Dětský svět Dětské naivní teorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Vzdělávání a jeho kategorie
Dětský svět Dětské naivní teorie
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Výstupy z Úvodního semináře
v pedagogické diagnostice
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Dětský svět = svět „tady a teď.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Etapy vývoje člověka - křížovka
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Příjemce podpory: TRIALOG
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Evaluace v mateřských školách
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pedagogická diagnostika
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Dětský svět = svět „tady a teď.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konstruktivismus Zora Syslová.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Metody výuky počátečního čtení
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Jak se upravit do divadla
Jak na jazyky.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Jak uhlík přišel na svět
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Dětský svět Dětské naivní teorie Epistemologická východiska vyučování 2. přednáška

2. Můžeme jako dospělí zprostředkovat dítěti skutečné poznání? VSTUPNÍ OTÁZKY: 1.    Jak dítě rozumí světu, ve kterém žije? Jaké jsou jeho představy o světě a proč? 2.    Můžeme jako dospělí zprostředkovat dítěti skutečné poznání? 3.    Jaké to bude mít komplikace? S čím je nutno počítat? Žák nepřichází do školy nevědomý, prázdný jako čistý list papíru, který učitelé teprve odshora dolů popíší pravdivým a objektivním vědění o světě. Každé dítě už světu kolem sebe nějak rozumí, má o něm své představy. Učební proces je pak vždy střetáváním jeho prvotních představ s novými informacemi.

Dětský svět = svět „tady a teď. Podmínkou jeho poznávání dítětem předškolního a mladšího školního věku je proto „být při tom“. Učení je proto vždy: konkrétní situační vázáno na osobní zkušenost

Základní paradigma: Dítě nepřichází do (mateřské) školy nevědomé, prázdné jako čistý list papíru, který učitelé teprve odshora dolů popíší pravdivým a objektivním věděním o světě. Každé dítě už světu kolem sebe nějak rozumí, má o něm své představy. Učební proces je pak vždy střetáváním jeho prvotních představ s novými informacemi.

Tradiční pojetí školy a vyučování (transmisivní): 1.    Dítě přichází do školy a nic neví 2.    Úkolem učitele je všechno je naučit 3.    Inteligence je chápána jako suma vědomostí, které si dítě osvojí v průběhu školní docházky

Konstruktivistické pojetí školy a vyučování (humanistické): 1.   Dítě přichází do školy a o světě ví spoustu věcí 2.   Úkolem učitele je vytvořit při učení takové podmínky, aby si dítě svoje poznatky pod jeho vedením utřídilo a (re)konstruovalo ve spolupráci s ostatními dětmi do reálného obrazu světa 3.   Inteligence se rozvíjí v aktivní myšlenkové činnosti při učení

Dětské poznávání světa začíná od prvních okamžiků jeho života. ZDROJE: subjektivní zkušenost přebrané interpretace (od dospělých – “takhle to je” – prostřednictvím řeči, jazyka) sociokulturně zprostředkovaná zkušenost (kulturní reprezentace) vědecké poznání (škola)

V prvních třech stupních se formuje dětské poznání jako “dětské naivní teorie”, příp. “prekoncepce”. Terminologický rámec: dětské naivní teorie mohou být chápány jako složitější konstrukty, kterými si děti vysvětlují skutečnost (obsahují odpovědi na otázky co – proč – jak - s jakým výsledkem – k čemu to slouží) prekoncepce = osobní pojetí, individuální a specifická představa o určitých věcech a jevech – předtím, než děti projdou specifickou přípravou, výukou) miskoncepce = chybné pojetí

Dětské prekoncepce představují úhel pohledu dětí na svět, přes který tento svět “čtou” a vysvětlují si jej pro sebe (Pupala 2001, s. 212). Dětské znalosti o světě mají podobu velmi stabilních kognitivních struktur, které se poměrně obtížně mění; pokud je chceme dítěti pomoci nahradit dokonalejším schématem, musíme navodit tzv. kognitivní zlom (Piaget) – AHA!!! zážitek.

Konstruktivistický přístup ke školní výuce předpokládá: opírat se o dětské prekoncepce (vycházet vždy z toho, co už dítě ví – příp. pomoci mu objevit samostatně chybu – AHA!) umět dětské prekoncepce (miskoncepce) diagnostikovat! navodit ve skupině kooperativní vyučování a učení (“zdolávání” chybných koncepcí v sociální korekci)

Diagnostické techniky pro zjišťování dětských prekoncepcí (např.): kresba s komentářem (“nakresli… podívej se a řekni, co jsi nakreslil… co je toto…“) fenomenografický rozhovor („podívej se…co vidíš?“) odpovědi na hyperkonkrétní otázky (Proč prší? Co se děje v těle, když se člověk ohýbá? Jak vypadá a co dělá stará bela?…) uvažování dětí per negatio (co by se stalo, kdyby nebylo…) Co by bylo, kdyby neexistoval vítr? Jak by vypadala společnost, kdyby nebyly vůbec žádné rozdíly mezi lidmi?… vysvětlování rozporuplných faktů nebo zkušeností (Říká se, že vlna sama o sobě nehřeje; proč si tedy lidé v zimě oblékají vlněné svetry?…)

Úkoly do semináře: Zadat dětem na praxi úkol (2- 3 děti individuálně, různý věk, příp. skupina) a opatřit ke kresbě jejich osobní komentář:  1. Kresba s komentářem: Namaluj zeměkouli (kresba s komentářem) Nakresli, jak vypadá lidské tělo zevnitř (vevnitř?). Nakresli, jak to vypadá v rybníce pod hladinou. Řekni, co jsi namaloval(a). (Pečlivě zaznamenat komentář) Zásada: nehodnotit, neopravovat „chyby“, v rozhovoru používat zásadně pojmy, kterými komentuje dítě svůj výtvor 2.   Rozhovor: Např.: a) Řekni, co podle tebe znamenají tato slova (příp. jiná): potok – teplota – louka – poledne – pokrm peníze – láska – zdraví – nebezpečí – zábava Prohlédni si obrázek a povídej, co se na něm děje. Co si o tom myslíš? (Obrázek v dětské knize, časopisu – vybrat členitý, dynamický, nemusí k němu být text)

Úkol: udělat závěr (Co si s tím má počít učitel-ka mateřské/ primární školy?…) Aktualizováno: září 2012