POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

Hygiena práce u počítače pro 6. ročník
Prezentace pro rodiče a uživatele Internetu © PaedDr. Miloslav Psota, 2012.
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Zásady práce u počítače
Zásady při práci s počítačem
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
SOFTWARE operační systémy
Globální oteplovaní.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
V.O.D.A.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Základy práce s počítačem
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Potraviny – zdroje energie
Jak správně sedět u počítače
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VODA.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OBEZITA.
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Technologie.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
BOZP – Práce s počítačem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Virtuální realita.
Praxe očima studentů Petr Liška. Podklady ProtokolyBiCheFyInfMaZDG Jaro Podzim Jaro Podzim Jaro.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zdravé stravování KC3.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
CO KDO DĚLÁ – VÝROBA ŽIDLE Ivana Šůsová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Bílý švýcarský ovčák. Povaha plemene Je velice inteligentní a snadno se učí novým povelům. V rodině je klidný a přátelský společník, jeho vztahy s dětmi.
Ergonomie práce na počítači
Človíček a jeho tělo zdraví.
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová Kliknutím se dostanete na konec prezentace

Obsah Klady a zápory při práci s PC Co s tím? Výroba počítačů neúměrně zatěžuje ŽP Závislost při práci s PC Závěr

Moderní technologie lidem nepochybně usnadňují život Moderní technologie lidem nepochybně usnadňují život. Na druhou stranu se však radikálně omezuje pohyb během pracovního dne. Následky– kromě bolesti šíje, ramen, paží a potíží s očima trápí lidi i bolesti hlavy, nadváha či hemoroidy. Nejde jen o fyzickou schránku, negativní důsledky počítačů nese i lidská psychika. Prostřednictvím počítačů proudí zbytečné množství informací, které zatěžují náš mozek. Hrozí riziko velkého psychického napětí při zahlcení informacemi, které člověk již není schopen zpracovat.

Co s tím? Dostatek pohybu-neseďte příliš dlouho v jedné pozici, dělejte si přestávky na protáhnutí a procházku. Správné stravování- jezte pravidelně 5x až 6x lehčí jídla s dostatkem ovoce a zeleniny a nezapomeňte na přísun tekutin. Kvalitní vybavení pracovního místa- měli byste mít pohodlnou židli, kterou lze přizpůsobit vaší výšce, monitor je nejlepší umístit tak, aby na něj světlo dopadalo z boku, doporučená vzdálevost očí od monitoru je 50-70 cm.

Výroba počítačů neúměrně zatěžuje životní prostředí Výroba průměrného počítače s monitorem o váze 24kg spotřebuje 240kg fosilních paliv, přeměněných na energii, 22 kg chemikálií a 1,5 t vody. Počítače mají navíc jen krátkou životnost, neustále se vyrábějí nové modely, čímž narůstá množství elektronického odpadu. Až tedy budete přemýšlet o nové PC jen kvůli lepšímu procesoru či designu, zamyslete se nad tím, zda ho skutečně potřebujete a zda by se nedaly využít aspoň některé jeho části.

Závislost při práci s PC Při práci s počítači také hrozí riziko závislosti. Počítač má schopnost vtáhnout své uživatele díky interaktivnímu přístupu, díky kvalitním animacím, zvukům apod. Uživatel pak přestává vnímat množství času stráveného u počítače a dokáže mu zcela propadnout. Nejohroženější skupinou jsou hyperaktivní děti, děti se sklonem k násilí, k patologickému hráčství a děti s fyzickými vadami. Nebezpečí se skrývá v počítačových hrách, ve kterých dítě na násilí nejen hledí, ale také se ho i dopouští. To může mít negativní vliv na další psychický rozvoj dítěte. Rodiče by si proto měli být vědomi toho, čemu se jejich dítě na počítači věnuje.

Počítačové hry negativně ovlivňují psychiku člověka VIDEO

Závěr Zdraví člověka je největší hodnota a určitě se vyplatí věnovat čas, úsilí i finanční prostředky, aby se zdravotní rizika při práci s počítačem zmírnila na minimum. Počítač by se měl stát naším pomocníkem a ne strojem, který škodí našemu zdraví a zatěžuje naší psychiku. Počítač se stává stále více součástí našeho života a dodržovat určité zásady při práci s počítačem se určitě vyplatí. Seznam zdrojů http://www.financninoviny.cz/kariera/index_view.php?id=246071 http://www.phil.muni.cz/~tomeckov/zdravi.htm  

Děkuji za pozornost 321899@mail.muni.cz   Kliknutím se dostanete na začátek prezentace

Bonus Jarek Nohavica-Pane prezidente