KOŠŤÁK, Rudolf. Učebnice pátrací taktiky. Praha: Státní tiskárna, 1935

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinace záchranných a likvidačních prací a řízení součinnosti složek v taktické úrovni.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.
Vedení správního řízení
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Právní problematika pitvy
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
P Á T R Á N Í po osobách a věcech ZPPP Č. 28/2009.
Ohledání místa činu (OMČ) ZPPP č. 100/2001, čl. 10
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Kriminalistická stopa
Kriminalistická nauka o stopách
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
TRASOLOGIE ZPPP č. 100/2001 čl. 63 – 72.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Trestní právo procesní
O TRESTNÉM ČINU O PŘESTUPKU O UDÁLOSTI
PRVNÍ ZÁSAH NA MÍSTĚ ČINU
Kriminální policie Výjezdová skupina krajského ředitelství Praha
Letecká záchranná služba
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Veřejnoprávní smlouvy
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Odpovědnost za pořádkové správní delikty
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Cestovatel Jirka. Proč by měl mít občan u sebe na místech veřejně přístupných průkaz totožnosti?
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Subjekty trestního řízení
Traumatologický plán ÚSZS
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Předsoudní stadium trestního řízení
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Policie České republiky
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Požární prevence Zjišťování příčin vzniku požárů Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje PP 06, 08 Zpracováno: Zpracoval: mjr. Ing. Patrik PIRKL.
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování v roce 2009 (zbraňová amnestie)
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN
Interní předpisy hotelu
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Zajišťovací úkony v trestním řízení
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

KOŠŤÁK, Rudolf. Učebnice pátrací taktiky. Praha: Státní tiskárna, 1935 MÍSTO ČINU... „… je začátkem a koncem kriminální činnosti. Chyba učiněná na místě činu táhne se celým šetřením a nelze ji mnohdy odčiniti …“ KOŠŤÁK, Rudolf. Učebnice pátrací taktiky. Praha: Státní tiskárna, 1935

MÍSTO ČINU postup na místě činu (události) zajištění místa činu (události) povinnosti a oprávnění policistů zasahujících na místě činu normy upravující postup na místě činu zvláštnosti různých míst činů ©TIKK – Indráček, Kouřil

Předpisy a prameny Trestní řád; z. č. 283/1991 Sb. o Policii ČR ZPPP č. 100/2001 ke kriminalistickotechnické činnosti PČR ZPPP č. 130/2001 postup v TŘ ZPPP č. 140/2002 pachové stopy ZPPP č. 53/2003 nástražné výbušné systémy ZPPP č. 1/2004 nebezpečné látky Porada, Viktor a kol. Kriminalistika. Nakl. Cerm 2001 Chmelík, Jan. Ohledání místa činu. Praha 1999 a další

Sled činností spojených s místem činu přijetí oznámení zajištění (uzavření) místa činu a prvotní a neodkladné úkony ohledání místa činu zkoumání stop Prvotní a neodkladné úkony: - čl. 11 ZPPP č. 100/2001 - čl. 11 odst. 1 ZPPP č. 130/2001 - čl. 5 a 6 ZPPP č. 53/2003 Uzavření místa činu: - čl. 12 a 13 ZPPP č. 100/2001 - čl. 5 a 6 ZPPP č. 53/2003

Povinnosti a oprávnění na místě činu vyplývající ze zákonů § §158 odst. 3 písm. a) – i) trestního řádu: zejména písm. d) - „ ...policejní orgán ... je oprávněn ... provádět ohledání věci a místa činu,“ dále: oprávnění požadovat vysvětlení, odborná vyjádření, provádět neodkladné a neopakovatelné úkony atd. zejména § § 20 z. 283/1991 Sb.: "Jestliže to vyžaduje účinné zabezpečení plění úkolů ..., je policista oprávněn přikázat každému, aby na nezbytně nutnou dobu nevstupoval na určená místa nebo se na nich nezdržoval ... K vyznačení nebo ohraničení utčeného místa může být použito technických prostředků.“

MÍSTO ČINU Předběžné zajištění místa činu + prvotní a neodkladné úkony ZPPP č. 100/2001: Předběžné zajištění místa činu + prvotní a neodkladné úkony Ohledání místa činu + zajištění MČ, předmětů nebo stop + vyžádání zkoumání … provádí policista, který se první dostaví na místo činu. … odpovídá policejní orgán, který řídí provedení těchto úkonů na místě činu. zároveň odpovídá za vyžádání zkoumání !!!odpovídá neznamená, že musí sám provádět!!!

Povinnosti a oprávnění na místě činu vyplývající ze ZPPP č. 100/2001 čl. 3 odst. 5 čl. 5 písm. a) Policejní orgán odpovídá ... ... za kvalifikovaný způsob vyhledání, ohledání a zajiš-tění MČ, předmětů a stop ... pro kriminalistickotechnicky nebo jinak odborně náročnější MČ vyžádá policejní orgán ... součinnost kriminalistického technika, krim. experta nebo jiného experta. odpovídají pouze za technickou stránku ohledání!

