Předsednictvo RVŠ 19.4. 2012 JUDr. Lenka Valová.  Reprekomise 5.4.2012 - Vázání prostředků rozpočtu - Zásady financování VVŠ část limity financovaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování vysokých škol
Advertisements

Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Přijímací řízení.
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 1 9. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
NÁVRH ZMĚN ZÁSAD A PRAVIDEL FINANCOVÁNÍ VVŠ NA ROK 2013 (ukazatel K)
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Vysoké školy v ČR a jejich veřejné finanční zdroje (s důrazem na kapitolu 333) a srovnání s regionálním školstvím v letech Adam KRČÁL samostatné.
Poplatky spojené se studiem. 2 Jaké poplatky existují? Poplatek za přijímací řízení Poplatek za delší dobu studia Poplatek za další studium Poplatek za.
Vývoj rozpočtu vysokých škol 2009 – 2012 Výroční zasedání ČKR Praha, 16. – Jakub Fischer, předseda RVŠ.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová EKONOMICKÉ INFORMACE.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
EKONOMICK É INFORMACE pro jedn á n í Předsednictva RV Š
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Sněmu RVŠ
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 8. ledna 2015.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Rozpočet 2008 Kolegium rektora Základní principy předpokládá se aplikování stávající metody 1) rozdělení výnosů –normativní přínos (příspěvek.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 (aktualizace vybraných snímků a reflexe usnesení květnového Sněmu RVŠ) Jakub Fišer Lenka Valová.
EKONOMICKÉ INFORMACE Sněm RVŠ 29. ledna 2015 Lenka Valová.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 podklady pro Reprezentativní komisi Jakub Fischer Předsednictvo RVŠ Praha
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Zásady financování a pravidla stanovení rozpočtu veřejných vysokých škol pro rok 2011 a další Vlastimil Růžička MŠMT 16. června
Jakub Fischer Předsednictvo RVŠ,  Repre komise  Představeny základní obrysy rozpočtu na rok 2011, respektující „Zásady 2011“
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Valová Lenka Za použití prezentace MŠMT z
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
ZÁSADY A PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROK 2012 A DALŠÍ Seminář k výpočtům limitů přepočteného počtu studentů vstupujících do financování.
Ekonomické informace (zprávy z podzimních jednání P RVŠ) 6. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Sněmu RVŠ 21. února 2013 Lenka Valová.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 18. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Ekonomické informace (vývoj od minulého jednání Sněmu) Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 21. března 2013 Lenka Valová.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Ekonomické informace 7. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 20. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Změny zásad a pravidel financování VŠ na období od roku zasedání P RVŠ Karolinum, Jakub Fischer, předseda EK.
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 12. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Předsednictvo Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Akademický senát AMU Meziroční pokles prostředků na činnost VVŠ v rámci kapitoly MŠMT o 1,21% (240,1 mil. Kč) Odlišný způsob výpočtu příspěvku.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

Předsednictvo RVŠ JUDr. Lenka Valová

 Reprekomise Vázání prostředků rozpočtu - Zásady financování VVŠ část limity financovaných studentů - Zahájení přípravy návrhu ústavního zákona o finanční odpovědnosti a rozpočtové kázni - Revize koeficientů ekonomické náročnosti - Analýza vnitřní skladby rezortních nákladů ( regionální-vysoké školství)  Zápisné

 www MŠMT návrh MŠMT na realizaci vázání uvnitř rezortu: „cca 600 milionů korun bude vázáno na financování vysokých škol (investiční výdaje) a zbývajících 1,9 miliardy korun bude vázáno v regionálním školství“  Reprekomise upřesněno – pro oblast VVŠ mil. posunuté akce programového financování zůstanou součástí programu a bude je možno realizovat v dalších létech  Stále nebylo definitivně rozhodnuto…

Část týkající se počtu studií v ukazateli A Obecná východiska  demografický pokles (do roku 2015 o cca 25%)  střednědobý výhled rozpočtu vysokých škol (do roku 2014 pokles o cca 25%)  vysoká neúspěšnost studia ( úspěšně ukončí studium pouze cca 58% studentů)

 Snižovat počet studentů - podíl poprvé zapsaných snížit na 2/3 populace ( k podíl nově zapsaných z odpovídající populace 75% / z populace 19letých 78%/;podíl poprvé zapsaných z odpovídající populace 51%) - podíl absolventů Bc pokračujících v NMg snížit ve střednědobém horizontu na 50%  Mírný růst /stagnace podílu absolventů VŠ na celkové populaci do roku 2020 v ČR 32% (EU 40% ) z populace 30-34letých  Posilovat kvalitativní parametry  Podporovat kontraktové financování odvozené od normativního

 významnější snižování počtů v prvních letech studia  zapojení nezaměstnanosti na snižování počtů studentů  odlišný výpočet základny v jednotlivých kategoriích  odstranění možnosti navýšit počty bakalářů v důsledku poklesu v ukazatelích magisterských a doktorských programů  zvláštní přístup pro umělecké a neuniverzitní vysoké školy

0. základna: nižší z údajů – skutečné přepočtené počty studentů k X dohodnutý limit (není tedy započten „bonus“ 10%) 1. Plošné snížení základny v závislosti na demografickém výhledu B1, M1 = - 5% N1 = - 2% P1 = 0 % 2. Uplatnění VKM diferencovaně 5% v B1 // 10% v M1, N1 // 20% v P1 3. Snížení výsledného počtu diferencovaně dle míry nezaměstnanosti absolventů každé VŠ B1, M1 = - 5% N1 = - 8% P1 = 0 %

