USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Projektem k rozvoji sociálního partnerství Karviná Listopad 2002.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Přemýšlíte, kam po maturitě? Přemýšlíte, co studovat? Přidejte se k nám!
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Úvodní stránka.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Opakování k maturitě.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
NAUKA O PODNIKU I.
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Didaktika ekonomiky Ing. Alena Králová, Ph.D.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Příprava na výkon povolání
UNIVERZALIZACE A SPECIALIZACE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
ODBORNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
SOS a SOU, Kladno, U Hvězdy 2279 představuje Otázky demografických změn a poptávky trhu práce - vzdělávání dospělých.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Financování regionálního školství
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Podniková ekonomika Ing. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
2. ročník(4. semestr) NMgr. studia LF LF:MPSM101
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceNárodní.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Právní subjekty v podnikání
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Prezentace školy SOU Lázně Bělohrad.
zpracovaný v rámci projektu
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání kariérových poradců
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.

USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH 1.Ekonomické vzdělávání na technických oborech v podmínkách tržní ekonomiky do r Ekonomické vzdělávání v podmínkách státně regulované ekonomiky od r do r Ekonomické vzdělávání od r do roku Ekonomické vzdělávání od r do současnosti 5.Perspektiva ekonomického vzdělávání

1) Ekonomické vzdělávání na technických oborech v podmínkách tržní ekonomiky do r  jeden univerzální ekonomický předmět na technických oborech zaměřený na obchodní nauku  obchodní obory více ekonomických předmětů (obchodní nauka, kupecké počty, administrativa)

2) Ekonomické vzdělávání v podmínkách státně regulované ekonomiky od r do r  různé typy přípravy pro technická povolání (dvouleté a tříleté učňovské školy, čtyřleté střední průmyslové školy)  obsah ekonomického vzdělání zaměřen na netržní ekonomiku (státní a družstevní podniky)  univerzální ekonomické vzdělání na technických oborech (předměty ekonomika a organizace, ekonomika ochodu a technika prodeje)  specializace ekonomického vzdělání podle odvětví (ekonomika a organizace strojírenství, stavební výroby atd.)

 na obchodních oborech více ekonomických předmětů (ekonomika a technika prodeje, kupecké počty, administrativa prodejny, účetní evidence, aranžování aj.)  různé zařazení ekonomických předmětů do ročníků (druhý nebo třetí ročník, třetí a čtvrtý ročník)

3) Ekonomické vzdělávání od r do roku 1999  obsah ekonomického vzdělání na základě transformace ekonomiky (z centrálně plánované státem na tržní)  ekonomické vzdělání na středních průmyslových školách (předmět „Ekonomika a organizace“)  ekonomické vzdělání na středních zemědělských školách (předměty „Ekonomika a organizace“, „Ekonomika výrobních odvětví“)  ekonomické vzdělání v učňovském školství výrobně provozního zaměření (předmět „Ekonomika a organizace“)

 ekonomické vzdělání v učňovském školství obchodního zaměření (předměty „Ekonomika obchodu“, „Obchodní povoz“, „Administrativa provozu“)  větší předmětová a obsahová specializace podle oborů studia a odvětví národního hospodářství (strojírenství, chemický průmysl, potravinářský průmysl atd.)  zařazení ekonomických předmětů do učebních plánů diferencované do ročníků (kombinace 2., 3. a 4. ročníků)

4) Ekonomické vzdělávání od r do současnosti  unifikace názvu předmětu („Ekonomika“)  zachování diferenciace zakotvení ekonomiky do ročníků  nové osnovy předmětu ekonomika s různou podrobností  obsah ekonomického vzdělání na dvouletých učebních oborech (základní ekonomické pojmy, pracovně právní vztahy, podnik, peníze, mzdy, daně a pojistné)  obsah ekonomického vzdělání na tříletých učebních oborech (základní ekonomické pojmy, pracovně právní vztahy, podnik, majetek podniku a jeho hospodaření, peníze, mzdy, daně, pojistné a účetní evidence)

 obsah ekonomického vzdělání na nástavbovém studiu učňovských škol (základní ekonomické pojmy, pracovně právní vztahy a související činnosti, podnik, majetek podniku a jeho hospodaření, podnikové činnosti, peníze, mzdy, daně, pojistné, účetní evidence, národní hospodářství)  obsah ekonomického vzdělání na studijních technických oborech (základní ekonomické pojmy,, pracovně právní vztahy a související činnosti, majetek podniku a jeho hospodaření, podnikové činnosti, mzdy, daně, pojistné, účetní evidence, národní hospodářství)

5) Perspektiva ekonomického vzdělávání  zavádění rámcových vzdělávacích programů (podle studijních a učebních oborů)  stanovení oblastí vzdělávání (jazykové, společenskovědní, matematické, estetické, vzdělávání pro zdraví, vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích, ekonomické vzdělávání, odborné vzdělávání)  povinné určení minimálního počtu vyučovacích hodin (týdenních, celkem za studium pro jednotlivé oblasti ekonomického vzdělávání)

 stanovení výsledků výuky podle oblasti ekonomického vzdělávání a stanovení učiva pro pedagogický proces na průmyslových školách (podstata fungování tržní ekonomiky, podnikání, podnik, podnikové činnosti, pracovně právní vztahy a související činnosti, finanční trh, financování podniku, daňová soustava, národní hospodářství a EU)  stanovení výsledků výuky podle oblasti ekonomického vzdělávání a stanovení učiva pro pedagogický proces na učňovských školách (základy tržní ekonomiky, zaměstnanci, podnikání, podnikatel, podnik, majetek podniku a hospodaření podniku, peníze, mzdy, daně, pojistné, daňová evidenční povinnost)  srovnání ekonomického vzdělání v rámcových vzdělávacích programech na průmyslových a učňovských školách (vhodnější zařazení tématiky o zaměstnancích na průmyslových školách, zařazení tématiky národní hospodářství a EU na průmyslových školách, hlubší znalosti o daních na PŠ)

 zvýšení autonomie průmyslových a učňovských škol (na základě dodržování záměrů rámcových vzdělávacích programů)  transformace rámcových vzdělávacích programů na úrovni školy (tvorba školních vzdělávacích programů)  variantní řešení oblastí ekonomického vzdělávání do výuky (forma ekonomických předmětů nebo modulová forma)