Course seminar CM4 SE 31. srpna 2003 1 Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Komunitární program PROGRESS
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Facility management ČSN EN
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Řízení úhradových vztahů
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Statutárního města Liberec
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman Skupina: CM4 management zdravotnických zařízení / 2002

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Čím se stalo téma aktuálním ? Přechodem většiny nemocnice do vlastnictví krajů Přechodem většiny nemocnice do vlastnictví krajů Krizí z nadbytku kapacit Krizí z nadbytku kapacit Rozvojem ICT, zvláště Internetu Rozvojem ICT, zvláště Internetu

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Do doby vzniku krajů se hovořilo jen o národním zdravotnickém informačním systému (NZIS)

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Kraje jsou zodpovědné za zdravotní a sociální systém a zároveň vlastní většinu lůžkových kapacit  Potřebují tedy RZIS (KZIS)

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co je to vlastně RZIS ? Jakýkoliv systematický sběr, zpracování či sdílení informací v rámci regionu Jakýkoliv systematický sběr, zpracování či sdílení informací v rámci regionu

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co je řešeno na státní úrovni ? NZIS NZIS registry registry ZP ZP

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co je řešeno na regionální úrovni ? vlastně nic vlastně nic

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co potřebuje zřizovatel jako vlastník ? věrohodné klíčové informace o svých firmách aby je mohl řídit věrohodné klíčové informace o svých firmách aby je mohl řídit

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co potřebuje kraj jako veřejná instituce ? informace o zdravotním stavu a kvalitě zdravotní péče, aby jej mohl ovlivňovat informace o zdravotním stavu a kvalitě zdravotní péče, aby jej mohl ovlivňovat

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co potřebují zdravotníci ? sdílet medicínské informace, textové i obrazové sdílet medicínské informace, textové i obrazové sdílet unikátní kapacity přístrojové i lidské sdílet unikátní kapacity přístrojové i lidské

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Opravdu ? Nemocnice se stejným vlastníkem si konkurují Nemocnice se stejným vlastníkem si konkurují Různí poskytovatelé zdravotní péče si konkurují Různí poskytovatelé zdravotní péče si konkurují Je nadbytek kapacit zdravotnických služeb a neefektivní podpůrné služby Je nadbytek kapacit zdravotnických služeb a neefektivní podpůrné služby

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Jak se situace vyvíjí ? Kraje tvoří koncepce, budují vrcholové řídící struktury Kraje tvoří koncepce, budují vrcholové řídící struktury Sbírají dávkově některé informace Sbírají dávkově některé informace Neinvestují významně, popř. vůbec do RZIS Neinvestují významně, popř. vůbec do RZIS Existence RZIS není podpořena legislativně Existence RZIS není podpořena legislativně

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Konkrétní aktivity: Firmy z oblasti IT se snaží vnutit krajům vlastní řešení, konzultační služby, outsourcing Firmy z oblasti IT se snaží vnutit krajům vlastní řešení, konzultační služby, outsourcing

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Příklady: ICZ (PMS, PACS atd.), STAPRO (MISE, MARK Q), SMS (DSS), SBS (mySAP.com), WEBCOM (Navision), IBM (PACS) a další. ICZ (PMS, PACS atd.), STAPRO (MISE, MARK Q), SMS (DSS), SBS (mySAP.com), WEBCOM (Navision), IBM (PACS) a další.  Roli RZIS mají převzít řešení typu PMS, DSS.

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Na co firmy narážejí ? Chybějící strategie a koncepce Chybějící strategie a koncepce Chybějící odborné týmy Chybějící odborné týmy Chybějící legislativa Chybějící legislativa

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co tedy vlastně dělají ? Snaží se obsadit budoucí trh Snaží se obsadit budoucí trh Vychovávají krajské úředníky Vychovávají krajské úředníky Získávají odbyt pro řešení u jednotlivých poskytovatelů péče Získávají odbyt pro řešení u jednotlivých poskytovatelů péče A občas něco prodají i do úřadů A občas něco prodají i do úřadů

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co by se mělo dít ? Měli by vznikat RZIS kompatibilní s NZIS a NRC Měli by vznikat RZIS kompatibilní s NZIS a NRC Měla by se standardizovat informační základna a definovat MBDS pro RZIS Měla by se standardizovat informační základna a definovat MBDS pro RZIS Měly by se sjednocovat a konzolidovat IS ZZ vlastněných krajem Měly by se sjednocovat a konzolidovat IS ZZ vlastněných krajem Mělo by okamžitě podchytit živelné budování IS ZZ vlastněných krajem Mělo by okamžitě podchytit živelné budování IS ZZ vlastněných krajem Nejnákladnější IS by měli být budovány a financovány z ústředí (PACS, ERP) Nejnákladnější IS by měli být budovány a financovány z ústředí (PACS, ERP)

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Co by se nemělo stát: Neměli by vznikat velcí bratři, IZIP stačí. Neměli by vznikat velcí bratři, IZIP stačí. Neměly by se budovat IS založené pouze na IT, papír funguje i bez elektřiny a bez počátečních investic. Neměly by se budovat IS založené pouze na IT, papír funguje i bez elektřiny a bez počátečních investic. Nemělo by se investovat do RZIS aniž by byla vytvořena IS/IT strategie kraje v dané oblasti Nemělo by se investovat do RZIS aniž by byla vytvořena IS/IT strategie kraje v dané oblasti

Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy  Které zásadní překážky není v moci kraje vyřešit ? FN FN ZP ZP Střední nemocnice s jinými vlastníky Střední nemocnice s jinými vlastníky

Course seminar CM4 SE 31. srpna Děkuji za pozornost