Souvětí souřadné, souvětí podřadné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Věty vedlejší příslovečné úvod
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj08/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Procvičování větných členů
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A05Čj9_Věty vedlejší
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Věty vedlejší.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální učební materiál
Věta jednoduchá, souvětí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_740_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Spojky.
Druhy vedlejších vět Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Rozvíjející větné členy - opakování -
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
(7. ročník). Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová:
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
holé, rozvité, několikanásobné
Formální skladební vztahy
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Větné rozbory pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Větný rozbor č.10 Autor Fulínová.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Opakujeme vedlejší věty 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Jazyk a jazyková komunikace
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

Souvětí souřadné, souvětí podřadné Procvičování

Kontrola domácího úkolu Ačkoli bylo nepříznivé počasí, přilákal cyklistický závod, který byl uspořádán v našem okrese, mnoho diváků, neboť sliboval nejen zajímavou podívanou, ale i napětí, kdo zvítězí. 1.V – přípustková, 2.H a, který 3V – přívlastková, 2H b, neboť 4H, kdo 5V - přívlastková Poměr příčinný, stupňovací

Cvičení 1: Když otec dočetl dopisy plné špíny malosti a zrady vzal je pan Kafka z jeho klína otevřel kamna a hodil je tam všechny najednou. Doplň interpunkci Urči věty hlavní a vedlejší Urči druh vedlejších vět, poměrů mezi větami Urči druh souvětí

Řešení: Když otec dočetl dopisy plné špíny, malosti a zrady, vzal je pan Kafka z jeho klína, otevřel kamna a hodil je tam všechny najednou. 1.V – časová, 2.H, 3.H a 4.H (poměr slučovací) Souvětí souřadné

Kvůli nemoci jsem se nemohl účastnit jednání. Cvičení 2 Vyjádření příčiny: Kvůli nemoci jsem se nemohl účastnit jednání. Nemohl jsem se účastnit jednání, protože jsem byl nemocný. Nemohl jsem se účastnit jednání, byl jsem totiž nemocný.

Příslovečným určením příčiny – kvůli nemoci Vyjádření příčiny: Příslovečným určením příčiny – kvůli nemoci Vedlejší větou příčinnou – protože jsem byl nemocný Poměrem příčinným – byl jsem totiž

Musel jsem jít k zubaři. Začal mě bolet zub. Cvičení 3 Musel jsem jít k zubaři. Začal mě bolet zub. Uvedené věty spoj v souvětí tak, aby vzniklo: a/ souvětí souřadné – příčinné b/ souvětí souřadné – důsledkové c/ souvětí podřadné s vedl. větou příčinnou d/ souvětí podřadné s vedl. větou časovou e/ souvětí podřadné s vedl. větou podmínkovou

Řešení: a/ Musel jsem jít k zubaři, začal mě totiž bolet zub. b/ Začal mě bolet zub, a tak jsem musel jít k zubaři. c/ Musel jsem jít k zubaři, jelikož mě začal bolet zub. d/ Když mě začal bolet zub, musel jsem jít k zubaři. e/ Jakmile mě začal bolet zub, musel jsem jít k zubaři.

Cvičení 4 Použijte spojovací výraz KDE v různých souvětích tak, aby v každém uvozoval jinou větu vedlejší Není mi známo, kde se to stalo. Podmětná Řekl mi, kde se to stalo. Předmětná Chtěl vstoupit do budovy, kde pracoval. Přívlastková Našel psa tam, kde ho opustil. Místní

Cvičení 5 Doplňte význam slovesa PSÁT pomocí různých výrazů (na slovese závislých), ale vždy v jiné funkci a tyto větné členy pak určete: Např. Tereza píše – podmět Píše dopis – předmět Píše doma – PU místa Píše ráno – PU času Píše z lásky – PU příčiny Píše pro legraci – PU účelu Píše nerada - doplněk

Cvičení 6: 1. Z následujících slov sestav větný celek: Prahu, poprvé, kdo, zdá se, ocitl se, světě, spatřil, mu, že, v, pohádkovém, starou 2. Urči věty H a V, druh V Kdo 1V – předmětná , 2H, že 3V - podmětná Kdo poprvé spatří starou Prahu, zdá se mu, že se ocitl v pohádkovém světě.

Domácí úkol: 1. Použij spojovací výraz ABY tak, aby pokaždé připojil jinou větu vedlejší, a tyto vedlejší věty urči 2. Napiš krátký text, který bude obsahovat čtyři souvětí s touto stavbou: 1H, která 2V, ale 3V, 4H 1H, v nichž 2V, aby 3V 1H, že 2V Ale 1H, když 2V