Stavba věty jednoduché

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

Procvičujeme větné členy 2
Podmět (Po) - opakování
Shoda přísudku s podmětem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
Větné celky Věta Souvětí. Větné celky Věta Souvětí.
Shoda přísudku s podmětem 2
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_470_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_560_VĚTA_JEDNODUCHÁ_SOUV ĚTÍ Téma: OPAKOVÁNÍ.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Shoda přísudku s podmětem
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Rozbor věty jednoduché. Sestav z pomíchaných slov dvě věty a urči jejich druh. Malé děti mají velmi rády klasické pohádky Boženy Němcové. Dospělí čtou.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Rozvoj slovní zásoby Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: : VY_32_INOVACE_05_CJ1_rozvoj_slovni_zasoby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Nedomová NÁZEV: VY_32_ INOVACE_ 12_.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
V chaloupce na kraji lesa. žila Karkulka. Jednou ji maminka poslala s košíkem plným dobrot, aby popřála babičce k narozeninám.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013
SLOVNÍ DRUHY slovesa SLOVESA.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
PŘÍSUDEK (Př) Základní větný člen Co dělá podmět? slovesný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Stavba věty jednoduché

Najdi věty jednoduché a souvětí. V oříšku byly nádherné šaty a stříbrné střevíčky. V oříšku byly nádherné šaty a stříbrné střevíčky. Šípková Růženka se píchla o trn a usnula. Šípková Růženka se píchla o trn a usnula. Vlk potkal Karkulku, která šla k babičce. Vlk potkal Karkulku, která šla k babičce. Jeníček a Mařenka loupali perníček z perníkové chaloupky. Jeníček a Mařenka loupali perníček z perníkové chaloupky. Jelen běžel, aby zachránil Smolíčka. Jelen běžel, aby zachránil Smolíčka. Protože byl v chaloupce nepořádek, dala se Sně- hurka do uklízení. Protože byl v chaloupce nepořádek, dala se Sně- hurka do uklízení. Bystrozraký pomohl princovi získat princeznu. Bystrozraký pomohl princovi získat princeznu.

Stavba věty jednoduché Věta je celek uspořádaný ze slov, která k sobě patří. Slova, která k sobě patří tvoří skladební dvojice. Která slova tvoří skladební dvojice v této větě: Maminka připravila dětem svačinu. maminka připravila připravila dětem připravila svačinu

Základní skladební dvojice Základní skladební dvojici tvoří podmět a přísudek. Podmět vyjadřuje o kom nebo o čem se něco vypovídá.Bývá vyjádřen jménem v 1. pádě. Přísudek vyjadřuje, co se vypovídá o podmětu. Bývá vyjádřen slovesem. Najdi základní skladební dvojici ve větě: Na jaře rozkvetly červené tulipány. _______ ~~~~~~~ Co dělají ? Základní skladební dvojice je: tulipány rozkvetly Kdo,co rozkvetly?

Hledej základní skladební dvojice. O přestávce si povídám s kamarádem. __ já ~~~~~~~~ Při vyučování se žáci hlásí. ___ ~~ ~~~~ _____ Učitel poutavě vypráví o historii naší země. ~~~~~ Na svačinu chodíme všichni ven. _____ ~~~~~~ Po vyučovací hodině služba pilně smaže tabuli. _____ ~~~~~ ____________ Zuzka a Nikola nejraději čtou. ~~~~ Při matematice výborně počítají Petr a Monika. ___________ ~~~~~~

Naznač grafickou stavbu věty. Kluci hráli na hřišti kopanou. _________ Kluci hráli na hřišti kopanou

Naznač grafickou stavbu věty. Dvě děvčata pletla krásné věnečky . děvčata pletla věnečky dvě krásné

Naznač grafickou stavbu věty. Zítra půjdeme do lesa na houby. my půjdeme zítra do lesa na houby