Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, 20.10.2012 Denisa Červenková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Socioekonomická geografie
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Předmět a prameny pracovního práva
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
8. Zprostředkování zjevení v dějinách Fundamentální teologie Denisa Červenková.
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu Nový zákon Fundamentální teologie,
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Metody zaměřené na autory a jejich svět Historicko-kritická metoda Textová kritika Literární kritika Dějiny podání Kritika redakce sociologie Dějiny formy.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Křesťanství.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Filosofie úvod do problému....
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Motivace křesťanského jednání
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Filosofie křesťanského středověku
Fundamentální teologie - dějiny
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
_____________________________________ FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE Teologické nauky 2009/2010 ThLic. Mgr. Denisa Červenková.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Klasická sociologie (Max Weber)
Úvod do teologického myšlení
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Fundamentální teologie
Ježíš.
Náboženství a fanatismus
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Fundament a jeho strukturace
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková

Obsah 1. Místo fundamentální teologie v celku teologické reflexe 2. Fundament-základ teologie, jeho strukturace A. Předmět B. Úkol TF C. Metoda TF D. Adresát E. Strukturace fundamentu

Literatura:  Latourelle-Fisichella, Fundamental theology in DTF (v it. vyd )  B. J. CAHILL, The Renewal of revelation Theology ( ), Roma, Editrice PUG – dostupné na google books  O´COLLINS: viz např. téma zjevení jako Boží sebesdělení ; JK jako zjevení Boha , zkušenost Božího sebesdělení ve víře , role rozumu , poznávat, milovat a představovat si  G. RUGGIERI, L´unità della storia. Per una teologia fondamentale del fatto cristiano, in Ruggieri

Teologie je racionální disciplína zprostředkující reflexi o Božím zjevení daném lidem, jež je věřícím člověkem lidskými prostředky zachyceno a formulováno v Bibli. Předmětem poznání teologie tedy není přímo Bůh, nýbrž to, co Bůh lidem zjevil, pravda, kterou chtěl mít Bůh zaznamenanou v Písmě svatém pro naši spásu". Opírá se tedy o lidský rozum, zkušenost, ale také o Boží zjevení, tajemství lásky Boha k člověku. Teologie vykládá skutečnost z pozice jistoty víry v jednoho Boha, který je přítomen ve světě a zároveň ho nekonečně přesahuje, který dává světu a člověku jako základní úkol svobodu a autonomii a zároveň ho provází svou láskou, která umožňuje růst, odpuštění a uzdravení, která má perspektivu nekonečnosti a tím umožňuje smysluplnost každého bytí.

tři základní kategorie → tři pohledy na „fundament“ → ZJEVENÍ = pramen víry, iniciativa náleží Bohu, Boží nabídka adresovaná člověku, odtud porozumění dějinám jako dějinám spásy → VÍRA → SVĚDECTVÍ = vše, co nám zprostředkovává/komunikuje/vyjadřuje zjevení: církev, liturgie, Písmo…, co je znamením vztahu ustaveného Bohem Bůh člověk znamení

Perspektiva tohoto kurzu:  od zjevení: od Božího vycházení vstříc člověku v konkrétním dějinném příběhu Ježíše Krista  k reflexi víry jako odpovědi na toto Boží oslovení a sebesdělení, odtud pak nazírány celé dějiny spásy a znamení, která v historii utvářela tento vztah

2. Základ a jeho strukturace A. Předmět TF sebezjevení Boha v Ježíši Kristu jako základ víry a princip poznání v teologii B. Úkol TF: promyslet událost křesťanství „zevnitř“ = od jejího základu, nalézat kategorie vhodné pro porozumění předmětu víry v soudobém kontextu C. Metoda TF 4 základní typy v TF (funkční, historicko-dogmatická, apologetická, axiologická) – jejich kombinace (integrace) D. Adresát a) „ad intra“ - věřící b) „ad extra“ – ostatní E. Strukturace základu Tři základní prvky struktury základu (zjevení, víra, komunikace), jejich vzájemný vztah

A. Předmět fundamentální teologie Zjevení Boha v dějinách spásy tento základ je pluridimensionální: christologický, pneumatologický, eklesiologický… = materiální a formální předmět teologie, její základ nezištná Boží iniciativa (ekonomická Trojice) odpověď: přijetí člověkem v jeho dějinách dějiny spásy jako sled událostí těchto dějin Božího oslovení

Tři prvky, které spolu vytváří fundament Zjevující se Bůh člověk vztah hlavní subjekt bádající subjekt

Struktura základu - dynamická: zjevení víra komunikace dva reálné subjekty dějin spásy v interakci součást základu (ne však další subjekt)

 Strukturace fundamentu:  Tři prvky společně tvoří základ  Dva reálně subjekty + znamení udržující vztah  Dynamicky vyjádřeno: zjevení-víra-předávání (traditio)

Resumé (náš postup v TF)  úkol fundamentální teologie: porozumět vlastním základům. Postupujeme přitom od metodologie a historického úvodu do oboru, k hlavním tématům, za než považujeme zjevení, víru a její předávání (tradice)  tato perspektiva vychází z klíčové kategorie zjevení (jeho povahy, zjevení v Písmu, v tradici, kultuře), odtud chápeme víru jako odpověď na zjevení a tradici jako předávání zjevení v dějinách.  dějiny spásy jakožto dějiny sebesdílení Boha člověku v jeho dějinách tvoří materiální i formální předmět TF: ve zjevení Bůh vychází nezištně a ze své iniciativy vstříc člověku v řadě dějinných událostí a příběhů, které vrcholí v konkrétním dějinném příběhu Ježíše Krista.