1 Kapacita sociálního dialogu v ČR Bariéry výkonnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.
Předmět a prameny pracovního práva
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Pracovní vztahy.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Peněžnictví v ČR – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni.
Peněžnictví v ČSR Místa organizací „Sdružení“ do roku 1939.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

1 Kapacita sociálního dialogu v ČR Bariéry výkonnosti

2 Prezentované závěry vyplývají z projektů: „Způsoby a efektivnost zprostředkování zájmů mezi jedinci, sociálními skupinami a státem” roku (2003) a „Politicko-právní institucionální rámec České republiky a jeho proměny v kontextu vstupu do Evropské unie” ( ) zpracovaných v rámci programů MPSV „Moderní společnost“ a z projektu Social Dialogue Capacity Building financovaného European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions v roce 2005.

3 Vymezení pojmů Sociální dialog - formalizované jednání (účelem je uzavření kolektivní smlouvy vyššího stupně nebo podnikové kolektivní smlouvy) a neformalizované jednání (formy spolupráce na různých úrovních) aktérů (odborové a zaměstnavatelské centrály, odborové a zaměstnavatelské svazy, podnikové odborové organizace a podniky). Kapacita sociálního dialogu - míra efektivnosti, účinnosti nebo výkonnosti sociálního dialogu včetně jeho aktérů a jejich institucí. Legislativní a systémové bariéry: nejasnost právního postavení nebo neexistence smluvního partnera, absolutní odborový pluralismus, neexistence dohod sociálních partnerů na celonárodní úrovni, kogentnost ustanovení zákoníku práce, specifika kolektivních smluv. Institucionální bariéry: slábnoucí a stárnoucí členská základna odborů, roztříštěnost odborového hnutí, nízká úroveň materiálního zabezpečení sociálních partnerů, nedostatečné personální zabezpečení činnosti sociálních partnerů.

4 Legislativní a systémové bariéry - nejasný nebo neexistující smluvní partner Organizace zaměstnavatelů jsou zakládány dvojí legislativní cestou (zákon o sdružování občanů a občanský zákoník). Není dořešeno, zda se sdružení vzniklá podle občanského zákoníku mohou stát partnery odborových organizací a sjednávat kolektivní smlouvy vyššího stupně (KSVS). Organizace zaměstnavatelů nemají v některých případech ve svých stanovách zmocnění svých členů ke kolektivnímu vyjednávání, nebo vyjednávají jen za omezený okruh členů, kteří svaz k vyjednávání zmocnili. Odborové svazy působící v oblasti státní správy nemohou uzavřít kolektivní smlouvy vyššího stupně z důvodů neexistence smluvního partnera pro kolektivní vyjednávání.

5 Legislativní a systémové bariéry - kogentnost ustanovení zákoníku práce Omezený prostor pro sjednávání pracovněprávních nároků (vyjma mzdových nároků) je považován za závažnou překážku smluvní volnosti sociálních partnerů.

6 Legislativní a systémové bariéry - absolutní odborový pluralismus Možnost paralelní existence několika odborových organizací u téhož zaměstnavatele, které mohou jednat o uzavření kolektivní smlouvy jen za podmínky, že se vzájemně dohodnou může vzhledem k rozdílným zájmům vést k neuzavření podnikové kolektivní smlouvy.

7 Legislativní a systémové bariéry - neexistence dohod sociálních partnerů na celonárodní úrovni V rámci národní tripartity nejsou neuzavírány dohody mezi sociálními partnery a ani nejsou přijímány strategické dokumenty např. tzv. sociální pakty, které by mohly podpořit kolektivní vyjednávání.

8 Legislativní a systémové bariéry - specifika kolektivních smluv vyššího stupně a podnikových kolektivních smluv Kolektivní smlouvy vyššího stupně jsou po obsahové stránce poměrně obecné, nedisponují v praxi potřebnou autoritou a zaměstnanci je příliš neznají. Podniková kolektivní smlouva se vztahuje nejen na členy odborů, ale i na všechny zaměstnance příslušného zaměstnavatele.

9 Institucionální bariéry – snižující se a stárnoucí členská základna odborů Od roku 1990 (organizováno cca 82%) do roku 2002 (organizováno cca 20%) poklesl počet odborově organizovaných zaměstnanců o cca 60%. Členská základna odborů včetně jejich funkcionářů průběžně stárne. Mladí lidé do odborů nevstupují. Nezájem o aktivní účast v odborech mezi zaměstnanci.

10 Institucionální bariéry – nízké zastoupení zaměstnavatelů Členská základna zaměstnavatelských svazů se v průběhu minulých let nezměnila, dochází pouze k přestupům jednotlivých svazů mezi zaměstnavatelskými centrálami. Procento organizovaných firem je velmi malé cca 1%. Z hlediska počtu zaměstnanců ale firmy sdružené ve svazech a centrálách zaměstnavatelů zaměstnávají cca 38 % všech zaměstnanců.

11 Institucionální bariéry – roztříštěnost odborového hnutí Odborové hnutí je organizačně poměrně roztříštěné a nejednotné. V ČR působí vedle 5 odborových centrál několik samostatných odborových svazů a řada samostatných podnikových odborových organizací, které nemají vazbu na žádnou z těchto centrál a ani na nějaký odborový svaz.

12 Institucionální bariéry – nízká úroveň materiálního zabezpečení sociálních partnerů Mezi jednotlivými odborovými centrálami z hlediska jejich finančních a materiálních možností jsou velké rozdíly dané zejména množstvím vybraných příspěvků tzn. počtem členů sdružených ve svazech a dále pak ekonomickými aktivitami samotných svazů. Roční objem finančních prostředků není považován za dostatečný a často v případě malých centrál postačí pouze na zabezpečení základního chodu organizace. Zaměstnavatelské svazy měly podstatně horší startovací pozici než odbory. Vznikly nově bez návaznosti na předchozí struktury. Prostředky na činnost získávají v menší míře z členských příspěvků a z větší části z komerčních aktivit.

13 Institucionální bariéry – nedostatečné personální zabezpečení činnosti sociálních partnerů U odborových i zaměstnavatelských centrál existuje dva způsoby organizační výstavby - centrály s vlastním profesním aparátem a centrály pouze s reprezentační složkou a nejnezbytnějším sekretariátem. Odbory disponují početnějším personálním a odborným aparátem než organizace zaměstnavatelů. Malé centrály trpí nedostatkem kvalifikovaných a jazykově vybavených pracovníků. Zaměstnavatelské centrály a svazy jsou z hlediska personálního vybavení výrazně poddimenzovány. Počet personálu je jak na straně odborů tak na straně zaměstnavatelů považován zejména s rozšířením agendy po vstupu ČR do EU za nedostatečný.