Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová"— Transkript prezentace:

1 Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Obezita Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová

2 Obezita = epidemie 3. tisíciletí
přejídání už zabilo víc lidí než všechny války dohromady. V roce 1995 se počet obézních lidí na celém světě odhadoval na 200 milionů. V roce 2000 však toto číslo stouplo na 300 milionů obézních lidí. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě.

3 V dávných dobách, kdy ještě bylo běžné pravidelné střídání období dostatku potravy s týdny a měsíci strádání a kdy hlad a podvýživa byly častou příčinou úmrtí, staly se symbolem hojnosti, zdraví a plodnosti ušlechtilé tvary Věstonické Venuše.

4 Od těch časů se ale mnohé změnilo
Téměř na každém kroku nás lákají nejrůznější potraviny a pochutiny. Často se stává, že jíme, aniž bychom vůbec měli pocit hladu. Naše tělo si ale stále udrželo zvyk veškerý přebytek ukládat na horší časy a tak jej hromadí ve formě zásobního tuku.

5 Navíc dnešní moderní doba málokoho nutí k fyzické aktivitě a pohybu vůbec.

6 Příčiny vzniku obezity
nepoměr mezi příjmem a výdejem energie genetické dispozice hormonální vlivy pouze 1%, hypothyreoza, cushing.sy. metabolické vlivy léky antidepresiva, neuroleptika (psychofarmaka) glukokortikoidy, gestageny (hormonální léčba u žen)

7 nepravidelné stravování, jídelní zvyky psychogenní vlivy
deprese mateřské přibírání váhy podzimní přibírání váhy

8 Diagnostika výpočet BMI: BMI = výška (m2) / váha (kg)
měření elektrickým proudem Brocův index- nejjednodušší a nejužívanější ♂ tělesná výška (cm) – 100 ♀ tělesná výška (cm) – 100 – 10% 10% nad tyto hodnty je nadváha, dále pak obezita Měření obvodu pasu Vyšetření tuků v krvi USG

9

10 Komplikace obezity

11 Léčba a prevence pohybový režim dietní opatření farmakoterapie
pravidelnost stravování omezování tuku ovoce, zelenina pitný režim omezit solení farmakoterapie antiobezitika chirurgická léčba bipass nebo bandáž žaludku psychotrapie

12 Zdroje www.obezita.cz www.nutricniporadna.cz


Stáhnout ppt "Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová"

Podobné prezentace


Reklamy Google