Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO"— Transkript prezentace:

1 Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Budeme se zabývat osobností Jak budeme tuto osobnost chápat ? K čemu nám to bude užitečné ? Říčan Pavel: : Psychologie osobnosti. Praha: Grada 2007 Smékal, V.: Pozvání do psychologie osobnosti. Brno:Barristel a Prinipal Vágnerová, M.: Psychologie osobnosti. Praha: Karolinum 2010 Helus, Z.: Dítě v osobnostním podání. Praha: Portál 2009 Helus, Z.: Úvod dopsychologie. Praha, Grada 2011 / Kepitola 4.

2 Výchozí téze: Jak budeme chápat osobnost
Výchozí téze: Jak budeme chápat osobnost ? Důraz na jedinečnost, svébytnost, subjektovost Jedinečnost znamená, že to, co je všem lidem vlastní, každý z nás vyjadřuje svérázným, neopakovatelným, originálním způsobem. Svébytnost znamená, že bereme zodpovědnost za svůj život; za to kým a jak jsme. Ke svébytnosti patří niternost Subjektovost znamená, že nejsme toliko determinováni (podmíněni, určeni) činiteli biologickými či sociálními, ale také se sami vymezujeme, rozhodujeme, uplatňujeme. Nejen že nám determinující činitelé vtiskují svou pečeť, ale také my vtiskujeme svou pečeť jim.

3 Pohled na člověka jako osobnost je východiskem osobnostního přístupu k němu, inspiruje nás k uplatňování personalizačního hlediska v jednání s lidmi. Osobnostním přístupem / personalizačním hlediskem: Čelíme redukcionizmu v přístupu k člověku. Lépe jej chápeme, rozumíme mu. Lépe předvídáme jak se zachová v různých situacích. Adresně k němu přistupujeme. Respektujeme ho, což je základní podmínkou mezilidské vzájemnosti, humanizace soužití. Dbáme subjektování jedince oproti jeho objektování.

4 Komponenty uplatňování zřetele k osobnosti / osobnostní desatero
Čtvero základních vlastností: Schopnosti, temperament, charakter, odolnost. Zaměřenost: Člověku jako osobnosti o něco jde – usiluje, chce. Začleněnost: Život osobnosti je životem v mezilidských vztazích. Sebepojetí: Osobnost se vymezuje ve svém já, utváří svou identitu. Autoregulace: Osobnost se chce mít v moci, řídit se svými rozhodnutími. Gender / rod: Být mužem či ženou je úděl, ale také tvořivé dílo. Potenciality: Život v otevřeném horizontu budoucnosti.

5 Komponenty uplatňování zřetele k osobnosti / osobnostní desatero
8. Přesah / transcendování: Osobnost usiluje o cíle, překračující svým významem její život. 9. Celistvost: Osobnost vyznačuje bohatství charakteristik, znaků, rys, strukturovaných kolem jejího jádra. 10. Životní cesta: Život osobnosti je smysluplným pohybem odněkud někam.


Stáhnout ppt "Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO"

Podobné prezentace


Reklamy Google