NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
MARKETING A MANAGEMENT
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Důvody vstupu na zahraniční trhy
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Magické slovo Sustainability  Udržitelnost je jako „megatrend“ hlavním strategickým tématem kterékoliv stavební firmy, pojmy udržitelná strategie, finance,
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Building Information Modeling a jeho využití v ČR Autor diplomové práce:Bc. Michal Janota.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
V Českých Budějovicích, únor 2017
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Jištění kvality technologických procesů
Nový zákon o ochraně ovzduší
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO

ÚVODEM Udržitelný rozvoj nelze založit jinak než na konkurenceschopnosti naší společnosti tím, že její společenské instituce budou plně konkurenceschopné v globálním měřítku. Přitom je společenskou praxí plně prověřenou skutečností, že žádná instituce nedokáže být dlouhodobě konkurenceschopná bez pravidelných inovací. Úspěšné inovace jsou založeny na účelném transferu znalostí, tedy na kvalitě procesů vzdělávání všech členů společnosti. UDRŽITELNÝ ROZVOJ, INOVACE A VZDĚLÁVÁNÍ

Stavební průmysl Stavební průmysl = hlavní spotřebitel materiálových a energetických přírodních zdrojů Stavebnictví a jeho produkty - 40 % spotřeby veškeré vyrobené energie - 40% produkce emisí skleníkových plynů (především CO2) Stavební průmysl v porovnání s jinými sektory průmyslu podstatně více ovlivňuje stav životního prostředí

Oblasti zaměření Výzkum, vývoj a výroba stavebních materiálů a prvků Energeticky úsporná řešení ve stavebnictví Ekologická řešení ve stavebnictví Recyklace stavebních konstrukcí a materiálů Metody hodnocení staveb z hlediska udržitelnosti Sociologické a kulturní hledisko Legislativa Ekonomie- dotační prostředky

Výzkum, vývoj a výroba stavebních materiálů a prvků Vědecko-technické parky a jejich činnost pro inovace Získávání surovin v podmínkách udržitelného rozvoje Výrobní proces v souvislostech úspor energií, odpadů a podpora strategie „ zelených výrobků“ Balení, doprava a zpracování z hlediska aspektů UR - kontrola kvality a hodnocení udržitelnosti - omezení neobnovitelných zdrojů materiálů - podpora místního trhu - provoz stavebních a výrobních strojů a hal

Energeticky úsporná řešení ve stavebnictví Nejen budovy, ale stavby obecně včetně změn staveb Budovy s velmi nízkou spotřebou energie: - Nízkoenergetické budovy - Pasivní budovy - Budovy s nulovou spotřebou Životní cyklus budovy (LCA) - návrh, realizace, provoz, likvidace (využití BIM) - vazba na legislativu - zaměření na budovy občanské vybavenosti Zdroje energie – využívání obnovitelných zdrojů energie, - omezení využívání neobnovitelných zdrojů energie

Ekologická řešení ve stavebnictví Stavby z přírodních materiálů (PM) - výhody a nevýhody - dřevostavby - podpora staveb z PM ve stavebním řízení Ochrana zemědělské půdy - zelené střechy - vytváření zelených zón v městské zástavě Využití dešťové a odpadní vody - řešení pro městské celky, centrální systémy

Recyklace stavebních konstrukcí a materiálů Proces recyklace založený na principech UR - recyklace staveništního odpadu – stavební deník Využití recyklátů ve stavebnictví a průmyslu - hodnocení kvality recyklovaných materiálů Obecně třídění odpadu ve stavebních firmách

Metody hodnocení staveb z hlediska udržitelnosti Environmentální hodnocení staveb - metodika - hodnotící nástroje (LEED, DGNB, SBTool CZ, CESBA) - hodnotící kritéria - bodování - certifikáty – platnost, vazba na legislativu, marketing - ENVIWEB - hodnocení materiálů

Sociologické a kulturní hledisko Zachování kulturního dědictví (památky) Kvalita bydlení Sociální aspekty – urbanismus měst, developerské projekty Ergonomie ve stavebnictví: - Výrobní závody - Stavební stroje - Stavební technologie - Nářadí a pomůcky pro bezpečnou práci

Zaujala Vás přednáška? Zjistěte o nás více na Více o nás

DĚKUJEME ZA POZORNOST!