Podpora inovací v rámci kohezní politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Daniel Braun 22. listopadu 2012, Praha
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava budoucí kohezní politiky EU v podmínkách ČR Daniela Grabmüllerová Ministerstvo pro místní rozvoj Konference „Municipality“ Praha, 8. září 2011.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Podpora inovací v rámci kohezní politiky JUDr. Olga Letáčková vrchní ředitelka sekce NOK Inovační potenciál ČR, Praha, 5. září 2012

Podpora inovací v programovém období 2007–2013 OP Podnikání a inovace (prioritní osa „Inovace“) Alokace na prioritní osu: 23,2 mld. Kč 90,4 % alokace v projektech s vydaným Rozhodnutím 29,6 % alokace proplaceno OP Výzkum a vývoj pro inovace Alokace na OP: 61,5 mld. Kč 91,5 % alokace v projektech s vydaným Rozhodnutím 27,8 % alokace proplaceno Cílem podpory je: stimulovat inovační aktivity zejména u MSP zlepšit finanční stabilitu podniků realizujících inovace výrobků, technologií a služeb zlepšit podmínky pro transfer výsledků VaV do praxe

Nařízení EU Intervence politiky soudržnosti musí přispívat k plnění cílů strategie Evropa 2020. Nástroj EK pro zefektivnění čerpání – ex-ante kondicionality. Při jejich nesplnění intervence nebude podpořena. Intervence fondů SSR musí prokázat příspěvek k 11 tematickým cílům. Princip tematické koncentrace – intervence musí být užšího a soustředěnějšího charakteru.

Důraz na inovace a strategii Evropa 2020 Programové období 2014+ Strategie Evropa 2020 – velký důraz na inteligentní a udržitelný růst Inovace a inovativní podnikání mají být motorem evropského růstu a konkurenceschopnosti S podporou inovací souvisí většina z jedenácti tematických cílů EK Předně potom cíle: 1. Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací (cíl týkající se výzkumu a vývoje) 2. Zlepšení dostupnosti, využití a kvality informačních a komunikačních technologií (cíl týkající se širokopásmových sítí) 3. Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků (MSP)

Vyjednávání na úrovni EU Vyjednávání na úrovni EU probíhá paralelně s národní přípravou MMR zastupuje ČR při vyjednávání s Evropskou komisí a na úrovni pracovní skupiny Rady EU V první polovině roku 2012 dosáhlo Dánské předsednictví dohody nad kompromisním textem k obecnému nařízení Úspěch členských států v jednání s EK: dosažení zjednodušení administrativních nákladů, jednoduší systém řízení intervencí, flexibilnější tematická koncentrace, flexibilnější nastavení struktury OP Kompromisní text dostupný na stránkách MMR: http://www.mmr.cz/Kohezni-politika-EU/Navrhy-novych-narizeni- kohezni-politiky-pro-obdobi

Příprava na národní úrovni Důvody odlišného nastavení budoucího období: Prostředky. EU priority. Tematická koncentrace. Zkušenosti – široká strategie, složitý systém. Důsledky odlišného nastavení: Zvýšení dlouhodobě udržitelné konkurenceschopnosti ČR a prevence sociálního vyčlenění. Základna - celková strategie a priority ČR, zaměření na hlavní problémy. Zdůvodnění: Co se má řešit, jakou ZMĚNU to přinese, jaký CÍL bude dosažen; měřitelné výsledky. (Spolufinancování z národních zdrojů.)

Vazby strategií Strategie Evropa 2020 a Národní program reforem Cíle Strategie Evropa 2020 nejsou zcela adekvátní potřebám ČR. Přizpůsobení – Národní program reforem. Komplexní identifikace potřeb ČR včetně implementačního plánu. Nezahrnuje explicitně životní prostředí a regionální rozvoj. Nutný převodní mechanismus mezi Strategií Evropa 2020, Národním programem reforem a potřebami identifikovanými v rámci Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti. Strategie Evropa 2020 a Národní program reforem Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti Strategie regionálního rozvoje Tematické okruhy

Základní principy přípravy období 2014 - 2020 Princip strategického zaměření a propojování Princip podpory fungujícího trhu Princip podpory kvalitních projektů Princip snadnější přípravy a realizace projektů

Faktory efektivního systému implementace a administrace Jednotné metodické prostředí Nastavení operačních programů Systém implementace a administrace Legislativní rámec 10

Jednotné metodické prostředí Předpoklady : Jasně vymezená implementační struktura Dostatečné kompetence a svrchovanost centrálních institucí v rámci nastavování metodického prostředí Funkční monitorovací systém – plná elektronizace všech procesů Kompetentní a stabilní administrativní kapacita Závaznost metodického prostředí i ve vztahu k horizontálním institucím (NOK, PCO, AO) Vymahatelnost nastavených pravidel Postupné odstraňování legislativních bariér

Děkuji za pozornost Olga.Letackova@mmr.cz www.mmr.cz www.strukturálni-fondy.cz