Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Doporučení pro přípravu žádosti;
INFORMACE Z XII. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK KONANÉHO 13/12/2013 pro předsednictvo RVŠ – 23/1/2014 na základě materiálů MV OP VK zpracovala Ivana.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekty jsou Výzvy Mgr. Martina Sýkorová. Projektový záměr Zformulovat si v bodech, co chci uskutečnit s pomocí prostředků nabízených v grantech – Obsah,
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2008 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2007.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2012 Prezentace pro 9. zasedání sněmu RVŠ dne Doc. PhDr. Petr Zemánek, CSc. Listopad 2011.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Math Exercises for You (Math4U)
Individuální projekt OP VVV
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 3.2. Podpora nabídky dalšího vzdělávání 3.výzva Ústí n.L TATO PREZENTACE.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Transkript prezentace:

Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/ (oddíl 5) Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky

2 Přehled tématu Nejvýznamnějšími zdroje –Fond rozvoje vysokých škol –Operační program Praha – Adaptabilita –Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další méně významné zdroje Obecný postup při přípravě žádostí

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky3 Fond rozvoje vysokých škol Jednoleté projekty na rozvoj výuky Poskytovatel MŠMT / administruje ARVŠ Žadatelem VŠ, resp. fakulta 100% financování Webové stránky FRVŠ: Webová aplikace ISAAR-F: Možnost stát se oponentem projektů a závěrečných zpráv Pravidla vyhlášena pro každý rok zvlášť

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky4 Projektový cyklus Vyhlášení výběrového řízení … březen předchozího roku Podání žádosti … březen/duben předchozího roku Výsledky výběrového řízení … leden Čerpání prostředků... únor-listopad Žádosti o změny … do půli listopadu Závěrečná zpráva … do začátku ledna následujícího roku Oponentní posudky … leden Obhajoba před komisí … únor následujícího roku

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky5 Okruh A Inovace a rozvoj laboratoří, ateliérů a pracovišť pro prakt. výuku a IT Příklady realizovaných projektů z FF UK: –Inovace počítačové učebny katedry logiky –Inovace otevřené počítačové učebny ve Šporkově paláci –Inovace tlumočnické laboratoře Ústavu translatologie –Inovace audiovizuální techniky v učebnách Ústavu hudební vědy Min. 250 tis. Kč, max tis. Kč, jen investice (nutno konzultovat) Počet žádostí podávaných za FF omezen (na r max. 6) Řešitel: akademik, spoluřešitel i neakademik s VŠ vzděláním

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky6 Okruh F Inovace jednotlivých předmětů a vznik předmětů nových Pro SSH podokruh F5, pro umělecké obory podokruh F2 Podporované aktivity: a) inovace předmětu stávajících studijních programů (i pro U3V a CŽV) b) tvorba nového předmětu stávajících studijních programů, c) pobyty zahraničních hostujících profesorů vedoucí k inovaci předmětu, d) podpora tvorby studijních materiálů multimediálního charakteru přístupných prostřednictvím internetu studentům a akademickým pracovníkům českých vysokých škol. Typická výše podpory do 150 tis. Kč, zřídka nad 300 tis. Kč Řešitel: akademik, spoluřešitel: kdokoliv vč. studenta

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky7 Okruh G Projekty studentů, jejichž výstupy představují rozvoj výuky a napomohou jejímu zkvalitnění. Pro SSH podokruh G5, pro umělecké obory podokruh G2 Příklady realizovaných projektů z FF UK: –Příprava mutlimediální pomůcky pro výuku latiny –Výukový elektronický nástroj pro práci s korpusy v klínovém písmu –Jak se dívat na balet (historicko-teoretické přednášky s ukázkami z praxe a s diskuzními bloky) Typická výše podpory do 150 tis. Kč, zřídka nad 300 tis. Kč Řešitel: prezenční doktorand, povinně dva spoluřešitelé: školitel doktoranda a další doktorand

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky8 Ostatní okruhy Dříve více okruhů Pro r byl ještě jen okruh E Vysokoškolské knihovny Pouze jeden projekt na celou VŠ Rektorát vždy vyzve k zasílání nápadů Z hlediska studentů (a akademiků) nemá cenu se tímto příliš zabývat

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky9 Výhody a nevýhody FRVŠ Výhody –dobrý zdroj pro menší inovace, zvl. na vybavování literaturou a technikou –administrativně jednoduché –kvalitní uživatelská podpora (webová aplikace, dlouhodobé zkušenosti FF UK s realizací těchto projektů) Nevýhody –nemožnost financovat rozsáhlejší inovace –není příliš oceněna práce akademiků –nefinancují některé důležité náklady (kopírování, překlady) –závěrečná oponentura

