KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ J. Holland

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Advertisements

Kariérové poradenství
Základy dotazníku Dotazník vychází z vědecké teorie o lidech a jejich povolání. V Americe ji vytvořil v 60.letech 20.století dr. John L Holland a dnes.
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Vymezení a pojetí sociální práce
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Stimulace a motivace zaměstnanců
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Kariérové vzdělávání a poradenství v České republice
Označení DUM Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Schopnosti, nadání a talent
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Volba povolání 8. roč. Mgr. Michaela Hantková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Cvičení z techniky a technického vzdělávání 2
Didaktické metody Androdidaktika.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Řízení a plánování kariéry
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
HORIZONT ZLÍN Workshop
Název: VY_32_INOVACE_VVP_9A_10F Škola:
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Sociální práce s rodinou 4
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
Didaktické metody Androdidaktika.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
Nadaní na gymnáziích Prázdná strana se záhlavím a zápatím pro případné doplnění grafiky či textu, např. pro umístění grafů, tabulek apod. 1.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Sociální dovednosti učitele
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Elektřina pomáhá, ale pozor!!!
Pedagog.
Transkript prezentace:

KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ J. Holland PhDr. Eva Chalupová, PhD.

J. HOLLAND – volba povolání ve shodě s osobností (modální typ, individuální typ) typ realistický, intelektuální, sociální, konvenční, podnikavý, umělecký 6 typů pracovního prostředí 6 typů osobnosti shoda

TYPY PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ motorické prostředí - zemědělci, strojníci, letci, řidiči, tesaři, maséři, opraváři, švadleny, malíři, zedníci, elektroinstalatéři intelektuální prostředí - matematici, chemici, fyzici, biologové estetické prostředí - hudebníci, výtvarníci, aranžéři, sochaři, malíři, spisovatelé, básníci podpůrné prostředí - učitelé, poradci, sociální pracovníci, diplomaté přesvědčující prostředí - státní funkcionáři, řídící pracovníci, úředníci pojišťoven, právníci, obchodníci konformní prostředí - administrativní pracovníci, účetní, sekretáři

TYP OSOBNOSTI R - realistický typ I (investigative) – výzkumný, kognitivní A (artistic) – umělecký S – sociální E (enterprising) – podnikavý, přesvědčující, motivační C (conventional) – konvenční, přizpůsobivý

I (investigative) – výzkumný, kognitivní R – realistický typ Fyzická síla, motorická koordinace, obratnost. Konkrétní dobře definované problémy. Raději úkol manuálně provede (než o něm přemýšlí). Vyhýbá se situacím, které vyžadují verbální a interpersonální obratnost. I (investigative) – výzkumný, kognitivní Problémy teoreticky promýšlet. Sklony pochopit a myšlenkově organizovat tento svět. Nejasné, obtížné úkoly, abstrakce, nekonvenční hodnoty a postoje. Vyhýbá se interpersonálním problémům.

A (artistic) – umělecký Nepřímé vztahy k ostatním lidem, vyhýbá se problémům vyžadujícím interpersonální interakci. Velká potřeba pro individuální vyjádření, sebevyjádření uměleckým způsobem, větší potřeba přímého emočního vyjádření. Raději úkol manuálně provede (než o něm přemýšlí). S – sociální Učitelské a terapeutické role. Verbální a interpersonální obratnost. Humanistické hodnoty.

E (enterprising) – podnikavý, přesvědčující, motivační Verbální obratnost – ovládání druhých. Silné dominantní a mocenské tendence. Potřeba obtížných, náročných a nejasných verbálních úkolů. Zájem o sebeuplatnění, moc, významné společenské postavení a vůdčí roli. C (conventional) – konvenční, přizpůsobivý Stabilizované a přesně definované administrativní činnosti, podřízené role, konformita. Posuzují se podle toho, jak je soudí druzí, nadměrná sebekontrola. Mají zájem o pravidla a regulace pro život.

SHODA – typ prostředí + typ osobnosti motorické prostředí intelektuální prostředí estetické prostředí podpůrné prostředí přesvědčující prostředí konformní prostředí ----------------------------------------- Kariérové konflikty Informovanost, věk TYP OSOBNOSTI R - realistický typ I (investigative) – výzkumný, kognitivní typ A (artistic) – umělecký typ S – sociální typ E (enterprising) – podnikavý, přesvědčující, motivační typ C (conventional) – konvenční, přizpůsobivýtyp

DVP – Dotazník volby povolání a plánování profesní kariéry Testcentrum, Praha 2003 Dotazník, Rejstřík profesí Fce diagnostická Administrace – individuální, skupinová Od 15 let, pro dospělé Hollandova teorie Osobní údaje, preference, činnosti, schopnosti, povolání – RAISEC, vlastní odhad, vyhodnocení – třímístný kód, interpretace, možnosti profesního uplatnění, stručně Hollandova teorie.

Obrázkový test profesní orientace IPPP, Praha 2005 Hollandova teorie Administrace – individuální, skupinová Fce – diagnostická, didaktická Obrázkový test profesní orientace Zájmový dotazník Dotazník sebehodnocení vlastních schopností, dovedností a zájmů Inventář pracovních činností