Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 03.01.2013 ročník (obor) Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 03.01.2013 ročník (obor) Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy z ryb Předmět Technologie Anotace: v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-5-6
Ryby jsou studenokrevní obratlovci dýchající žábrami. DEFINICE RYB Ryby jsou studenokrevní obratlovci dýchající žábrami. V mořích světa žije 20 000 druhů, u nás žije asi 50 druhů. CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM VE VÝŽIVĚ - maso z ryb je biologicky hodnotné - obsahuje bílkoviny, minerální látky (jód), a vitamíny hlavně D - je lehce tavitelné - jemné a křehké - vhodné na různé druhy d... http://office.microsoft.com
Rozdělení ryb Ryby můžeme rozdělovat podle různých hledisek: podle původu sladkovodní, mořské, tažné podle obsahu tuku netučné (do 3% tuku), tučné ( nad 3% tuku) podle zoologického hlediska - chrupavčité, obratlovité
- doplňte názvy ryb a správně přiřaďte Sladkovodní ryby - doplňte názvy ryb a správně přiřaďte cejn k... pstruh c..... s.... š.... o.... lín tolstolobik https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20sladkovodní&tbs
Ryby mořské správně přiřaďte makrela jeseter treska obecná sardinky tuňák sleď https://www.google.cz/search?hl=cs&q=mořské%20ryby%20druhy&tbs
doplňtě chybějící názvy ryb Ryby tažné doplňtě chybějící názvy ryb ú... ř.... ú... elektrický úhoř m..... l.... obecný https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20tažné&tbs
Rybí pokrmy připravujeme z: - čerstvých ryb - mražených ryb PŘÍPRAVA POKRMŮ Rybí pokrmy připravujeme z: - čerstvých ryb - mražených ryb - rybích polotovarů - konzervovaných ryb www.lidovky.cz/rybari...cerstve-ryby...-/dobra-chut.aspx?c... www.tydeniky.cz › Zdraví › Jídlo a pití › Aktuality https://www.google.cz/search?hl=cs&q=rybí%20polotovary&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=konzervované%20ryby&tbs
- zmrazené ryby se musí dodávat v dobře zmrazeném stavu DŮLEŽITÉ zásady - zmrazené ryby se musí dodávat v dobře zmrazeném stavu - maso rozmražených ryb rychle podléhá zkáze, - proto jej musíme rychle zpracovat - v žádém případě se nesmí znovu zmrazovat! http://www.survivor.cz/priprava-ryb-a-zvere
Ryby používáme k přípravě: V teplé kuchyni - samostatných pokrmů Použití ryb v ZSS Ryby používáme k přípravě: V teplé kuchyni - samostatných pokrmů - polévek - teplých předkrmů Ve studené kuchyni - pomazánek - studených předkrmů - obložených mís https://www.google.cz/search?q=předkrm+z+ryb&hl www.gurman-servis.cz/5-studena.../uvod-studena-kuchyne.html
Poznáte z jakých ryb jsou pokrmy připraveny? Smažený k... Steak z lososa Tuňák na roštu Pstruh na másle Makrela pečená Žraločí steak http://www.e-kucharka.cz/ryby/ Řešení = po odsunutí jednotlivého obrázku.
OTÁZKY A ÚKOLY 1. Jaký význam mají ryby ve výživě? 2. Uveďte rozdělení ryb a přiřaďte názvy. 3. Které ryby jsou nejčastěji na jídelním lístku. 4. Z jakých ryb připravujeme rybí pokrmy. Najděte a zapište do sešitu: 2 hotové + 2 minutkové pokrmy ze sladkovodních i mořských ryb u každého pokrmu napište: název ryby, předběžnou a tepelnou úpravu
Zdroje http://office.microsoft.com https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20sladkovodní&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=mořské%20ryby%20druhy&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20tažné&tbs http://www.survivor.cz/priprava-ryb-a-zvere https://www.google.cz/search?q=předkrm+z+ryb&hl http://www.gurman-servis.cz/5-studena.../uvod-studena-kuchyne.html http://www.e-kucharka.cz/ryby/ ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN 978-80-7320-156-22.