Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální operační program NUTS II Severozápad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální operační program NUTS II Severozápad"— Transkript prezentace:

1 Regionální operační program NUTS II Severozápad
C H R Á M C H M E L E A P I V A

2 Chrám Chmele a Piva

3

4 Identifikace zdroje spolufinancování projektu
Regionální operační program NUTS II Severozápad – 2. výzva Priorita 4 Udržitelný rozvoj cestovního ruchu Oblast podpory 4.1 Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury CR

5 Hlavní cíle projektu Revitalizace významných chráněných kulturních památek na území města Žatec pro potřeby rozvoje cestovního ruchu; Revitalizace vybraných unikátních historických chmelařských objektů v Zóně technických památek chmelařství včetně doprovodné infrastruktury pro jejich využití v cestovním ruchu; Využití přírodního a kulturně-historického potenciálu regionu pro cestovní ruch;

6 Hlavní cíle projektu Vybudování turistického informačního systému pro celé území Žatecké chmelařské oblasti Prosazení města Žatec jako turistické destinace se specifickými produkty cestovního ruchu evropského významu; Zvýšení přitažlivosti města a Žatecké chmelařské oblasti pro návštěvníky prostřednictvím inovativních produktů a služeb v oblasti cestovním ruchu.

7 Specifické cíle projektu
Renesance kulturně historického dědictví města Žatce; Oživení historického jádra města Žatce, Vytvoření zázemí pro Informační systém Žatecké chmelařské oblasti; Vytvoření nové turistické destinace pro domácí a zahraniční turisty; Zkvalitnění propagace a informovanosti o regionu v České republice a v zahraničí;

8 Specifické cíle projektu
Posílení regionální spolupráce na rozvoji oblasti; Využití dosud nedoceněného potenciálu turistických atraktivit; Zachování chmelařské tradice města Žatce a Žatecké chmelařské oblasti; Zvýšení prestiže města a přilehlé Žatecké chmelařské oblasti; Zlepšení kvality služeb v cestovním ruchu;

9 Specifické cíle projektu
Vytvoření nových produktů a aktivit v cestovním ruchu v Ústeckém kraji; Zvýšení životní úrovně místního obyvatelstva prostřednictvím stabilizace pracovního trhu; Zvýšení příjmů z cestovního ruchu pro město i soukromé podnikatele v Žatci a v přilehlém regionu zvýšením počtu návštěvníků města a prodloužení průměrné délky jejich pobytu; Zvýšení poptávky po službách v souvislosti s nárůstem počtu návštěvníků města, v důsledku toho pak oživení regionální ekonomiky a tvorba dalších pracovních míst.

10 Partneři projektu Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism;
Občanské sdružení Chrám Chmele a Piva; Národní památkový ústav; Svaz pěstitelů chmele České republiky; Žatecký pivovar, spol. s r. o.

11 Přehled financování projektu
Celkové náklady – Kč Celkové způsobilé náklady – Kč ERDF – Kč Státní rozpočet – Kč Žadatel – způsobilé Kč Žadatel – nezpůsobilé Kč Předfinancování projektu v dílčích etapách je zajištěno z rozpočtu města Žatec.

12 Přehled financování projektu

13 Způsobilé a nezpůsobilé náklady

14 Dílčí podprojekty V rámci projektu budou realizovány následující aktivity/stavební objekty: SO 001 A Rekonstrukce historického skladu a balírny chmele SO 001 B Vstupní objekt - rozhledna PS Technologie atypického výtahu PS Technologie multimediálních zařízení SO Revitalizace hospodářského zázemí chmelařského skladu SO Jižní zahrada pro děti

15 Harmonogram projektu Etapa č. 1 - 2. 1. 2007 až 31. 10. 2009

16 Dílčí podprojekty SO 005 Severní dvůr
SO Inženýrské sítě a přeložky SO Rekonstrukce historických komunikací a náměstí SO Revitalizace proluky - Expozice česacích strojů chmele SO Renovace klášterní zahrady SO Revitalizace bývalé renesanční sladovny č. p

17

18 Lokalita projektu Zóna technických památek chmelařství
V městské čtvrti Pražské předměstí - Zóně technických památek chmelařství, vyhlášené roku 2003 Ministerstvem kultury ČR (vyhláška č. 108/2003, Sb.), se nachází 85 unikátních historických chmelařských objektů - bývalých balíren, sušáren, sladoven a skladů. Stěžejním cílem projektu je využití některých z nich k rozvoji cestovního ruchu, místního a regionálního podnikání (Pro toto území je podán návrh na zapsaní do seznamu UNESCO).

