Ekoagropodnikání zaměřené na zachování a údržbu krajiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
VLED Vzdělávání v lesnických disciplínách. Podstata projektu Vytvoření unikátního vzdělávacího kurzu s 10 studijními programy se zaměřením na lesnické.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Trvale udržitelné systémy
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
PRACOVNÍ SKUPINA pro přírodu a krajinu Valná hromada ČKA,
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Právní úprava ochrany lesa
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Ochrana půdy a lesa.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
Právní režim ochrany půdy
Změny v soutěži Vesnice roku
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Ekoagropodnikání zaměřené na zachování a údržbu krajiny Odborné vzdělávání Ekoagropodnikání zaměřené na zachování a údržbu krajiny 26.4. – 27.11.2012 Šardice

Úvod do kurzu PRO PŘÍRODU A MYSLIVOST, o.s. Prezentace instituce Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky AF PRO PŘÍRODU A MYSLIVOST, o.s. MZLU Brno 2

Úvod do kurzu Dr.Ing. Petr Marada (odborný organizační garant kurzu) Představení přednášejících Dr.Ing. Petr Marada (odborný organizační garant kurzu) Ing. Svatava Maradová (ředitelka spol. GEOCART CZ) prof.Ing. Jan Mareček, DrSc. další odborníci z praxe….. MZLU Brno 3

Představení Petr Marada Účastník soutěže mladých myslivců a ochrany přírody Střední průmyslová škola strojní v Uh. Hradišti Vysoká škola zemědělská v Brně Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Související aktivity Praxe - Okresní úřad Hodonín, referát životního prostředí - výkon státní správy na odděleních referátu ECO-management s.r.o.,Brno - odborný pracovník divize environmentálních analýz MZLU v Brně - odborný asistent / vysokoškolský učitel EKO-CENTRUM Brno - Ing. Vladimír Adamec, CSc - Spolupráce při hodnocení vlivu antropogenní činnosti na zemědělský půdní fond v k.ú. Šardice. Ministerstvo zemědělství ČR – Studie, semináře……akreditovaný poradce Ekologická komise ČMMJ Vlastní zemědělská praxe…. jiné Petr Marada

Ekosystémové služby Dr. Ing. Petr Marada a partneři Zakládání a péče o krajinotvorné prvky Realizace agroenvironmentálních opatření Vzdělávání a akreditované zemědělské poradenství Tvorba projektů a žádostí o dotace v oblasti životního prostředí a zemědělství Dr. Ing. Petr Marada a partneři

Zakládání a péče o krajinotvorné prvky Specializujeme se na zakládání především ekologicky a esteticky hodnotných částí krajiny, navracejících a utvářejících její typický vzhled nebo přispívajících k udržení její stability Důraz je kladen především na liniové , skupinové a soliterní výsadby nelesních dřevin včetně ovocných převážně původních krajových odrůd, dále mokřady, malé vodní plochy, remízy , meze, biokoridory včetně polních cest a souvisejícího ozelenění Součástí nabízených služeb je i odpovídající péče prováděná vhodnou technikou a optimální technologií.

Realizace agroenvironmentálních opatření Agroenvironmentální opatření představují soubor dotačních titulů Ministerstva zemědělství, které jsou zaměřeny na ochranu přírody a krajiny. Provádění těchto opatření přispívá k : Zamezení zrychleného odtoku vody z krajiny Snížení eroze půdy Podpoře ekologické stability krajiny Zachování a zvýšení přírodní rozmanitosti na zemědělsky využívané půdě S ohledem na místní podmínky se zaměřujeme na tvorbu biopásů extenzivní pěstování ovocných sadů původních krajových odrůd v režimu ekologického zemědělství zatravňování orné půdy první zalesňování orné půdy

Vzdělávání a poradenská činnost Organizujeme a poskytujeme „Odborné vzdělávání o ekoagropodnikání zaměřeném na rozvoj mimoprodukčních funkcí agrární krajiny“ V rámci terénní praxe prezentujeme realizované aktivity ekofarmy v místmím regionu Poskytujeme akreditované zemědělské poradenství v rámci Programu rozvoje venkova, v oblasti právních požadavků zaměřených na ochranu životního prostředí, zajišťujících zdravotně nezávadné potraviny, odpovídající prostředí pro zvířata a vyhovující podmínky pro zemědělce V oblasti výuky, vědy a výzkumu spolupracujeme s Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně

