8. Zprostředkování zjevení v dějinách Fundamentální teologie 4.6. 2011 Denisa Červenková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
VYBRANÉ KAPITOLY Z FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu Nový zákon Fundamentální teologie,
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Přijď Duchu svatý.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Metody zaměřené na autory a jejich svět Historicko-kritická metoda Textová kritika Literární kritika Dějiny podání Kritika redakce sociologie Dějiny formy.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Křesťanství.
Řád mše svaté.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Motivace křesťanského jednání
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
Filosofie křesťanského středověku
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
_____________________________________ FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE Teologické nauky 2009/2010 ThLic. Mgr. Denisa Červenková.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Křesťanská filosofie – úvod, rozdělení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
5.1 Zjevení - konstitutivní moment
Úvod do teologického myšlení
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Řád mše svaté.
Fundamentální teologie
Hlavní ekumenické problémy
Slovo života Listopad 2012.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Fundament a jeho strukturace
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ve škole liturgie Pavel Ambros, ak. rok 2018–2019,
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

8. Zprostředkování zjevení v dějinách Fundamentální teologie Denisa Červenková

Obsah 8.1 Vztah tří prostředků předávání předávání evangelia a depozitu apoštolské víry Zjevení a tradice Pojem tradice v dějinách teologie Vztah Písma a tradice Kritéria, základní zdroje tradice a její normy Obsah tradice Subjekt tradice Zjevení a církev 8.2 Historicita, vývoj a pluriformita křesťanské nauky Ukotvení výroků víry v dějinách Vývoj dogmat a faktory jejich vývoje Sensus fidei Učitelský úřad církve Neporušenost a neomylnost církve Magisterium a teologie v církvi Specificita a komplementarita úkolů

Literatura Dei Verbum M. PAVELKOVÁ, Dogma o papežském primátu a neomylnosti na I. vatikánském koncilu in Dokumenty prvního vatikánského koncilu, Praha, Krystal 2006, W. Kasper, Dogma pod Božím slovem, Praha, Vyšehrad MTK, O interpretaci dogmat, in Pospíšil, Hermeneutika mystéria, MTK, Jednota víry a teologický pluralismus in C.V. POSPÍŠIL: Hermeneutika mystéria, Karmelitánské nakladatelství 2005, C. POSPÍŠIL, Posvátná tradice podle Dei Verbum in TT 3 (2000) J. RATZINGER, Doktrinální komentář vysvětlující druhou část Vyznání víry in C. Pospíšil, Hermeneutika mystéria, D. DUKA : Úvod do teologie, Praha, Krystal 1995, K. RAHNER, Tradice in RAHNER–VORGRIMLER, Teologický slovník, T. CITRIN: La chiesa e i sacramenti, in RUGGIERI K. RAHNER – J. RATZINGER, Rivelazione e Tradizione, Brescia T. FLIETHMANN, Plurality of Theology in One Church. A Symposium of the International Network of Societies for Catholic Theology. in Bulletin ET 16 (2005/2) H. POTTMEYER, Tradition in HTF,

8.1 Vztah tří prostředků předávání evangelia a depozitu apoštolské víry Traditio = Bůh, který předává světu sebe sama v Ježíši Kristu, Syn, který se vrcholně vydává ve velikonočních událostech a v eucharistii Každé naše další chápání tradice má napomoci uchovat živý vztah k této základní události Božího traditio Tradice jako to, co nám umožňuje dospět k víře, porozumět jí a uchovat ji a současně rozlišit, co patří k autentickému křesťanskému životu a co nikoliv. Tradice jako a)Dějinný proces předávání základní zvěsti (traditio activa) – odtud zdroje, normy tradice, kritéria… b)Obsah tradice = traditio obiectiva c)Subjekt tradice = traditio subiectiva

Zdroje tradice Magisterium Církevní otcové Liturgie Sensus fidei Sensus fidei = smysl pro víru, který je vlastní Božímu lidu, srov. LG 12 Čtyři účinky s.f. (co působí): Schopnost přijmout Boží slovo Schopnost hlubokého průniku do tajemství Božího oslovení Schopnost zdravého úsudku Aplikace poznaného na život Kritéria věrohodnosti s.f.: 1.soulad s depozitem víry: nemůže hlásat něco, co v rozporu s biblickou vírou 2.ortopraxe: určité tvrzení má být doloženo i náležitou životní praxí 3.univerzalita: určité tvrzení musí být sdíleno všemi po dostatečně dlouhou dobu

Normy tradice Norma normans non normata = Boží slovo, které se vtělilo v Ježíši Kristu, přístup k němu díky slovům/svědectví proroků a apoštolů (Písmu) Norma normata primaria = Písmo Norma normata secundaria = církevní tradice

Obsah tradice Traditio dogmatica Traditio moralis šířeji i: Traditio theologica Traditio consuetudinalis

Subjekt tradice TRANSCENDENTÁLNÍ SUBJEKT: Duch svatý, který aktualizuje přítomnost Vzkříšeného a zajišťuje integritu tradice Rozlišujeme dva momenty, v nichž Duch zasahuje: moment zakládající (inspirace), tj. podíl na formaci kánonu Písma, druhým momentem je jeho asistence při interpretaci zjevení. HISTORICKÝ SUBJEKT: společenství církve jako organizovaný, jednotný a uvnitř členitý celek, v němž zvláštní místo připisujeme církevním otcům, které povazujeme za kvalifikované svědky apoštolské víry. Vedle nich však na procesu předávání zjevení mají aktivní roli všichni věřící (srov. dále sensus fidei a consensus fidelium), teologové a učitelé církve, proroci a různé charismatické osobnosti církve, svědkové/světci, pastýři/magisterium (s jeho trojí funkcí střežit, posuzovat a definovat, co náleží k tradici)

Vztah církve a zjevení Zjevení potřebuje zprostředkování Písmo je textem církve Církev jako společenství věřících Nárok katolické církve na výhradní přístup ke zjevení

Písmo a tradice Vztah jednoty, rozdílnosti a vzájemné závislosti: Ježíš sám nic nenapsal, učil slovy a činy: ústní tradice předchází písemný záznam Text Písma nenahradil ústní hlásání a předávání evangelia I v Písmu řeč o ústní tradici, která důležitá pro život církve Písmo samo říká, že záleží na interpretaci, která svěřena odpovědným osobám

Učitelský úřad církve, jeho význam a vztah ke zjevení Ve službě zjevení a spáse člověka Mandát apoštolské posloupnosti + rozlišit autentickou interpretaci zjevení a zajistit jeho uchování Řádné a mimořádné magisterium Záležitosti víry a mravů Neomylnost církve a její neporušenost

Historicita, vývoj a pluriformita křesťanské nauky viz dokument MTK Interpretace dogmat (1990) Jaký je vztah mezi dějinami a dogmaty Může se dogma vyvíjet? V jakém smyslu? Jakou pravdu obsahují dogmata?

Hlavní faktory vývoje dogmat - co působí, že dochází k vývoji dogmat (komplexnost živé tradice, omyly, spory, problémy, limity jazyka, dobové mentality atd.) Hlavní faktory vývoje dogmat: Asistence Ducha sv. Teologická reflexe Sensus fidei Magisterium

Teologie – sensus fidei - magisterium Hluboká jednota daná osobou, předmětem Rozdíl je dán vlastní funkcí každého z nich