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky10 OPPA (OP Praha – Adaptabilita) Projekty na inovaci (především) bc. a PGS programů Jen pro pražské VŠ Max. délka 30 měsíců Poskytovatel hl.m.Praha a SF EU (ESF+ERDF) Žadatelem je VŠ (žádost podepisuje rektor UK) Výše podpory min. 1 mil. Kč – max. 8 mil. Kč (dle výzvy) 100% financování Webové stránky: Webová aplikace Benefit7: Pravidla: příručka, (stabilní) text příslušné výzvy

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky11 Projektový cyklus Vyhlášení výzvy dle Plánu výzev … měsíc 0 Seminář pro žadatele … měsíc 1 Podání žádosti … měsíc 3 Výsledky výběrového řízení … měsíc 9 Uzavření smlouvy a převod financí … měsíc Realizace projektu … měsíc (dle délky projektu) Závěrečná zpráva … do měsíce 44

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky12 Typické aktivity Inovace předmětů, příprava nových předmětů Pilotní výuka Stáže akademiků Exkurze studentů Nákup literatury a techniky Modernizace a dovybavení prostor (v rámci křížového financování) Řízení projektu

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky13 Typické náklady Přímé náklady –personální náklady na participující akademiky –personální náklady na administraci projektu –pořízení literatury a techniky –příprava studijních materiálů –zahraniční cesty –exkurze studentů Křížové financování –rekonstrukce prostor a pořízení nábytku Nepřímé náklady

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky14 Typické výstupy Nové a inovované produkty –Nové/inovované sylaby –Vytvořené/inovované studijní a učební pomůcky –Analýzy, zprávy Podpořené osoby –Studenti a akademici, kteří obdrželi podporu Úspěšně podpořené osoby –Studenti a akademici, kteří úspěšně absolvovali podporu

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky15 OPVK (Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Projekty na inovaci studia (oblast podpory 2.2.) Max. 36 měsíců Pro mimopražské VŠ Poskytovatel SF (ESF+ERDF) + MŠMT (státní rozpočet) Žadatelem je VŠ Web : Webová aplikace Benefit7: Typické parametry projektu - aktivity, náklady a výstupy podobné OPPA

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky16 FF UK jako nefinanční partner FF UK formou nefinančního partnerství – náš ústav/katedra pomáhá svým kolegům z mimopražské VŠ spíše okrajovým způsobem Veškeré financování přes mimopražskou VŠ Mimopražská VŠ nám může darovat majetek nakoupený v rámci projektu Administrativně velmi jednoduché Doporučuji

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky17 FF UK jako finanční partner FF UK formou nefinančního partnerství – náš ústav/katedra pomáhá svým kolegům z mimopražské VŠ zásadnějším způsobem FF UK hospodaří s vlastním rozpočtem Administrativně velmi náročné (viz dále) Spíše nedoporučuji

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky18 Výhody a nevýhody Výhody a nevýhody obdobné OPPA Další výhody –Mnohem bohatší zdroj (v 5. výzvě min. 5 a max. 90 mil. Kč) –Delší období realizace projektu o půl roku Další nevýhody –Administrativně náročnější než OPPA (velmi nepřehledná pravidla) –Slabší podpora ze strany poskytovatele při realizaci projektu než u OPPA

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky19 Další zdroje 1 Centralizované rozvojové projekty MŠMT Vyhlašuje se každý rok v létě na další rok, témata se mění V r se pro inovaci výuky dobře hodila např. podpora krátkodobých mobilit – katedra sociologie: Stáž studentů organizačního rozvoje FF UK na univerzitách a špičkových firmách Californie, USA za účelem přenosu nejlepších praktik MM a řízení ("best practices") do ČR

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky20 Další zdroje 2 Mimořádné dotace ministerstev –na základě priorit daného ministerstva –nutné osobní jednání a lobbying –příklad: Podpora MV ČR pro malé obory na FF UK (cca 10 mil. Kč/rok) Menší oborově specifické zdroje –menší částky –zpravidla není přímo určeno na inovací výuky, ale může to při ní pomoci –Nadace český hudební fond, Nadace český literární fond, Nadace Sophia atd.

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky21 Obecný postup při přípravě žádosti Sledujte uzávěrky + přihlaste se k odběru grantových novinek na u: Ujasněte si svůj záměr Přečtěte si pravidla poskytovatele Poraďte se se zkušenými kolegy Informujte se o interních pravidlech FF UK: grantový referát zasílá ke každé významnější výzvě podrobné instrukce, jinak platí, ozvat se grantovému referátu ideálně měsíc před uzávěrkou Kontaktujte grantový referát Nenechávejte nic na poslední chvíli

Tuzemské zdroje pro rozvoj výuky22 Děkuji za pozornost !