Tvorba projektů a žádostí o dotace v oblasti životního prostředí a zemědělství včetně následných realizací Zaměřujeme se na Program rozvoje venkova (Ministerstvo zemědělství) Operační program Životní prostředí (Ministerstvo životního prostředí) Program péče o krajinu (Ministerstvo životního prostředí

Péče veřejná prostranství a společná zařízení obcí Jsme zapojeni do udržování, čistoty a pořádku na veřejných prostranstvích v obcích Podílíme se aktivně na udržování zelených ploch, přírodních útvarů……… Jsme připraveni zajistit zimní údržba komunikací Vysazujeme novou zeleň, podílíme se aktivně na zachování původních krajových odrůd ovocných stromů provádíme údržbu a péči o další společná zařízení dle vytvořeného plánu (např. údržba polních cest na základě jejich vyznačení a vytyčení v terénu, sečení mezí, ochranných nádrží, ochrana biocenter před škodami zvěří….)  

Reference Realizace agroenvironmentální ch opatření v k.ú. Šardice, Nenkovice a Násedlovice (podpořeno MZe z Programu rozvoje venkova v roce 2007) Vytváření a prohlubování mokřadu v trati Dlouhé čtvrtě v Šardicích (podpořeno MŽP v rámci Programu péče o krajinu v roce 2007) Odborné vzdělávánhí - Ekoagropodnikání zaměřené na rozvoj mimoprodukčních funkcí agrární krajiny (podpořeno MZe v rámci Programu rozvoje venkova v roce 2007) Projekt výsadby extenzivního ovocného sadu k.ú. Šardice Projekt „Výsadba ovocných stromů pro obnovu krajinýcdh prvků mikroregionu Šardice, Nenkovice a Násedlovice ( podpořeno z Programu péče o krajinu MŽP v roce 2008) Projekt „Soliterní stromy pro obnovu krajinných prvků v Šardicích“ (podpořeno z Operačního programu Životní prostředí“ MŽP v roce 2008). Velmi dobrá spolupráce Dr.Ing. Petra Marady s Obecním úřadem v Nenkovicích byla oceněna v rámci krajského kola soutěže „Vesnice roku“ v roce 2008 hejtmanem Jihomoravského kraje udělením čestného úznání této obci za příkladný přístup k agroekologii

Čestné uznání…Cena české krajiny

Motto: „Krajina jako vizitka občanů, kde žijí…… aneb jaká krajina, takoví lidé….“

Dr.Ing. Petr Marada

Úvod do kurzu Časový objem kurzu dvoudenní bloky (čt, pá; celkem 9 bloků) Jeden den vždy exkurze – terénní cvičení) Začátky v 8:00 hod - prezence Ukončení v 17:00 hod 1 hod na oběd, 2 x přestávka na kávu Tvorba projektu - fakultativní V listopadu 2012 možná obhajoba Celkem 18 dnů – poslední den exkurze - hon MZLU Brno 19

Úvod do kurzu Struktura kurzu Výuka Diskuse Terénní cvičení - exkurze MZLU Brno 20

Úvod do kurzu Program 26. a 27.4. 2012 Zemědělské hospodaření a mimoprodukční funkce agrární krajiny Koncepce agrární politiky ČR Ekosystémové služby jako veřejný zájem Zemědělské hospodaření a myslivost Prezentace možností agroenvironmentálního hospodaření Zakládání a péče o krajinotvorné prvky   Exkurze v terénu - prezentace intenzivního zemědělství / prezentace ekosystémových služeb MZLU Brno 21

Úvod do kurzu Program na květen 2012 Vybrané požadavky základních právních předpisů vztažených na zemědělské hospodaření zákon o půdě, zákon o ochraně zemědělského půdního fondu zákon o zemědělství, zákon o rostlinolékařské péči, zákon o hnojivech zákon o nakládání s chemickými látkami, zákon o vodách, zákon o odpadech  dotační politika Ministerstva zemědělství,databáze LPIS Postup zahájení zemědělského hospodaření Zadání projektu – podklad pro žádost o dotace MZLU Brno 22

