Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ - úvod
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny rostlinného původu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Druh učebního materiálu Pro koho je materiál určen
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ na základě potravinových skupin
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0320Smíšená strava Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s poměrem živin ve smíšené stravě Klíčová slova Smíšená strava, potravinová pyramida Datum 30. 11. 2012 www.zlinskedumy.cz

Smíšená strava Pro člověka je přirozená smíšená strava. Je nutné zajistit správný poměr základních živin: - bílkovin 15 % - tuků 30 % - sacharidů 55 % www.zlinskedumy.cz

Aby byla strava smíšená a pestrá, musí obsahovat různé živiny Proto rozdělujeme potraviny do pěti základních skupin, z nichž by se měl určitý podíl denně objevovat: · Maso, masné výrobky a vejce – 10 % denní spotřeby · Mléko a mléčné výrobky – 15 % denní spotřeby. Tyto dvě skupiny tvoří důležité živočišné bílkovinné zdroje. · Obiloviny a luštěniny – celodenní podíl je největší, tvoří 35 % celodenní spotřeby. · Zelenina, ovoce a brambory – denně kryje asi 15 % celodenní spotřeby. · Tuky a cukry – denní množství nemá být velké, má tvořit asi 25 % denní spotřeby. www.zlinskedumy.cz

Strava má být plnohodnotná tj. dostačující z kvantitativního i kvalitativního hlediska. Nevyrovnanost v jednotlivých složkách potravy může být příčinou různých problémů. Pro snadnější orientaci jak potraviny konzumovat, nám slouží potravinová pyramida. www.zlinskedumy.cz

Potravinová pyramida AUTOR NEUVEDEN. http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html Potravinová pyramida nás upozorní na to, jak bychom si měli náš denní jídelníček uspořádat a v jakém poměru bychom měli jednotlivé poživatiny konzumovat. AUTOR NEUVEDEN. http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html www.zlinskedumy.cz

Jinak řečeno, pyramida ukazuje, co by mělo tvořit základ jídelníčku a naopak čeho bychom se měli vyvarovat nebo jíst jen v malých dávkách. Základem pyramidy je rozdělení různých poživatin do několika skupin. Naše pyramida je rozdělena do čtyř hlavních skupin, čím blíže je skupina základně pyramidy, tak by to měla být základní potravina, kterou bychom měli konzumovat denně. Čím více se blížíme k vrcholku pyramidy, postupně narážíme na potraviny, které bychom neměli konzumovat ve velkém množství, tzn. jednou za den nebo dokonce jednou za týden

Základna pyramidy V základně pyramidy úplně dole je umístěna zelenina a ovoce. Z postavení plyne, že zeleninu a ovoce bychom měli konzumovat denně a to 5 – 6 porcí, přičemž 1 porce odpovídá 1 kusu ovoce nebo zeleniny nebo také 1porci zeleninového salátu. První patro pyramidy tvoří obiloviny, pečivo, mléko... foto: redakce@dietologie.cz

První patro V prvním patře pyramidy jsou umístěny obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko a mléčné výrobky, vejce, sýry. Touto skupinou poživatin pokrýváme jídelní lístek ze 3-4 porcí za den, přičemž 1 porce odpovídá 1 cereální bulce, 1 krajíci chleba, 1 kopečku rýže nebo těstovin, 1 sklenici mléka nebo 1 jogurtu atd.

Druhé patro Ve druhém patře je umístěno maso a masné výrobky. Tuto skupinu bychom měli konzumovat 1-2 porce denně.

Vrchol pyramidy Úplně na vrcholu pyramidy najdeme všechno, co se týká tuků jednoduchých cukrů, sladkých nápojů a alkoholických nápojů. Jedná se spíše o zpestření stravy a tudíž se nehodí na každodenní konzumaci.

Správný poměr živin ve stravě je: 15% bílkovin 30% tuků 55% sacharidů

Jak rozdělujeme potraviny do skupin pro smíšenou stravu: 10% maso, masné výrobky, vejce 15% mléko, mléčné výrobky 35% obiloviny, luštěniny 15% zelenina, ovoce, brambory 25% tuky, cukry

Použité zdroje http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/vyziva/smisenastrava.htm AUTOR NEUVEDEN. http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.dietologie.cz/vyziva/zaklady-vyzivy-a-dietologie.html