na hl. m. Prahu) priority hl. m. Prahy jsou v souladu s aktualizovanou RIS hl. m. Prahy pro Prioritní osu 1: Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Specifické portfolio služeb pro inovace Podpora inovací ve službách Specifické finanční nástroje pro podporu inovací Kvalitní infrastruktura pro podporu inovačního podnikání Prostředí pro transfer znalostí Ucelený systém infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace 11

| Zaměření OP Praha – pól růstu ČR ve VaVaI pro Prioritní osu 10: Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení  Systém pro vyhledávání talentů  Rozvoj talentů ve vzdělávacím procesu  Podpora společných projektů a pracovišť vysokých škol a vědecko- výzkumných institucí  Podpora komercionalizace výsledků výzkumu a vývoje  Kvalifikovaný personál poskytující služby pro inovace 12

| OP Praha – pól růstu ČR Praha připravuje: metodiku, pomocí níž zúží priority navržené v 5. verzi OP veřejnou zakázku, která bude mít za cíl vyhodnotit absorpční kapacitu prioritních oblastí Prahy promítnutých do návrhu OP Praha – pól růstu ČR definování příjemců jednání s příslušnými rezorty o upřesnění priorit jednotlivých řídících orgánů operačních programů (MŠMT a MPO) ustanovení platforem pro přípravu OP Praha s účastí expertů pro VaVaI 13

| Možnosti navýšení alokace prostředků z fondů EU do VaVaI Hl. m. Praha prověřuje možnost uplatnění výjimek v návrhu obecného nařízení EP a Rady EU pro programové období 2014 – 2020 (CPR):  převod alokace až 3 % celkových prostředků EU pro ČR z méně rozvinutých regionů do Prahy z důvodu nadregionálního vlivu některých oblastí (VaVaI, vysoké vzdělávání), tzv. flexibilita (čl. 85 CPR)  převod alokace až 15 % celkových prostředků v rámci národního operačního programu na úrovni prioritní osy vyčleněných pro méně rozvinuté regiony do Prahy z důvodu přínosu dané intervence pro méně rozvinutý region (čl. 60 CPR)  navýšení míry spolufinancování EU na území hl. m. Prahy z důvodu důležitosti prioritní osy pro dosahování strategie Unie (čl. 111 CPR) 14

| Argumentace pro podporu VaVaI na území hl. m. Prahy v rámci OP Praha- - pól růstu ČR  harmonizace podpory rozvoje a spolupráce mezi institucemi V&V, VŠ a MSP = základní stavební jednotka pro koncept „pól růstu ČR“  předpokládaná vyšší míra udržitelnosti projektů realizovaných na území Prahy oproti jiným regionům ČR  nastavení priorit dle potřeb rozvoje hl. m. Prahy v souladu s Regionální inovační strategií (dlouhodobá spolupráce s experty)  posílení konkurenceschopnosti regionu na národní a mezinárodní úrovni 15

| Harmonogram  do dubna příprava prvního návrhu programu (zatím s indikativním vyčíslením finančních prostředků); následně návrh programu předložen vládě  květen říjen program na úrovni ČR kompletně dopracován, postoupen a projednán Vládou ČR (vs. návrhy nařízení EU)  říjen prosinec program předložen a oficiálně projednán s EK, upraven a poté bude konečná verze programu předložena ke schválení EK formou rozhodnutí  V kontinuitě s uvedeným harmonogramem bude probíhat: Ex-ante hodnocení Strategické posouzení vlivu na ŽP (SEA) 16

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů Magistrát hl. města Prahy