Úloha depozitáře fondů kvalifikovaných investorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Možnosti a limity kontroly obcí
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Financování nemovitostí MAJORDOMUS Praha, 11 st January 2011 Ivo Caha.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Pravidla publicity projektu
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
NĚKTERÉ PRÁVNÍ FORMY SPOLUPRÁCE INVESTORA A DEVELOPERA
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Kolektivní investování
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Životní prostředí jako veřejný statek
Popište, analyzujte a zhodnoťte dosavadní vývoj jednotek kolektivního investování, zásady jejich činnosti a ekonomiky Lukáš Baumruk Radka Hlavnová Markéta.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
JUDr. Ing. Kristýna Fronc Chalupecká Mgr. Damian Czudek Informace ve finanční správě Nefiskální část.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby
Kolektivní investování
JUDr. Ing. Kristýna Fronc Chalupecká Mgr. Damian Czudek
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Kolektivní investování
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Transkript prezentace:

Úloha depozitáře fondů kvalifikovaných investorů Eva Syková, Igor Murárik 27.1.2011

Předpisová základna 1) Zákon č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování Fondy kvalifikovaných investorů Jejich zakládání umožnila novela v r. 2006. Nejsou nabízeny veřejně, určeny pro omezený okruh zkušených investorů. Investiční politika není limitována, odkaz na statut. Každý fond kolektivního investování musí mít svého depozitáře. Depozitář FKI Plní především funkci kontrolní, cílem je ochránit investora. V r. 2009 vstoupila v platnost novela zákona, která zmírňuje kontrolní činnost depozitáře u fondů kvalifikovaných investorů. Dle §21 odst. 4 může fond kvalifikovaných investorů sjednat v depozitářské smlouvě omezení nebo vyloučení určitých kontrolních činností depozitáře, pokud jsou přesně specifikovány ve statutu fondu. 2) Vyhláška č.115/2007 Sb., o podrobnostech plnění povinností depozitáře 3) Vyhláška č. 270/2004 Sb., o způsobu stanovení reálné hodnoty majetku a závazků fondu kolektivního investování a o způsobu stanovení aktuální hodnoty akcie nebo podílového listu fondu kolektivního investování

Úloha depozitáře (1) Kontrolní činnost - převažuje u fondů pro veřejnost Monitorovací činnost - převažuje u fondů kvalifikovaných investorů U FKI ale záleží na přesné specifikaci ve statutu fondu a depozitářské smlouvě. Mezi činnosti depozitáře, které vyloučit nelze, patří: úschova majetku fondu, nebo jeho jiné opatrování (pokud povaha věci úschovu vylučuje) evidence pohybu veškerých peněžních prostředků fondu (kontrola ex-ante u plateb nad 500.000,- CZK) kontrola, zda akcie či PL fondu jsou vydávány a odkupovány v souladu se zákonem a statutem fondu vypořádávání obchodů s majetkem fondu Úloha depozitáře je tedy především: ochranná – uchovávat majetek fondu v bezpečí a kontrolovat nakládání s ním evidenční – vést evidenci majetku a zpracovávat informace o transakcích s majetkem fondu na základě podkladů od fondu i z nezávislých zdrojů

Úloha depozitáře (2) Činnosti depozitáře, jejichž omezení nebo úplné vyloučení lze sjednat v depozitářské smlouvě: kontrola, zda aktuální hodnota akcie nebo podílového listu FKI je vypočítána v souladu se zákonem a statutem fondu provádění pokynů fondu, které nejsou v rozporu se zákonem nebo statutem fondu kontrola, zda výnos majetku fondu je používán v souladu se zákonem a statutem fondu kontrola, zda majetek fondu je pořizován a zcizován v souladu se zákonem a statutem kontrola způsobu oceňování majetku fondu Předpokladem účinnosti depozitářské smlouvy, která omezuje rozsah povinností depozitáře, je účinný statut fondu, který obsahuje podrobnosti odchylek. Pravidla jednání depozitáře podléhají ze zákona státnímu dozoru, ale v rozsahu omezení povinností dle §21 odst. 4 depozitář není povinen ČNB podávat oznámení či zasahovat do činnosti fondu. Pouze pokud depozitář dospěje k závěru, že došlo k pochybení, depozitář projedná tuto skutečnost s fondem a případně následně oznámí ČNB.

Smlouva o výkonu činnosti depozitáře („Depozitářská smlouva“) Přesná specifikace dle zákona a dle znění statutu (na znění statutu je kladen velký důraz) Specifikace kontrolních činností (definování omezení kontroly depozitáře), frekvence výpočtu hodnoty majetku (je-li vyžadován), apod. Poplatky za výkon činnosti depozitáře – stanoveny nikoli dle objemu majetku fondu, ale dle rozsahu kontrolních činností (náročnosti depozitáře), tj. vždy individuální přístup ke klientovi Je součástí žádosti o udělení souhlasu ČNB k otevření fondu (smlouva o smlouvě budoucí) Depozitářská smlouva se uzavírá na dobu neurčitou. Výpovědní lhůta je 6 měsíců.

Praktické zkušenosti depozitáře UCB CZ Depozitář UCB CZ vykonává činnost depozitáře: pro 15 fondů kvalifikovaných investorů, z nichž 10 je zaměřených na investice do nemovitostí (celkově trh FKI v současnosti čítá 80 fondů) pro 25 standardních a speciálních podílových fondů určených pro veřejnost (dle objemu kontrolovaného majetku 3. na trhu) pro 5 penzijních fondů (dle objemu kontrolovaného majetku 1. na trhu) Celkově jsme k 31.12.2010 kontrolovali objem majetku ve výši 143 mld. CZK (1. na trhu), z toho majetek fondů kvalifikovaných investorů činil 4 mld. CZK.

Organizační začlenění odd. depozitářských služeb v UCB CZ Custody Operations – Settlements a Kapitálové akce FINI - Oddělení treasury sales pro finanční instituce Oddělení oceňování nemovitostí Oddělení tržních rizik

Kontakty UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Revoluční 7, Praha 1 Ing. Michal Stuchlík Ředitel odboru Global Securities Services E-mail: michal.stuchlik@unicreditgroup.cz Tel.: 955 960 780 Ing. Eva Syková Manažer oddělení depozitářských služeb E-mail: eva.sykova@unicreditgroup.cz Tel.: 955 960 789 Ing. Igor Murárik Specialista odd. depozitářských služeb E-mail: igor.murarik@unicreditgroup.cz Tel.: 955 960 795