Evidence příjmů a výdajů FO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
LEASING z pohledu daně z příjmu
Členění a evidence dlouhodobého majetku
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Evidence příjmů a výdajů FO
Ivana Francová, SOU Liběchov. 1.Majetek a závazky jsou zaznamenávány v oddělených evidencích 2.Rozhodující pro zaznamenání transakce není její uskutečnění.
Daňová evidence příjmů a výdajů
Analýza peněžních toků – cash flow
Účetnictví.
Výkladový příklad DE. Podnikatel NENÍ plátce DPH 1/Peněžní vklad podnikatele hotově12 000,-- 2/Peněžní vklad podnikatele na BÚ60 000,-- 3/Zřizovací výdaje/ŽL,cestovné,kolky/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Daňová evidence Michal Radvan
Evidence příjmů a výdajů FO
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Evidence příjmů a výdajů FO
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Dlouhodobý majetek Odpisy
Podniková ekonomika.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Základy účetnictví 4. přednáška.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_008 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
3 díl FO a Daňová evidence
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_584 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ SOUSTAVY :
ODPISY – TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
PENĚŽNÍ DENÍK (deník příjmů a výdajů) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Účtová třída 4 Účtová skupina 49 Účet 491
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

Evidence příjmů a výdajů FO A odpisy, osobní vklad a výběr podnikatele do a z majetku firmy

Rozdíly mezi daňovou evidencí a účetnictvím Daňová evidence je právně upraveno Zákonem o účetnictví používají ho účetní jednotky používá pojmy náklady a výnosy daňový základ je ovlivněn momentem realizace (= výnosy se účtují již v okamžiku zaslání faktury odběratelům) je téměř vyloučené toto účetnictví vést ručně, velké množství účetního software (např. Pohoda, Money, ABRA, Stereo....) Je právně upraveno Zákonem o dani z příjmu (není tedy účetnictvím) používají ji fyzické osoby používá pojmy výdaje a příjmy daňový základ je vyčíslen ze skutečně obdržených příjmů a zaplacených výdajů evidenci lze vést i ručně, popř. použitím např. Excelu

Daňová evidence, dříve jednoduché účetnictví Od r. 2004 – jedná se o prostou evidenci příjmů a výdajů podnikatelů zjednodušenou na soupis položek ovlivňujících základ daně. V současné době není řazena mezi účetnictví, je řízena daňovými, nikoli účetními zákony. Daňová evidence je určená pro drobné podnikatele, kteří nejsou zapsaní v obchodním rejstříku a jejich roční obrat nepřesáhl 25 mil. Kč. Kromě vedení příjmů a výdajů vede evidenci majetku a závazků.

Daňová evidence podnikatelů obsahuje Deník příjmů a výdajů Knihu pohledávek/faktur vydaných a závazků/faktur došlých Karty dlouhodobého majetku Kartu zásob Mzdovou evidenci Pokladní knihu (může být součásti deníku příjmů a výdajů) Knihu jízd Evidenci stálých plateb

Příklad deníku vč. Pokladní knihy Zůstatek Zůstatek BÚ   Pokladna Běžný účet Příjmy Výdaje Dat. Dokl Text Nezdaň Neuznatelné Zdaněné Uznatelné příjem výdej a b c 1 2 3 4 5 6 7 8

Označování dokladů Není předepsán způsob označování dokladů, pouze to, že musí tvořit uzavřenou číselnou řadu, např.: PP1 – pokladna příjem PVx – pokladna výdaj BVx – bankovní výpis FVx – faktura vydaná FDx – faktura došlá

Zapište do deníku příjmů a výdajů: Zapište tyto podnikatelské případy do deníku: Osobní vklad podnikatele do pokladny (PP1) 170 000,-- Osobní vklad podnikatele na BÚ (BV1) 120 000,-- Poplatek bance za založení účtu (BV1) 200,-- Zaplacena FD1 firmě Dřevopro - nákup materiálu/dřeva (BV1) 100000,-- Přijatá záloha od zákazníka za návrh vybavení stylovým nábytkem (příjmový PP2) 80 000,-- V hotovosti nákup účetního programu ÚČTO 2009 (výdajový PV1) 4 000,-- Nákup osobního auta hotově (výdajový PV2) 200 000,-- Hotově zaplatil školení „Jak chytře na daně" (výdajový PV3) 1 600,-- Na BÚ došla úhrada faktury FV1 (fa OREL) za vyrobený konferenční stůl (BV2) 15 000,-- Výběr peněz z pokladny pro osobní spotřebu (výdajový PV4) 10 000,-- Přijatý úvěr (BV3) 600 000,-- Úhrada FD2 – fa KASA - nákup hoblovací stolice (BV3) 500 000,-- Splátka úvěru: anuita 15000,- (úmor 11000 a úrok 4000,-) (BV4) 15000,-- Na BÚ došla úhrada FV2 (fa Delta) za vybavení kancelářských prostor (BV5) 300 000,-- Jaké jsou příjmy (ř. 101) a jaké jsou výdaje (ř. 102) podnikatele, které se uvedou v daňovém přiznání v Příloze č. 1? ------------------------------------------------------------------------------------------ Na konci roku uplatní odpisy z automobilu 22 000 ,-- A odpis hoblovací stolice 55 000,-- (ř. 106 v součtu za automobil a stolici 77 000,--)

