WANO Peer Review na EDU 4.6. - 15.6.2007 Prezentace pro externí dodavatele JE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
20. května 2009 Prague Gate, Praha – Chodov II. konference Českého institutu manažerů informační bezpečnosti.
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Hodnocení škol a školských zařízení
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Facility management ČSN EN
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Manažeři ČSOB Rozvoj kompetencí a využití potenciálu
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
CIS Cizinecký informační systém
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
TÉMA: VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Rozhodovací procesy.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
MANAGEMENT 6 Kontrolování. Poslání 5. manažerské funkce Včasné a hospodárné zjištění, rozbor a přijetí závěrů k odchylkám, které v řízeném procesu charakterizují.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Jištění kvality technologických procesů
Inspekční a prosazovací přístup
DOBRÁ péče naplánování změn, vzájemná podpora, vzdělávání, informace
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

WANO Peer Review na EDU Prezentace pro externí dodavatele JE

2 Obsah prezentace  Co je WANO Peer Review?  Cíle přípravy na WANO Peer Review  Chování zaměstnance  Kultura bezpečnosti

3 Organizace WANO Organizace WANO byla zřízena v r po havárii v Černobylské JE především pro zlepšení (zrychlení) výměny provozních zkušeností mezi provozovateli JE a k dalšímu zlepšování bezpečnosti provozu. Jednotlivé JE jsou začleněny do 4 center WANO, EDU je členem Moskevského centra.

4 Poslání, nosné programy WANO  Poslání WANO - zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti cestou výměny informací o dění na JE ve světě, podporou vzájemné komunikace, porovnáváním a „soutěžením“ mezi svými členy  WANO - má obrovský mezinárodní kredit a potenciál  Nosné programy WANO  Provozní zkušenosti - události (informace prostřednictvím sítě WANO)  Odborný rozvoj (výměna informací na seminářích, prac. zasedáních, setkání expertů a výcvikové kurzy)  Technická podpora - provozní ukazatele, dobré praktiky, výměna informací, mise technické podpory  Partnerské prověrky (Peer Review) - hodnocení týmem odborníků na vlastní žádost elektrárny

5  Společnost ČEZ přijata za člena v dubnu 1993  JE Dukovany aktivně využívá členství  V rámci WANO patří EDU v řadě parametrů k světové špičce, doposud výborné mezinárodní hodnocení  Dnes je však konkurence mnohem náročnější  První WPR na EDU v prosinci 1997  WPR EDU 2007 musí být kvalitativně vyšší, orientovaná na vysokou Kulturu bezpečnosti  Organizace WANO a JE Dukovany

6 1. Organizace a řízení 2. Provoz a řízení provozu 3. Údržba 4. Správa zařízení a Technika 5. Radiační ochrana 6. Provozní zkušenosti 7. Chemie 8. Výcvik a kvalifikace 9. Požární ochrana 10. Havarijní připravenost WANO Peer Review - oblasti prověrky

7 Proč musíme dobře obstát?  Od roku 2005 je ČR členem EU  EU stále hledá bezpečnostní standardy pro JE  Státy s JE typu VVER V230 - odstavily nebo odstavují tento typ JE  My chceme provozovat EDU minimálně 50 let

8 Cíle přípravy na WPR EDU 2007 Cílem je komplexně připravit EDU na misi WPR v rozsahu a kvalitě, která zajistí, že:  Tým WPR nenalezne na EDU bezpečnostně významné nedostatky. Méně závažné odchylky od praxe, posouzené WPR budou ze strany EDU pojmenovány a zařazeny do procesu plánovaného odstranění.  Tým WPR bude klasifikovat EDU jako elektrárnu s dobrým systémem řízení, programem zvyšování úrovně bezpečnosti provozu a profesionálním personálem.  Stav EDU odpovídá dobře udržované JE, včetně chování lidí v objektech EDU v souladu s Kulturou bezpečnosti.

9 Principy chování při prověrkách WANO  Dodržování předpisů je samozřejmost, vyžaduj dodržování předpisů i po expertech.  Měj k dispozici správnou dokumentaci.  Nevydávej se na pochůzku bez propisky a papíru. Využívej pochůzky s experty pro vlastní kontrolu, zapisuj si nedostatky.  Je třeba se i pochlubit tím, co děláme dobře - dobrá praxe.  Znej svoje úkoly, hlavní úkoly a výkonnostní ukazatele.

10 Principy chování při prověrkách WANO  Buď otevřený, nevymýšlej a nelži.  Vystupuj profesionálně.  Drž se svého „kopyta“.  Nepřenášej nálady a stížnosti na experty.  Zásadně využívej tlumočníka.  Odpovídej jasně, stručně, jednoduše a úplně.  Zeptej se i experta, jak to dělají u nich.

11 Dobrá Kultura bezpečnosti je základem úspěchu MAAE definuje Kulturu bezpečnosti jako: - souhrn charakteristických chování zaměstnanců a přístupů v organizaci, jenž evidentně dokazují, že bezpečnostním otázkám jaderné elektrárny je udělována ta nejvyšší priorita a je jim věnována pozornost, která je určena jejich důležitostí.

12 Kultura bezpečnosti Individuální závazky Manažérské závazky Politiky ČEZ Závazek vedení Zvídaví přístup Komunikace Prohlášení vedení Stanovení Politiky bezpečnosti Definice zodpovědností Kvalifikace a školení Odměny a sankce Audity, hodnocení a porovnávání Definice a řízení bezpečnostních praktik Manažérská struktura Zdroje SA Sebehodnocení Přesný a obezřetný přístup Kultura bezpečnosti Z-postup

13 Provoz EDU musí být i nadále A kceptovatelný B ezpečný C enově přijatelný

14 Závěr  Úspěšná prověrka WPR je jeden z významných úkolů JE Dukovany v roce 2007  Čeká nás hodně práce, výsledek je na nás všech