Financování památek ze Společného regionálního operačního programu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
ROP – možnosti pro cestovní ruch
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ OLOMOUC (IPRÚ OLOMOUC) Past na turisty.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Rekonstrukce východního přístavku zámku Liblice. Žadatel Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. Národní 1009/3, Praha 1 veřejná výzkumná instituce.
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
ADVISORY Development a cestovní ruch panelová diskuse Real Estate Market 2005.
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Tomáš Šroubek, místostarosta města
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
Dotační projekty Vysokého Mýta
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
KROMĚŘÍŽ zkušenosti z programového období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Regionální operační program NUTS II Severozápad
SOŠ a SOU Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje pro oblast služeb Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální.
Transkript prezentace:

Financování památek ze Společného regionálního operačního programu

Obnova historických památek z programu SROP Společný regionální operační program byl největší program v období spolufinancovaný z fondů Evropské Unie. Je široce zaměřen na podporu podnikání, budování infrastruktury, rozvoj lidských zdrojů a cestovního ruchu. Na obnovu památek bylo možno podat žádost v sedmi regionech soudržnosti (kromě NUTS II Praha) v rámci: Společný regionální operační program byl největší program v období spolufinancovaný z fondů Evropské Unie. Je široce zaměřen na podporu podnikání, budování infrastruktury, rozvoj lidských zdrojů a cestovního ruchu. Na obnovu památek bylo možno podat žádost v sedmi regionech soudržnosti (kromě NUTS II Praha) v rámci:  Opatření 2.3 Regenerace a revitalizace vybraných měst  Opatření 4.2 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch

K čemu je dobrá zkušenost z  Zkušenost konkrétních žadatelů (vlastníků památek) s využitím SF při rekonstrukci památek + rizika v projektovém řízení (vícenáklady, zpožďování harmonogramu, výběrová řízení, cash flow apod.)  Důležitým aspektem a zkušeností je následné využití a 5 let (!!!) udržitelnost zrekonstruovaných památek  Zkušenost s kombinací „měkkých projektů“ (propagace cestovního ruchu) a „investičních projektů“ (konkrétní rekonstrukce)  Zkušenost s řízením projektů je plně přenositelná i do období  → doporučujeme před rozhodnutím pustit se do realizace projektu konzultovat zkušenosti s žadateli a úspěšnými realizátory z období

Opatření 2.3 – Regenerace a revitalizace vybraných měst Opatření 2.3 se zaměřuje na podporu komplexních a integrovaných investičních projektů vybraných měst, zkvalitňujících jejich celkové životní prostředí a životní podmínky obyvatel. Projekty jsou soustředěny na regeneraci a revitalizaci upadajících jader měst (např. historických jader), či postižených území měst spojených např. s útlumem hospodářských nebo společenských aktivit. Opatření 2.3 se zaměřuje na podporu komplexních a integrovaných investičních projektů vybraných měst, zkvalitňujících jejich celkové životní prostředí a životní podmínky obyvatel. Projekty jsou soustředěny na regeneraci a revitalizaci upadajících jader měst (např. historických jader), či postižených území měst spojených např. s útlumem hospodářských nebo společenských aktivit.

Přehled financování opatření 2.3 ze zdrojů EU a národních zdrojů:  Celkový rozpočet: €  Schválené projekty: €  Realizované výdaje: €

Přehled realizovaných projektů: V opatření je realizováno 9 velkých projektů v osmi krajích. Jedná se to tyto:  Historický Ostrov – Obnova a podpora návštěvnosti regionálně významného rozsáhlého komplexu barokních památek (zámeckého areálu a areálu kláštera) v historické části města Ostrov  Regenerace a revitalizace vybraných měst – Rekonstrukce náměstí TGM v Třinci  Regenerace historického jádra města Tábora  Město Šternberk – PROMĚNY V ČASE – ČAS PROMĚN – Regenerace a revitalizace městského centra  Regionální vzdělávací centrum – vysokoškolský areál v Uherském Hradišti  Multifunkční vzdělávací, komunitní a kulturní centrum Fabrika  Regenerace historického centra města Jablonec nad Nisou  Regenerace historického jádra města Písek na břehu řeky Otavy mezi kamenným mostem a Putimskou branou  Revitalizace městského centra – I. Etapa, Ústí nad Labem

Přehled realizovaných projektů: KrajProjekt Rozpočet projektu Příspěvek EU Jihočeský kraj Regenerace historického jádra města Tábora , ,00 Regenerace historického jádra města Písek na břehu řeky Otavy mezi kamenným mostem a Putimskou branou , ,00 Karlovarský kraj Historický Ostrov - Obnova a podpora návštěvnosti regionálně významného rozsáhlého komplexu barokních památek (zámeckého areálu a areálu kláštera) v historické části města Ostrov , ,00 Liberecký kraj Regenerace historického centra města Jablonec nad Nisou , ,00 Moravskoslezský kraj Regenerace a revitalizace vybraných měst – Rekonstrukce náměstí TGM v Třinci , ,00 Olomoucký kraj Město Šternberk - PROMĚNY V ČASE - ČAS PROMĚN – Regenerace a revitalizace městského centra , ,00 Pardubický kraj Multifunkční vzdělávací, komunitní a kulturní centrum Fabrika , ,00 Ústecký kraj Revitalizace městského centra - I.etapa, Ústí nad Labem , ,50 Zlínský kraj Regionální vzdělávací centrum - vysokoškolský areál v Uherském Hradišti , ,00

Historický Ostrov – komplex barokních památek Předmětem projektu je obnova regionálně významného rozsáhlého komplexu barokních památek, zámeckého parku, drobných staveb v zámeckém parku, Slavnostní propyleje, Bílé brány a areálu bývalého Piaristického kláštera, souboru sakrálních staveb (kaple sv. Floriána, pohřební kaple sv. Anny, kaple P. Marie Bolestné, kostela Zvěstování P. Marie), glorietu, klášterní zahrady s ohradní zdí a drobných staveb v areálu. Dále byly provedeny zpevněné plochy areálu, veřejné osvětlení, vybavení areálu mobiliářem, zbudováno nové Ekocentrum a provedena demolice objektů bývalých kasáren. DETAILY PROJEKTU Žadatel: Město Ostrov Celkový rozpočet: 145 mil. Kč Výše dotace z EU: 106 mil. Kč Další informace: Slavnostní otevření klášterního areálu, zámeckého parku a ekocentra proběhlo dne 29. září 2007.

