JUDr. Martina Burachovičová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Jednotlivec v právním řádu EU z perspektivy ochrany lidských práv
Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Volný pohyb pracovníků
Volný pohyb zboží.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Evropská unie a lidská práva
Všeobecná deklarace lidských práv
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
PŘEDNÁŠKA pokračování
Lidská práva v dokumentech
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Základní práva a svobody
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
Velkoobchod s papírem-marketing.případová studie
Východiska evropské úpravy
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Sociální zabezpečení v EU
Listina základních lidských práv a svobod
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Práva a svobody a veřejná moc
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Lidská práva Leden 2016.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

JUDr. Martina Burachovičová

PŘEDNÁŠKY – Ochrana lidských práv v EU, databáze práva ES – Ochrana lidských práv v EU, databáze práva ES – Občanství EU, Volný pohyb osob – Občanství EU, Volný pohyb osob – Volný pohyb zboží – Volný pohyb zboží Volný pohyb zboží Volný pohyb zboží

Ochrana lidských práv v EU

Pojetí LP LP jsou zde od toho, aby chránila existenci, svébytnost člověka a jeho intelektuální, hospodářský a politický rozvoj.

Historie LP v Evropě Francie- Deklarace práv člověka a občana Francie- Deklarace práv člověka a občana Charta OSN Charta OSN Rada Evropy- Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod Rada Evropy- Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod Ústavní úprava v čl. státech- Kodexy LP Ústavní úprava v čl. státech- Kodexy LP

Pojetí LP Osobní práva a svobody Osobní práva a svobody Politická práva Politická práva Ekonomická práva Ekonomická práva Sociální, kulturní…….. Sociální, kulturní……..VÝVOJ!!!

LP V ES Účel ES byl hlavně hospodářský, důraz kladen na společný trh Účel ES byl hlavně hospodářský, důraz kladen na společný trh LP se objevují pouze ve spojení s uskutečňováním volného trhu: LP se objevují pouze ve spojení s uskutečňováním volného trhu: zákaz diskriminace z důvodu pohlaví zákaz diskriminace z důvodu pohlaví Zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti Zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti

Právní úprava LP Neexistuje platný kodex Neexistuje platný kodex Úprava je velice neúplná a roztroušená Úprava je velice neúplná a roztroušená SES:Čl. 2,3 SES:Čl. 2,3 Čl. 10 Čl. 10 Čl.12,13-diskriminace Čl.12,13-diskriminace Čl. 141 Čl. 141 SEU: Čl. 2, 6 SEU: Čl. 2, 6 JUDIKATURA JUDIKATURA SEKUNDÁRNÍ PRÁVO-nařízení, směrnice, doporučení SEKUNDÁRNÍ PRÁVO-nařízení, směrnice, doporučení

Role ESD Není primárně zřízen k ochraně lidských práv v ES. Není primárně zřízen k ochraně lidských práv v ES. Při závazném výkladu práva ES vykládá a vytváří obsah lidských práv v ES. Má tedy vedlejší roli ústavního soudu. Při závazném výkladu práva ES vykládá a vytváří obsah lidských práv v ES. Má tedy vedlejší roli ústavního soudu.

JUDIKATURA Ochrana osobnosti: 29/69 Stauder Ochrana osobnosti: 29/69 Stauder Nedotknutelnost obydlí: 46/87 Hoechst Nedotknutelnost obydlí: 46/87 Hoechst Soukromý život: 429/86 Komise v SRN Soukromý život: 429/86 Komise v SRN Svoboda vyznání: 130/75 Prais Svoboda vyznání: 130/75 Prais Ochrana vlastnictví: 44/79 Hauer Ochrana vlastnictví: 44/79 Hauer

Charta základních práv EU V roce 2000 vznikla za účelem kodifikace existujících základních LP v psaném právu, v nepsaném právu a k doplnění katalogu o moderní LP. V roce 2000 vznikla za účelem kodifikace existujících základních LP v psaném právu, v nepsaném právu a k doplnění katalogu o moderní LP. Nikdy se nestala závazným dokumentem- odmítnutím ústavy proces pozastaven Nikdy se nestala závazným dokumentem- odmítnutím ústavy proces pozastaven Rok 2007 znovuobnovení debat o Ústavě- reformní smlouva Rok 2007 znovuobnovení debat o Ústavě- reformní smlouva

Obsah Charty Práva na důstojnost: Práva na důstojnost: Nedotknutelnost důstojnost Nedotknutelnost důstojnost Právo na život, zákaz trestu smrti Právo na život, zákaz trestu smrti Nedotknutelnost osobnosti Nedotknutelnost osobnosti Svobody: Svobody: Svoboda a bezpečnost Svoboda a bezpečnost Respektování soukromého a rodinného života Respektování soukromého a rodinného života Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů

Svoboda shromažďovací, svoboda projevu Svoboda shromažďovací, svoboda projevu Rovnost Rovnost Rovnost před zákonem Rovnost před zákonem Zákaz diskriminace pro jakýkoliv důvod Zákaz diskriminace pro jakýkoliv důvod