Úvod do kurzu Program na červen 2012 Pozemkové úpravy a jejich využití v rámci ekoagropodnikání zákon o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, plán společných zařízení, ÚSES katastrální vyhláška Tvorba projektu a vlastní realizace mokřadního ekosystému Exkurze v terénu – prezentace společných zařízení (nové polní cesty, biokoridory, mokřadní ekosystémy) MZLU Brno 23

Úvod do kurzu Program na červenec 2012 Agroenvironmentální hospodaření - ošetřování travních porostů louky, mezofilní a vlhkomilné louky, horské a suchomilné louky, trvale podmáčené a rašelinné louky, ptačí lokality na travních porostech – hnízdiště bahňáků, ptačí lokality na travních porostech – hnízdiště chřástala polního, pastviny, druhově bohaté pastviny, suché stepní trávníky a vřesoviště, Zakládání a péče o zatravněné plochy  Exkurze v terénu – zatravňování orné půdy MZLU Brno 24

Úvod do kurzu Program na srpen 26. a 27.8.2010 Agroenvironmentální opatření Péče o krajinu - biopásy. Zakládání a péče o biopásy, hodnocení biodiverzity, Problematika „zaplevelování“ Exkurze v terénu – zakládání biopásů, péče, údržba, konflikty s veřejností MZLU Brno 25

Úvod do kurzu Program na září 2012 Ochrana přírody a krajiny Právní předpisy v oblasti ochrany přírody a krajiny, dotační politika Zákon o životním prostředí Zákon o ochraně přírody a krajiny Dotační politika Program péče o krajinu, program pro obnovu přirozených funkcí krajiny Operační program životní prostředí Program rozvoje venkova Tvorba projektů a žádostí o dotace Tvorba projektu a vlastní realizace výsadeb soliterních stromů, biokoridorů Exkurze v terénu – výsadba nelesních dřevin, ovocných stromů typických krajových odrůd MZLU Brno 26

Úvod do kurzu Program na říjen 2012 Agroenvironmentální hospodaření Integrovaná produkce Ekologické zemědělství (zákon o ekologickém zemědělství) Výroba bioproduktů a management zdravotní nezávadnosti potravin   Exkurze do zemědělské prvovýroby - extenzivně obhospodařovaný ovocný sad, biovinice MZLU Brno 27

Úvod do kurzu Program na listopad 2012 Standardy pro správné agroenvironmentální hospodaření Postupy pro trvale udržitelné agroenvironmentální hospodaření metodika pro prevenci škod působených zvěří a škod působených na zvěři Exkurze v terénu – postupy pro minimalizaci škod působených zvěří a na zvěři MZLU Brno 28

Úvod do kurzu Zalesňování zemědělské půdy Odborné konzultace Program na listopad 2012 Zalesňování zemědělské půdy Odborné konzultace Obhajoba projektu Hodnocení biodiverzity Ukončení odborného vzdělávání MZLU Brno 29

Úvod do kurzu Podpůrné materiály Kniha „Zvyšování přírodní hodnoty polních honiteb“ (L + E forma) Metodické pomůcky MZe Výukové materiály od přednášejících Právní předpisy Odkazy na normy Podpůrné materiály MZe WWW (mze.cz, env.cz, opzp.cz, sfzp.cz ….) 30

Úvod do kurzu Zázemí odborného vzdělávání Salonek obecní haly Šardice (posluchárna, toalety, bar….) Občerstvení (zajišťuje zdejší restaurace – pp. Zvědělík, Müller) - minerálky, káva, čaj, pečivo…. Obědy – Restaurace (12:00 – 13:00 hod) Ubytování – Penzion Pavla Karlíka MZLU Brno 32

Úvod do kurzu Představení posluchačů Jméno a příjmení Název a představení organizace Postavení a funkce v organizaci Vzdělání a praxe Osobní pohnutky k návštěvě kurzu, cíle, téma projektu MZLU Brno 33

Závěr Děkuji za pozornost! Přeji příjemné prožití dnešního dne a pokračování odborného vzdělávání! Kontakt: p.marada@quick.cz tel: 545 132 380 mobil: 602 578 784