Město Šternberk PROMĚNY V ČASE – ČAS PROMĚN Záměrem projektu byla rekonstrukce centra města s cílem zkvalitnění životního prostředí a životních Podmínek obyvatel i návštěvníků úpravou prostorů centrální části města, zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti chodců, celkové zatraktivnění prostorů městské památkové zóny pro občany i návštěvníky. Nově objevená historická studna DETAILY PROJEKTU Žadatel: Město Šternberk Celkový rozpočet: 89 mil. Kč Výše dotace z EU: 67 mil. Kč Další informace: Realizace projektu proběhla od srpna 2005 do prosince 2006.

Regenerace historického jádra města Tábor Hlavním záměrem tohoto nosného projektu je zkvalitnění estetického vzhledu historického jádra, navazující oblasti a přístupu k samotnému jádru. Součástí projektu byla také veřejná zeleň, která doplnila architekturu a urbanistický vzhled lokality díky svým estetickým hodnotám. DETAILY PROJEKTU Žadatel: Město Tábor Celkový rozpočet: 83 mil. Kč Výše dotace z EU: 38 mil. Kč Realizace projektu proběhla od listopadu 2004 do srpna 2007.

Opatření 4.2 – Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch V rámci priority 4.2 byly podporovány projekty zaměřené na rozvoj nadregionální, regionální a místní infrastruktury pro cestovní ruch. Jednalo se především o:  Projekty kongresového, lázeňského, kulturního cestovního ruchu a ekoturismu,  Vybudování celostátního informačního systému cestovního ruchu,  Zabezpečení výměny a šíření jednotných informací prostřednictvím moderních technologií,  Revitalizace kulturních, technických a průmyslových památek a kulturního dědictví,  Rozvoj místních či regionálních informačních systémů cestovního ruchu,  Rozvoj kapacit podniků, působících v odvětví cestovního ruchu (posílení ubytovacích kapacit a doplňkové infrastruktury)  Výstavba či obnova vybavenosti v oblasti sportu, rekreace, lázeňství,  Obnova a rozvoj turistických stezek, infrastruktury rekreační plavby, cyklostezek a cyklotras včetně doplňkových zařízení.

Přehled financování opatření 4.2 ze zdrojů EU a národních zdrojů:  Celkový rozpočet: €  Schválené projekty: €  Realizované výdaje: € V rámci opatření byla věnována na obnovu památek pouze část rozpočtu. Celkově bylo realizovano 71 projektů, které se zaměřily na rekonstrukci zámeckých staveb a zahrad, kostelů, muzeí, městských památkových zón apod. Dále bylo vytvořeno více než 160 značení památek a atraktivních míst s popisky v rámci dvou projektů ve Františkových lázních a Sokolově.

Příklady realizovaných projektů:  ZÁMEK LOUČEŇ – NOVÁ TURISTICKÁ DESTINACE, PROJEKT REVITALIZACE SOUBORU KULTURNÍCH PAMÁTEK V ZÁMECKÉM AREÁLU PRO VYUŽITÍ V CESTOVNÍM RUCHU A KONGRESOVÉ TURISTICE  Rekonstrukce zámku Filipov za účelem vytvoření multifunkčního hotelového zařízení  Oživení Chmelařského muzea v Žatci za účelem zvýšení cestovního ruchu  Znojemsko - překrásný kraj vinic, vína, přírodních a kulturních památek  Obnova a využití zámku Zbiroh  Rekonstrukce zámeckého pivovaru v Litomyšli  Obnova kulturní památky - Dům zámeckých kaplanů ve Valči a jeho využití jako Informačního centra pro cestovní ruch  Rozvoj Regionálního muzea Kopřivnice - vybudování expozic historie Kopřivnice, řemeslných tradic a kulturního dědictví významných rodáků - Zdeňka Buriana a Emila Zátopka  Rodný dům Johanna Gregora Mendela – návštěvnické centrum venkovského regionu Moravského Kravařska

Obnova a využití zámku Zbiroh Hlavním účelem projektu byla obnova a využití zámku ve Zbirohu, který patří k nejvýznamnějším historickým souborům v republice. Jedná se o obnovu historické a kulturní památky z 13. stol., u které v průběhu dlouhé doby využívání armádou došlo k necitlivým zásahům zejména do vnitřní dispozice zámku, jeho chátrání a silné devastaci. Revitalizace zámku je projektem nadregionálního významu. Velký sál zámku DETAILY PROJEKTU Žadatel: GASTRO – Žofín s.r.o. Celkový rozpočet: 157,9 mil. Kč Výše dotace z EU: 53,3 mil. Kč Další informace: Realizace projektu proběhla od listopadu 2005 do dubna Na tento projekt navázaly další 3 projekty, které se týkaly propagace zámku a natočení krátkého TV dokumentu.

Děkuji za pozornost Ing. Rostislav Mazal zástupce ředitelky ŘO SROP Ministerstvo pro místní rozvoj