Bude zachováno pravidlo, které umožňuje vysokým školám přijmout nižší počet studentů, než je dohodnutý limit: − pokud přepočetný počet studentů k nepoklesne o více než 10% oproti dohodnutému limitu, budou škole započteni studenti pro financování roku 2013 dle limitu; − pokud počet poklesne o více než 10% oproti dohodnutému limitu, budou škole započteni studenti pro financování roku 2013 ve výši skutečného stavu přepočteného počtu studentů k %; − pokud přepočetný počet studentů k bude vyšší než dohodnutý limit, bude škole započtený pro financování roku 2013 dohodnutý limit.

Kvalitativní a výkonové ukazatele vysokých školBc.Mgr.Ph.D. Celkem100% Vědecký výkon vysoké školy40%50%60% Započítané body RIV (absolutně)29%38,5%44% Započítané body RUV1%1,5%1% Účelové neinvestiční prostředky na výzkum5% 10% Vlastní příjmy5% Odborná kvalita pedagogů30%20%10% Vážený počet profesorů a docentů30%20%10% Mezinárodní mobilita30% Cizinci v příslušném typu studijního programu5% „Samoplátci“ v příslušném typu studijního programu5% Vyslaní v rámci mobilitních programů10% Přijatí v rámci mobilitních programů10%

1. Neuniverzitní vysoké školy - limit bude stanovený na úrovni roku 2012 (nebude se těmto školám – VŠPJ, VŠTE - již počet studentů zvyšovat, aniž by prokázaly výkon a kvalitu) - nedojde ke krácení v důsledku demografického vývoje ani v důsledku zaměstnanosti - budou součástí posuzování kvality skrze VKM 2. Umělecké vysoké školy - budou mít k dispozici podíl ve výši 3,5% alokace v ukazateli A, který si v závislosti na normativním počtu studentů (se zohledněním koeficientu ekonomické náročnosti) přerozdělí tyto 4 umělecké vysoké školy (AMU, JAMU, AVU, VŠUP) - limit bude stanovený na úrovni roku 2012, možný výkyv +/- 10% - nedojde ke krácení v důsledku demografického vývoje ani v důsledku zaměstnanosti - v ukazateli A nebudou předmětem hodnocení skrze VKM (neboť počty na těchto institucích není třeba vzájemně přerozdělovat, počty jsou stabilní).

 Bc ,2 %  Mg1 - 11,4 %  NMg1 - 12,1%  PhD1 - 7,5%  SP2+ - 2,3%  SP - 5,4%

 Zásady jsou předloženy s velkým zpožděním  Mezi 25% demografickým poklesem 19letých a 25% očekávaným poklesem rozpočtu není relevantní vazba – klesá počet 1. ročníků, zatímco pokles rozpočtu zasáhne ročníky všechny  Propustnost ( tj. vazba mezi počtem Bc a pokračujících NMg) nad 100% není a priori negativní, může to být naopak známka kvality školy  Uplatněná metodika zapojení nezaměstnanosti je chybná – doporučení – do určitého procenta nezaměstnaných absolventů ji do krácení nezapojovat ( např. do 5%), při vyšším podílu ji uplatnit,ovšem vypočítávat ji ze všech absolventů, ne pouze z nepokračujících – mj. problematika kombinovaného studia  VKM tak jak je navrženo nemá u Bc studií nic společného s kvalitou  Nutno prověřit, zda nový SW používaný Úřady práce vůbec umí potřebně rozlišit nezaměstnané dle jednotlivých VŠ a oborů studia  Nezaměstnanost by se neměla posuzovat dle regionu bydliště  U PhD by nemělo platit pravidlo, že při nedočerpání limitu financovaných studentů se pro příští rok stane základem skutečný počet studentů  VKM – zvýšit váhu výstupů vázaných na mobilitu – samoplátci a přijímaní studenti  Oblasti VŠ ve spojení se snižováním rozpočtu chybí politické zadání jasného dalšího postupu.

 pravidlo, že za 1. základ je bráno nižší číslo bude u PhD prominut  metodika zapojení nezaměstnanosti bude přehodnocena (variantou je paušální krácení)  váhy VKM spojené s mobilitami budou ponechány  do budou na školy rozeslány limity financovaných studentů, do 4.5. ukončit dohodovací řízení  zásady pro ukazatel K – 1. verze do  střednědobý výhled rozpočtu je třeba rozporovat, jednat na všech úrovních, shromáždit veškeré argumenty

 Zahájení přípravy návrhu ústavního zákona o finanční odpovědnosti a rozpočtové kázni - návaznost na novelu z.č. 218/2000 Sb.,  Revize koeficientů ekonomické náročnosti - odložit  Analýza vnitřní skladby rezortních nákladů ( regionální-vysoké školství) - zpracována

 Informace pouze z médií  Kč za semestr  JEDNOZNAČNÁ VAZBA NA KRYTÍ DEFICITU ROZPOČTU VŠ  Úvaha o návaznosti na vázání rozpočtu již v letošním roce  Usnesení SK RVŠ

 Předsednictvo RVŠ bere na vědomí informace o jednání Reprekomise dne