Prvotní a neodkladné úkony čl. 11 odst. 2 ZPPP č. 100/2001: překažení probíhajícího trestného jednání a zajištění osoby přistižené při páchání trestného činu, poskytnutí první pomoci a zabezpečení lékařského ošetření zraněným osobám, včetně jejich odvozu ... nebo jiné pomoci v rámci krajní nouze, provedení jiných úkonů k zabránění dalších škodlivých následků ... , bezprostřední pronásledování osoby podezřelé ze spáchání TČ a její zajištění (zadržení), pátrání po čerstvé stopě s cílem zajistit (zadržet) pachatele (osobu podezřelou) nebo předměty a stopy ..., zjištění totožnosti účastníků, poškozených a dalších svědků ..., předběžné zajištění místa činu, předmětů a stop, jeho vymezení, označení a uzavření ..., splnění hlásné služby.

Uzavření místa činu čl. 12 ZPPP č. 100/2001: vyklizení od nepovolaných osob zabránění vstupu osob oprávnění ke vstupu před OMČ: - zdravotnická záchranná služba - hasičská záchranná služba vyhradit místo mimo MČ pro ostatní osoby ( poškozené, svědky, sdělovací prostředky, služební funkcionáře …) uzavření trvá nezbytně nutnou dobu Pokud nadřízený služební funkcionář, který není členem výjezdové skupiny, vstoupí na uzavřené místo činu a bude udílet pokyny členům výjezdové skupiny, stává se od tohoto okamžiku odpovědným za ohledání. Tato skutečnost se i s časovým údajem uvede do protokolu o ohledání nebo v jiné dokumentaci.

Hlavní úkoly výjezdové skupiny (1) čl. 11 odst. 1 ZPPP č. 130/2001: provádí opatření k zajištění bezpečnosti osob a majetku, k poskytnutí první pomoci zraněným osobám nebo k jejich lékařskému ošetření a zjišťuje druh a rozsah zranění, zabraňuje pachatelům v pokračování nebo dokonání trestných činů, zajišťuje dostatečné vyhrazení prostoru pro OMČ, pokud již nebylo provedeno dříve, vyhradí a zajistí další prostory pro soustředění osob, které jsou pro objasnění trestní věci na místě činu potřebné, provádí vyhledání, ohledání a zajištění místa činu, předmětů a stop a zpracování dokumentace z místa činu, zajišťuje podle potřeby nasazení služebního psa, zjišťuje poškozené osoby a svědky a o podaném vysvětlení nebo výslechu sepisuje příslušné úřední záznamy a protokoly,

Hlavní úkoly výjezdové skupiny (2) čl. 11 odst. 1 ZPPP č. 130/2001: ... zajišťuje přibrání konzultantů a znalců, ... ; v případě znalců se přednostně přibírají znalecká pracoviště policie, organizuje pátrání po osobách a věcech, provádí zadržení podezřelých osob, vyhodnocuje výsledky prvotních úkonů ... čl. 11 odst. 2 ZPPP č. 130/2001: Výjezdová skupina zpravidla vyhotovuje: protokol o OMČ, dokumentace: fotogr., topogr. a videodokumentace, záznam o zahájení úkonů TŘ, výslechy, ÚZ ... protokol o použití služebního psa, záznamy o provedení pátracích opatření a pod.

Zvláštnosti při zajišťování MČ Některé druhy stop vyžadují ochranu již při zajišťování (uzávěře) MČ: pachové, mikrostopy, biologické, daktyloskopické, trasologické ... Pachové stopy – ZPPP č. 140/2002 před snímáním OPS je místo zabezpečeno před pohybem osob, v případě pohybu osob se zajišťování OPS neprovádí Nástražné výbušné systémy – ZPPP č. 53/2003 při obecně formulovaném oznámení: prohlídka bez vyklizení a uzavření prostoru a omezení běžného provozu při obecném oznámení s časovým údajem: velitel rozhodne o případném omezení provozu, uzavření a evakuaci při přesném oznámení místa a času výbuchu: evakuace, případně uzavření ohroženého prostoru v potřebném rozsahu

Trasologické stopy – část třetí, hlava II., ZPPP č. 100/2001 ochrana před nepříznivými meteorologickými vlivy pro trasologické stopy je nebezpečný pohyb osob po místě činu Balistické stopy – část třetí, hlava V., ZPPP č. 100/2001 pamatovat na stanoviště střelce u násilných TČ kontaminace místa činu a stop povýstřelovými zplodinami např. z oděvu policistů – používat jednorázové oděvy Daktyloskopické stopy – část třetí, hlava IX., ZPPP č. 100/2001 náchylné ke zničení jsou latentní (neviditelné) stopy Chemické a fyzikálně-chemické stopy – část třetí, hlava XII. a XIII., ZPPP č. 100/2001

Stopy pro počítačovou expertizu Biologické, genetické a antropologické stopy – část třetí, hlava XV., XVI. a XVII., ZPPP č. 100/2001 při zajištění místa činu dbát zvýšené ochrany všech stop z biologického materiálu krom základních zásad nad stopou ani nemluvit, nekýchat apod. Stopy pro počítačovou expertizu – část třetí, hlava XXI., ZPPP č. 100/2001 před procesními úkony nutná konzultace s expertem a vycházet ze všech dostupných informací o prostředcích výpočetní techniky daného místa počítače v některých případech nevypínat standartním způsobem – vytáhnout přívodní síťový kabel od skříněěpočítače pamatovat na jiné druhy stop

npor. Mgr. Bc. Karel Kouřil SPŠ MV Pardubice tel.: 974567926 mobil: 777843434 e-mail - intranet: kouril@sps.pa.vc e-mail: karel.kouril@atlas.cz