Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 18. Filozofie, základní pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem výukového materiálů s názvem Filozofie, základní pojmy je poskytnout a upevnit znalosti z oblasti filozofie a etiky. Jednotlivé DUMy v této sadě popíší tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Občanská nauka

3 Filozofie soustava kritického uvažování o problémech bytí světa, poznání a člověka, lidského kladení otázek po základu, smyslu porozumění a vysvětlení světa jako celku a místa člověka v něm hledá obecné vlastnosti člověka, struktur přírody, společnosti, kosmu

4 Základní filozofické problémy
Základní filozofický problém je charakterizován otázkou „CO JE BYTÍ“, bytí jednotlivých věcí, hlavně však bytí světa jako celku. Vztah mezi světem, jaký je, a světem, jak se nám především skrze naše smysly jeví.

5 Filozofické disciplíny
ontologie gnozeologie etika filozofická antropologie

6 Ontologie Výklad teorie bytí. Zabývá se problémy, co je bytí a
jsoucno, hmota, čas, prostor, konečno, nekonečno, kauzalita, zákonitost, nutnost, vývoj, kvalita,kvantita,rozpor.

7 Gnozeologie Výklad teorie poznání. Zabývá se problémem zdrojů,
podmínek, možností a mezilidského poznání, otázkami pravdy, která je cílem každého poznání, a jejího ověřování, porozumění textům.

8 Etika Teorie morálky. Zabývá se otázkami dobra a zla,
svobody, mravní odpovědnosti, štěstí, smyslu lidského života, mravními normami a hodnotami.

9 Empirismus Filozofický názor, který tvrdí, že
základním a rozhodujícím pramenem našeho poznání je zkušenost (smyslové poznání)

10 Racionalismus Je filozofický názor, který tvrdí, že
rozum je jediný možný zdroj našeho poznání. Racionalisté jsou přesvědčeni o neomezených schopnostech lidského rozumu.

11 Filozofická antropologie
Filozofie člověka. Zabývá se člověkem jako celkem, jeho podstatou, smyslem, perspektivami,čím je určován ve svém bytí, zda je člověk tvorem racionálním či iracionálním, jaký je vztah duše a těla, jak se má člověk postavit k sobě samému, k přírodě.

12 Další filozofické disciplíny
logika (zabývá se formami a zákony správného usuzování) estetika (zabývá se krásnem, vnímáním, formováním a hodnocením světa z hlediska krásy a ošklivosti) filozofie přírody (zabývá se výkladem podstaty přírody, jejich forem, jevů, změn, snaží se o objasnění zákonitostí přírodního dění

13 Dějiny filozofie Antická filozofie je založena na
předpokladu celistvosti a jednoty bytí, která je odvozena z uspořádanosti bytí, z řádu, který vším proniká a je mu vše podrobeno

14 Miléťané První filozofové, kteří začínají
realizovat přechod od mýtu k filozofii. Orientují se na svět jako přírodu prostřednictvím představy kosmu jako uspořádaného a jednotného celku, z něhož vše vzniká a zaniká.

15 Pýthagorovci Filozofie založená zkoumání světa na
základě čísla, které je principem jsoucího. Vědecká orientace pythagorovců se splétá s učením o převtělování duší, kterou chtěli osvobodit z koloběhu životů dodržováním přísných životních zásad (vzdělání, disciplína, autorita).

16 Eleaté Poukazují na vztah mezi pravým
poznáním (výsledek práce rozumu) a pouhým zadáním (výsledek klamu smyslů).

17 Sofisté Byli profesionální učitelé moudrosti,
kteří slibovali svým žákům, že je naučí (za peníze) myslet, mluvit a jednat a tím je dokonale připravit na úspěšnou politickou kariéru. Je jim vytýkáno tvrzení, že není možné dosáhnout trvale platného poznání. Byli přesvědčeni, že jejich pravda je ta nejlepší a hodnotové systémy jsou historicky a společensky podmíněné.

18 Helénismus Úkolem helénské filozofie je učit
člověka, jak mravně, hodnotně smysluplně žít. Filozofie se tak orientuje převážně na etiku.

19 Stojcismus Chápe filozofii jako jednotu logiky
(teorie poznáni), fyziky (přírodní filozofie) a etiky. Stoický mudrc se pomocí svého rozumu spojí se světovým rozumem a tam pozná, jaké je jeho místo ve světě, světovém řádu

20 Středověká křesťanská filozofie
Patristika – období první filozofické reflexe křesťanské víry. Mezi hlavní filozofické problémy patří křesťanské moudrosti (zjevení) a moudrosti pohanské, vztah víry a rozumu.

21 Scholastika – systém nauk a
vyučování na středověkých školách, později filozofické směry druhého období vývoje křesťanského myšlení, které zdůvodňuje teologickými i filozofickými prostředky všechny rozhodující prvky a principy křesťanské věrouky.

22 Novověká filozofie Je součástí bouřlivého vývoje evropské
kultury a civilizace od 17.století do poloviny 19.století. Novověká filozofie řeší problémy smyslové či racionální – Jak člověk poznává? Co člověk poznává? Jaké vlastnosti má objektivní věc? Novověká filozofie nastoluje jako hlavní problém gnozeologický.

23 Otázky a úkoly Vysvětli pojem filozofie
Jaké znáš filozofické disciplíny Čím se zabývá filozofická antropologie Co je to etika a čím se zabývá

24 Zdroje pro textovou část
EMMERTL,F. a kol Odmaturuj ze společenských věd. Nakladatelství DIDAKTIS spol. s r.o. DIDAKTIS 2004 ISBN: PhDr.HOŘEJŠOVÁ,H.CSc. Občanská nauka. Vydalo Naše vojsko a knižní obchod,s.p. Praha: 1994 ISBN:


Stáhnout ppt "Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka"

Podobné prezentace


Reklamy Google