Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Enzymy = biokatalyzátory
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
CUKRY = SACHARIDY.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady.
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová

Sacharosa – cukr řepný, třtinový patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr

Sacharosa bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě

Chemické složení sumární vzorec – C12H22O11 tvořena dvěma stavebními jednotkami glukosou a fruktosou O C H 2 + H2O + glukosa fruktosa sacharosa 2 C6H12O6 C12H22O11 + H2O

Reakce sacharosy s Fehlingovým činidlem

Sacharosa – výskyt cukrová třtina – výroba cukru – několik tisíc let cukrová řepa – průměrně 17% sacharosy 1747 – objev sacharosy v cukrové řepě berlínským chemikem Andreasem Sigismundem MARGRAFEM ( 1709 – 1782)

Výroba cukru výchozí surovina – cukrová řepa řízkování řepy vyluhování cukerných řízků odpaření části vody čištění (rafinace) cukru vzniká cukerný sirup ochlazení a vyloučení krystalků cukru

Použití sacharosy nejběžnější sladidlo výroba cukrovinek výroba umělého medu

Umělý med vyrábí se štěpením sacharosy sacharosa se štěpí pomocí kyselin na glukosu a fruktosu vzniká umělý med tohoto postupu se používá na výrobu medu v potravinářském průmyslu

Působení H2SO4 na sacharosu

DÚ: Co je to kandys a karamel? Na co používá karamel? Zjisti vědecký název pro cukrovou třtinu. Proč se doporučuje snížit množství cukrů ve stravě? Co je to melasa? Lze sacharosu dokázat Fehlingovým činidlem?