Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová
Sacharosa – cukr řepný, třtinový patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr
Sacharosa bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě
Chemické složení sumární vzorec – C12H22O11 tvořena dvěma stavebními jednotkami glukosou a fruktosou O C H 2 + H2O + glukosa fruktosa sacharosa 2 C6H12O6 C12H22O11 + H2O
Reakce sacharosy s Fehlingovým činidlem
Sacharosa – výskyt cukrová třtina – výroba cukru – několik tisíc let cukrová řepa – průměrně 17% sacharosy 1747 – objev sacharosy v cukrové řepě berlínským chemikem Andreasem Sigismundem MARGRAFEM ( 1709 – 1782)
Výroba cukru výchozí surovina – cukrová řepa řízkování řepy vyluhování cukerných řízků odpaření části vody čištění (rafinace) cukru vzniká cukerný sirup ochlazení a vyloučení krystalků cukru
Použití sacharosy nejběžnější sladidlo výroba cukrovinek výroba umělého medu
Umělý med vyrábí se štěpením sacharosy sacharosa se štěpí pomocí kyselin na glukosu a fruktosu vzniká umělý med tohoto postupu se používá na výrobu medu v potravinářském průmyslu
Působení H2SO4 na sacharosu
DÚ: Co je to kandys a karamel? Na co používá karamel? Zjisti vědecký název pro cukrovou třtinu. Proč se doporučuje snížit množství cukrů ve stravě? Co je to melasa? Lze sacharosu dokázat Fehlingovým činidlem?