Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Integrovaný plán rozvoje města Náchod na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Co je a co není IPRM Mgr. Petr Pelcl
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
ministryně pro místní rozvoj
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Příprava programového období 2014 – 2020
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Program rozvoje Ústeckého kraje
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám Praha 1

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města Nástroj pro koordinaci urbánní politiky - zajištění synergie intervencí do měst. Jedná se o soubor vzájemně obsahově a časově provázaných akcí, které jsou realizovány ve vymezeném území nebo v rámci tématického přístupu ve městech a směřují k dosažení společného cíle či cílů města, obce či lokality. Mohou být podpořeny z jednoho či více operačních programů.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Usnesení vlády ze dne 13. srpna 2007 č.883 Vláda ČR bere na vědomí hlavní zásady pro přípravu, schvalování a hodnocení IPRM, schvaluje pro projekty, vycházející ze schválených IPRM a předkládané do jednotlivých operačních programů, bonifikaci ve výši 10%. MMR Rozhodnutím ministra pro místní rozvoj ze dne 14. září 2007 byl schválen „Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k hlavním zásadám pro přípravu, hodnocení a schvalování Integrovaného plánu rozvoje města (na základě Usnesení vlády ČR ze dne 13. srpna 2007 č. 883)“.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Lipská charta a IPRM Na neformální konferenci ministrů v Lipsku (květen 2007) se ČR zavázala k naplnění „Lipské charty o udržitelných evropských městech“. Lipská charta klade důraz na integrované přístupy při řešení problematiky měst. IPRM je nástrojem implementace Lipské charty.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Cílová skupina měst Města nad 50 tisíc obyvatel + Mladá Boleslav povinnost měst zpracovat IPRM, pakliže chtějí čerpat z urbánní oblasti podpory (Rozvoj regionálních center) jednotlivých ROP. Města nad 20 tisíc obyvatel povinnost měst zpracovat IPRM, pakliže chtějí čerpat z oblasti intervence 5.2 IOP (pro bydlení). Města do 50 tisíc obyvatel mohou čerpat prostřednictvím IPRM prostředky z operačních programů (OP), pakliže to pravidla těchto OP umožňují.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Základní podmínky pro IPRM 1.Zpracovatelem IPRM je město, které je zodpovědné za jeho realizaci. 2.IPRM musí vycházet ze strategických a rozvojových dokumentů města. 3.Ve všech fázích přípravy, zpracování a realizace IPRM město respektuje princip partnerství a zapojení veřejnosti. 4.IPRM musí být integrovaným řešením, které přinese synergické efekty. 5.IPRM musí naplnit obsah a strukturu stanovenou tímto metodickým pokynem, doložit, povinné přílohy a dále doložit dodržení zásad pro přípravu a zpracování IPRM. 6.Vymezená zóna pro IPRM musí splňovat kritéria dle metodického pokynu. 7.V případě IPRM předkládaných v rámci ROP činí minimální podíl prostředků ROP na celkovém finančním objemu IPRM 10 mil. EUR. Tato hranice neplatí v případě IPRM směřovaných do oblasti podpory 5.2 IOP.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Obsah a struktura IPRM 1.Prezentace souladu s nadřazenými strategickými dokumenty města. 2.Analýza současné ekonomické a sociální situace města, SWOT analýza. 3.Zdůvodnění výběru zóny/ tématu na základě strategie rozvoje města a socioekonomické analýzy. 4.Popis zóny/tématu, socioekonomická analýza zóny/ tématu. 5.Popis problémů, které je nutno v území řešit, stanovení cíle a strategie. 6.Popis opatření a aktivit, které vedou k dosažení cílů IPRM v jednotlivých prioritních oblastech – indikativní seznam projektových záměrů, včetně návrhů identifikace příslušných OP, prioritních os a opatření. 7.Popis očekávaných výsledků a výstupů včetně relevantních indikátorů. 8.Časový harmonogram a návaznost jednotlivých aktivit.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Obsah a struktura IPRM 9.Finanční plán včetně popisu způsobu financování, který zahrnuje kromě intervencí ze S trukturálních fondů i ostatní finanční zdroje. 10.Popis administrativní kapacity a způsobu řízení IPRM (včetně organizačního schématu). 11.Popis realizace partnerství, zapojení partnerů při tvorbě a realizaci IPRM. 12.Popis transparentního způsobu výběru projektových záměrů (aktivit) do IPRM. 13.Doložení schopnosti města realizovat IPRM – závazek kofinancování. 14.Vliv IPRM na horizontální témata. 15.Analýza rizik. 16.Mapa území celého města s jasným vyznačením zóny.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Typy IPRM Na základě socioekonomické analýzy a svých priorit vymezí město v IPRM zónu/téma. Z tohoto hlediska existují následující typy IPRM: 1.IPRM pro řešení problémů zóny charakterizované jako: a)deprimované území; b)území pro intervence v oblasti bydlení v rámci oblasti podpory 5.2 IOP; c)území s vysokým potenciálem růstu. 2.IPRM pro řešení tématického problému.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Zónový/tématický přístup IPRM se musí zabývat přínosem v rámci alespoň 3 ze 6 prioritních oblastí (ekonomický rozvoj, sociální integrace, životní prostředí, přitažlivá města, dostupnost a mobilita, správa věcí veřejných). U t é matického přístupu se může IPRM zabývat pouze některou z prioritních oblastí.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Realizace IPRM Město provádí výběr projektových záměrů transparentním způsobem popsaným v IPRM, při respektování pravidel národního a komunitárního práva. Přitom bude město dbát na efektivní čerpání SF, na veřejný zájem, na dosažení synergického efektu a bránit neoprávněným ziskům. Vybrané projektové záměry jsou městem, případně jinými příjemci (partnery města) dopracovány do podoby dílčích projektů.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Monitorování IPRM Město každý rok zpracuje monitorovací zprávu, ve které zhodnotí postup realizace IPRM. Monitorovací zpráva bude obsahovat: hodnocení celkového kontextu IPRM v rámci města a regionu, přehled schválených a realizovaných projektů a plnění podmínek IPRM včetně plnění indikátorů, dodržení harmonogramu a finančního plánu, dále bude obsahovat odsouhlasené monitorovací zprávy dílčích projektů jednotlivými ŘO, na základě hodnocení dosaženého pokroku v realizaci IPRM a hodnocení kontextu v rámci města a regionu může město v monitorovací zprávě navrhnout změny IPRM.

Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Děkuji za pozornost RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám Praha 1