19 Zóna technických památek chmelařství

20 Lokalita projektu Bývalá renesanční sladovna č. p. 356
Jedná se o kulturní památku zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek pod evid. číslem rejstříkovým a pod poř. rej./PÚ Tento dům představuje vzácný a přes vysoký stupeň stavebních úprav a narušení zachovalý příklad renesanční architektury ve městě.

21 Lokalita projektu Klášterní zahrada
Zahrada na parcelách pozemku č.146 a 148 je součástí kláštera, který je nemovitou kulturní památkou a zároveň se nachází na území městské památkové zóny, vyhlášené v r Zahrada včetně obvodových zdí je kulturní památkou s evid. č. v rejstříku , poř. č

22 Popis projektu SO 001 A Rekonstrukce historického skladu a balírny chmele V tomto objektu najde zázemí Informační centrum Žatecké chmelařské oblasti. Ve vyšších podlažích vznikne expozice zaměřená na netradiční propagaci tohoto regionu s využitím multimediální techniky a tradičních autentických chmelařských rekvizit, nástrojů a strojů.

23 Historický sklad a balírna chmele

24 Historický sklad a balírna chmele

25 Popis projektu SO 001 B Vstupní objekt – rozhledna
Tento objekt bude plnit funkci vstupního objektu do SO 001A, zároveň však bude hlavním inovačním prvkem projektu. Vnitřní tubus této věže bude sloužit jako výtahová šachta pro atypický výtah (popis funkce viz PD). Funkce atypického výtahu bude zajištěna Provozními soubory PS 001 Technologie atypického výtahu a PS 002 Technologie multimediálních zařízení zahrnujícími propagační filmy o chmelařském regionu).

26 Lokalita SO 001 B

27 Popis projektu SO Revitalizace hospodářského zázemí chmelařského skladu Nejdůležitějším prvkem tohoto objektu bude malý vzorkový pivovar, funkční ukázka výroby a skladování piva. Vzorky budou nabízeny pouze jako ochutnávka návštěvníkům expozice, a to v malé degustační místnosti. Na tyto prostory navazuje přípravna jídel se zázemím, náklady na realizaci těchto prostor jsou v rozpočtu uvedeny jako nezpůsobilé, vzhledem k problematice veřejné podpory. Jedno podlaží v bývalé sušárně chmele bude věnováno dětským návštěvníkům.

28 Hospodářské zázemí chmelařského skladu

29 Popis projektu SO Jižní zahrada pro děti - bude sloužit jako dětské hřiště s využitím motivů chmelnice a venkova

30 Popis projektu SO Severní dvůr - bude sloužit jako odpočinkové atrium pro rodiny s dětmi SO Inženýrské sítě a přeložky SO Rekonstrukce historických komunikací a náměstí

31 Popis projektu SO Revitalizace proluky - Expozice česacích strojů chmele V hale bude umístěn výstavní exponát - česačka chmele typu BRUFF a další chmelařské exponáty SO Renovace klášterní zahrady Renovace zahrady podle dochovaných historických pramenů takovým způsobem, aby mohla sloužit jako odpočinkové relaxační místo pro návštěvníky a obyvatele města, rovněž také jako místo setkávání pro obyvatele blízkého domova důchodců.

32 Klášterní zahrada

33 Popis projektu SO 010 Revitalizace renesanční sladovny
Využití prostor bývalé renesanční městské sladovny je zaměřeno na využití kulturního dědictví pro jeho využití v cestovním ruchu pro návštěvníky a samozřejmě i obyvatele města, s důrazem na funkci výstavních prostor, expozicí a galerií, s prostory pro konání společenských akcí.

34 Renesanční sladovna

35 Renesanční sladovna

36 Anabáze přípravy projektu
2000 – 2007 – zpracování a aktualizace projektové dokumentace Autor: Ing. arch. Jiří Vaníček

37 Anabáze přípravy projektu
2002 – příprava žádosti do Phare 2001 2004 – příprava a podání žádosti do Phare (04/2004) 2004 – příprava a podání žádosti do SROP, Podopatření Podpora národní infrastruktury cestovního ruchu (07/2004) příprava a podání žádosti do SROP, Opatření 2.3 Regenerace a revitalizace vybraných měst (08/2004)

38 Anabáze přípravy projektu
Příprava a podání žádosti do SROP, Podopatření Podpora národní infrastruktury cestovního ruchu (06/2005) 2008 – Příprava a podání žádosti do Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad (06/2008)

39 Město Žatec – Centrum Žatecké chmelařské oblasti

40

41 D ě k u j e m e z a p o z o r n o s t.


Stáhnout ppt "Regionální operační program NUTS II Severozápad"

Podobné prezentace


Reklamy Google