Pozitivní hodnocení sebe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Individuální psychologie
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
produkty socializace Škola:
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Obecná a vývojová psychologie dne
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Vymezení, funkce, zdroje
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
POŽADAVKY NA OSOBNOST ZDRAVOTNICKÉHO PERSONÁLU
Humanistické a existenciální teorie v SP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
obecně, prožívání a chování
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE seberegulační vlastnosti osobnosti
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Strategie osobnosti pro chápání světa a sebe sama Hlavní cíl = pochopit, jak osobnost vědomě chápe sebe sama a svět, ve kterém žije. Jak lidé dávají smysl.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
CHARAKTER Karolína Hejmová.
Tělesné sebepojetí.
Charakter Pavel Šuranský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Kupní chování a EU.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Teorie vzdělávání dospělých
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Artefiletika a RVP Běhounková 2008.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Sociální psychologie.
VY_32_INOVACE_PSYCHOLOGIE.07
Transkript prezentace:

Pozitivní hodnocení sebe

Pozitivní hodnocení sebe Didaktické cíle 2. schodu: 1. Rozvíjet pojem důstojnost člověka. 2. Zvyšovat sebehodnocení(sebepoznání, sebehodnocení, sebepřijetí). 3. Rozvíjet poznání svých pozitivních i negativních vlastností.

Pozitivní hodnocení sebe Jáství = sebeobraz (uvědomění a hodnocení vlastní osobnosti). Obsahuje aspekt: Kognitivní (představa o charakteristikách a podstatě vlastní osobnosti) Afektivní (varianty sebelásky) Volní (míra úsilí k sebeuplatnění a sebeprosazení)

Pozitivní hodnocení sebe Kategorie sebeobrazu: Reálné já (je reprezentací obsahu a struktura sebepojetí) Vnímané já (pocity sebe v daném okamžiku) Ideální já (představa ideálního obrazu sebe) Prezentované já (charakteristiky, které jedinec ukazuje druhým, předvádí se tak, jak by chtěl být vnímán druhými)

Pozitivní hodnocení sebe Osobní identita („sžitost“ se svým tělem a „zabydlenost“ v sociálních vztazích): Psychofyziologická identita (přijetí svého pohlaví a svého věku1) Sociální identita (projevující se v rolích rodinných, vrstevnických, partnerských i profesních, závislých na zvládnutí základních životních úkolů – začlenění do sociálních vztahů, nalezení partnera, volba povolání) Je výsledkem idividuace (proces stáváním se sebou samým, ukazatelem je osobní autonomie)

Pozitivní hodnocení sebe Osobní autonomie ( základní znak dospělosti, osobní zralosti): Místo ovládání (pocit většího či menšího vlivu na události a výsledky činnosti): internalismus externalismus Internalisté (vše, co je potká, je výsledkem jejich aktivity, připravenosti nebo nepřipravenosti, kompetence nebo nedostatku) Externalisté ( jsou „hříčkou v rukou osudu“, měli „štěstí“ nebo „neštěstí“) polarita niternosti a vnějškovosti 2

Pozitivní hodnocení sebe Pocity já jako činitele a sebecit ( Ch. Gordon 1968): Pocity vlastních možností. Pocit kompetence. Pocit sebeurčení. Pocit vnitřní jednoty já. Pocit osobní důstojnosti (krystalizace pozitivních nebo negativních ocenění vlastní osobnosti v průběhu vývoje)3

Pozitivní hodnocení sebe Sebehodnocení( je jádrem jáství, prožíváme ním stav, že posuzujeme a oceňujeme své vlastní já) Má 2 póly: spokojenost a nespokojenost Prožíváme je jako sebedůvěru a sebevědomí Další pocity sebevědomí (pocity osobní hodnoty): pýcha, hrdost, domýšlivost, ješitnost, arogance, chlubivost, nekritičnost k sobě … X skromnost, pokora, rozpaky, ostýchavost, stud, zahanbení, sebesnižování, sebekritičnost, ukřivděnost … Ústřední sebecharakteristikou je sebeúcta (důraz na sebeoceňování) - uvědomění si toho, jak se nám daří. Podmínkou sebeúcty je míra sebepřijetí (sebelásky) naplňování morálních hodnot (spravedlnosti, lásky a pravdy) – spojení psychologie osobnosti a psychologie morálky

Pozitivní hodnocení sebe Svědomí = část sebehodnocení, soustava vnitřních norem prožívání a jednání, kterým v oblasti sociálních vztahů odpovídá obraz ideální osobnosti, který mobilizuje kompenzační mechanismy v případě, že se prožitky nebo činy jedince odchylují od ideálu. Je jádrem charakteru.

Pozitivní hodnocení sebe R. Clair: „Svědomí nás před hříchem nechrání, jen nám brání se z něho radovat“ Smékal,V. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno: Barrister & Principal, 2007. ISBN 80-86598-65-9. Pokračování v mravním vývoji osobnosti (Pavel Vacek)