Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Mezilidské vztahy na pracovišti
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Vytváření a posilování protikorupčního.
Předmět a prameny pracovního práva
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Řídící struktury.
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Etika v podnikání Business Ethics
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Motivační seminář Opava Východiska a zkušenosti pro vzdělávání pro sociální podnikání Karel Rychtář SČMVD Praha Tato prezentace je spolufinancována.
Co je to: podnikové řízení?
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Vedení pracovníků Jak přesvědčit lidi, aby plnili své pracovní úkoly účelně a efektivně (a přitom rádi)?
Analýza makro a mikroprostředí
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Prosperita organizace
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Tržní prostředí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
FIREMNÍ KULTURA.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Profesní etické kodexy
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
Práva a povinnosti mezi manželi
Pravidla chování, právo a morálka
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika malých a středních podniků
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Management - Ovlivňování
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro jejich podnikatelské chování nezbytné dodržovat určitá formální i neformální pravidla a normy chování.

Zásady současného managementu ve stále větší míře zdůrazňují sociální zodpovědnost vedoucích pracovníků, etiku a kulturu jejich jednání. Platí to jednak vůči firmě a kolektivu spoluzaměstnanců (to označujeme jako vnitřní společenské prostředí) dále to však platí i vůči rozhodujícímu okolí firmy, což bývá označováno jako vnější společenské prostředí.

Sociální zodpovědnost manažerů Sociální zodpovědností manažerů se rozumí ochota, morální a kvalifikační připravenost vedoucích pracovníků, nést důsledky svého jednání vůči vnitřnímu a vnějšímu společenskému prostředí a respektovat jeho potřeby. Jde o chování, které nelze vtěsnat jen do obvyklého zaměření činnosti na prosperitu firmy, ale má širší společenské poslání.

V rámci širších souvislostí často dochází "ke střetu" ekonomické racionality se sociální zodpovědností. Na jedné straně se totiž od manažerů žádá pochopení pro sociální potřeby společnosti, na straně druhé však i starost o uvážlivé hospodaření s omezenými zdroji, jež neumožňuje vždy poskytovat plnou zaměstnanost, nepřiměřené ústupky vůči sociálním tlakům ve mzdové oblasti atd. Jde o umění nalezení míry v konkrétních podmínkách se snahou vyhnout se ničivým následkům konfliktů a přitom zachovat prosperitu organizace.

Manažerská etika Etické chování manažerů předpokládá dodržovat určité, v dané komunitě obecně uznávané normy jednání. Některé mohou být deklarovány ve formě zákonných předpisů (základní lidská práva, ústava a některé zákony, přípustné a nepřípustné postupy konkurenčního soutěžení apod.), jiné jsou nepsanými pravidly (morálka, takt, slušnost vůči starým lidem, korektní vztahy při soutěži o funkční postup apod.)

Některé organizace se snaží vypracovat vlastní specifická pravidla chování svých zaměstnanců popř. vedoucích pracovníků nebo etická pravidla zařazující přímo do vstupního školení zaměstnanců (např. IBM, General Elektric, Allied Chemical, ŠKODA AUTO, a.s.).

Etické či neetické jednání manažerů má silný vliv i na to, jak jejich morální profil vidí spolupracovníci. Pro manažery je proto nezbytné si uvědomit a ve své činnosti respektovat to, že spolupracovníci obvykle se značnou pozorností sledují a hodnotí takové rysy svých vedoucích, jako jsou pravdomluvnost, čestnost, schopnost držet své slovo, náročnost vůči nejbližšímu personálu, vztah k alkoholu, společenské jednání, takt apod..

Cílevědomý a náročný manažer bude svým okolím za své jednání málokdy a ode všech jednoznačně chválen (snad to při této profesi ani není možné). Může však dosáhnout toho, aby si ho převážná část dobrých spolupracovníků vážila, zachovávala vůči němu loajalitu a konstruktivně se podílela na společných úkolech.