Ukázka knihy faktur vydaných FV Ukázka knihy faktur došlých FD

Anuita, úrok, úmor Přijatá půjčka od banky není příjem ke zdanění. Anuita je konstantní platba po smluvené období. Obvykle se jedná o pravidelnou splátku úvěru. Jedná se o platbu, která je složena ze splátky jistiny a úroku. Výše anuity je neměnná, plynule se v jednotlivých splátkách mění pouze poměr mezi splátkou (úmorem) a úrokem, kdy zpočátku je vyšší poměr mezi úrokem a splátkou jistiny. Na konci doby splatnosti se poměr snižuje. Úmor je vracení půjčených peněz (není z hlediska daní uznatelný výdaj: je to snížení kapitálů o vratku cizího kapitálu) tj. analogicky k tomu, že přijatá půjčka nebyl příjem ke zdanění (je to navýšení kapitálu pomocí cizího kapitálu). Úrok je uznatelný daňový výdaj – je to poplatek za „zápůjčku kapitálu“!

Splátka (anuita) – úrok – úmor

Co je dlouhodobý majetek DM (aktivum) – definuje Zákon o dani z příjmu doba použitelnosti delší než rok cena majetku (aktiva) větší než 40.000 Kč DHM – pro dlouhodobý hmotný majetek, (60.000 Kč pro nehmotný DNM – např. SW, licence) Jak se stanovuje cena tohoto majetku? 1) Vstupní cena = cena pořízení + náklady související s pořízením 2) Cena reprodukční (cena majetku není známa, proto stanovena jako znalecký odhad, nebo cena obvyklá používá se u majetku nabytého darováním nebo vloženého do podnikání) 3) Vlastními náklady – pořízení ve vlastní režii

Odpisy a Cash flow Odpis je náklad a není peněžní výdaj. K úbytku peněz došlo na počátku při nákupu stroje a pak už žádné peněžní výdaje nejsou. Náklady totiž nemusí vždy znamenat výdaje – např. odpisy. Počáteční výdaj je rozpočten do nákladů na léta použitelnosti = odpisy, odpisy jsou tedy nákladem a snižují zisk, aniž bychom museli něco platit/aniž by byly výdajem. Str. 125

Suma odpisů P - V

Daňové odpisy – stejné pro všechny podniky i FO podnikatele (jsou pouze roční) Dobu odpisu upravuje zákon o Dani z příjmu (ZoDP). Doba odepisování závisí na tom, do které odpisové skupiny majetek patří. Tabulka č. 1 – Doba odpisu podle zákona o dani z příjmů

Rovnoměrné odpisy - Odlišná odpisová sazba je v prvním roce odpisování a v dalších letech. Důvod – uplatňujeme roční odpis bez ohledu na datum pořízení. Sazba pro zvýšenou vstupní cenu se používá v případě, že u majetku v průběhu jeho užívání bylo provedeno technické zhodnocení. Vychází vždy ze Vstupní ceny. Výpočet: Vynásobíme odpisovou sazbu se vstupní cenou majetku. Laboratorní zařízení zařadíme do 2. odpisové skupiny, bude mít odpisovou sazbu v 1. roce odpisování 11 %, v dalších letech odpisování 22,25 %. Výše odpisu v 1. roce je 11 % x 120 000 Kč tj. 13 200 Kč. Odpis ve 2. – 5. roce je stejný (rovnoměrný) 22,25 % x 120 000 Kč, tj. 26 700 Kč.

Zrychlené odpisy - Koeficienty jsou určeny pro první rok odpisu, pro další roky odpisování a v případě technického zhodnocení se použije koeficient pro zvýšenou cenu. Koeficient pro 1 rok odpisu odpovídá době odepisování. Odpis pro 1. rok = vstupní cena / k1 pro danou skupinu . V dalších letech se odpis vypočítá jako dvojnásobek zůstatkové ceny/ koeficient pro další roky mínus počet let, kdy byl majetek už odepsán: Odpisy v dalších letech = 2 x zůstatková cena / kn-n kn je koeficient v dalších letech odpisování n je počet let, během nichž byl již majetek odepisován

Příklad: zrychlené odpisování Laboratorní zařízení, které jsme zařadili do 2. odpisové skupiny bude mít odpisovou sazbu v 1. roce odpisování 5, v dalších letech odpisování 6. 1. rok = 120 000 Kč / 5 = 24 000 Kč Zůstatková cena = 120 000 Kč – 24 000 Kč = 96 000 Kč 2. rok = 2 x 96 000 Kč / (6 – 1) = 38 400 Kč Zůstatková cena = 96 000 Kč – 38 400 Kč = 57 600 Kč 3. rok = 2 x 57 600 Kč /(6 – 2) = 28 800 Kč Zůstatková cena = 57 600 Kč – 28 800 Kč = 28 800 Kč 4. rok = 2 x 28 800 Kč/ (6-3) = 19 200 Kč Zůstatková cena = 28 800 Kč - 19 200 Kč = 9 600 Kč 5. rok = 2 x 9 600 Kč/ (6-4) = 9 600 Kč Zůstatková cen = 0 Kč