Testování na školách Jaroslav Šejvl, Jana Zapletalová, Pavel Kabíček XVIII. ročník AT konference CZ.1.07/1.3.00/08.0205 ESF OP VK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

ŠKOLENÍ TECHNIKŮ A MONTÁŽNÍKŮ PRO ROK 2007
Kariérové poradenství
Právní problematika pitvy
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Testování (nejen) dětí při podezření na ovlivnění návykovou látkou
Testování osob mladších 18 let – krok za krokem v právu
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Zš Komenského, Slavkov u Brna Číslo a název operačního programu:
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Organizační struktura
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Minimální preventivní program školy
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Individuální vzdělávací plán
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. Stanislava Správková
Organizační struktura
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Testování na školách Jaroslav Šejvl, Jana Zapletalová, Pavel Kabíček XVIII. ročník AT konference CZ.1.07/1.3.00/ ESF OP VK

Prezentace projektu VYNSPI Vznik této prezentace byl finančně podpořen projektem Tvorba systému modulárního vzdělávání v oblasti prevence sociálně patologických jevů pro pedagogické a poradenské pracovníky škol a školských zařízení na celostátní úrovni CZ.1.07/1.3.00/ ESF OP VK strana 2 Testování dětí

Východiska testování Zvážení základní otázky: Testovat ano či ne ? Zvážit důsledky dosavadního stavu- testování bez nastavení pravidel Doplnit roli testování ve školním prostředí jako možný nástroj, který doplní stupeň bezpečné školy tak, aby byla respektována všechna pravidla a eliminována případná rizika strana 3 Testování dětí

Co je testování Multidisciplinarita úkonu – pedagogika, sociální přístup, psychologie, právo, metodika, zdravotnictví, morálka, etika, … Nelze ztotožňovat s právním vztahem: řidič – policista / zaměstnanec – zaměstnavatel x žák- žáci-škola-rodina strana 4 Testování dětí

Jaký úkol plní testování? Ultima ratio. Nenahrazuje pedagogickou ani preventivní činnost školy a pedagogických pracovníků. Doplňuje rejstřík postupů školy ve striktně určeném rámci strana 5 Testování dětí

Podstata testování Podstata testování – preventivně – represivní aktivita (ultima ratio). Ochrana zdraví testovaného. Ochrana před výskytem návykových látek ve školách a školských zařízeních. Ochrana zdraví u žáků, kteří se připravují pro profese, kde je riziko neslučitelné se životem (práce se stroji, ve výškách, v laboratořích atd.) strana 6 Testování dětí

Co nám testování neřekne? Meze testování Co nelze od testování očekávat? Míra intoxikace a poškození organismu. Kvantita, frekvence a další relevantní okolnosti … Rozlišení stupně závislosti … Identifikace metabolitů z látek běžně dostupných … Testování nemůže nahradit lékařskou, specializovanou péči strana 7 Testování dětí

Z čeho bychom měli vycházet Právní rámec Souhlas školy a souhlas rodičovské veřejnosti ukotvený ve Školním řádu – úprava testování. Přítomnost dalších poradenských aktivit školy a vnějších poskytovatelů preventivních služeb v kontextu testování (aby nebylo samoúčelné) Prokazatelné seznámení všech zúčastněných s pravidly a konsekvencemi strana 8 Testování dětí

Testování jako zdravotnická služba Služba poskytovaná mimo resort zdravotnictví (ale v návaznosti na jejich služby) Preventivní péče směřující k diagnostické péči. Se souhlasem zákonného zástupce (ideálně) strana 9 Testování dětí

Co nám testování může přinést? Včasné vyhledání faktorů – vznik nemoci/ zhoršení zdravotního stavu/ minimalizace rizik (bezpečnostních, zdravotních, sociálních, prekriminálních). Rozšíření stupňů ochrany bezpečí školy V důsledku zvýšení nároků na profesionalitu služeb, vede k požadavkům na kvalitu odborné služby školy (školní metodik prevence, školní psycholog, školní speciální pedagog-etoped, vedení školy…pedagogové, mistři odborné výchovy… strana 10 Testování dětí

Písemný souhlas Nutný a nezbytný předpoklad. U všech osob mladších 18 let. Upozornění i na případná rizika. I tak je nutné podat testovanému úplnou informaci o testování strana 11 Testování dětí

Neexistence písemného souhlasu Není ohrožen život – nelze testovat, pokud se testovaný odmítne testu podrobit. Pokud je ohrožen život – testuje, resp. úkony provádí lékař (přivolaná RZS), který se řídí zdravotnickými předpisy i v souvislosti s touto službou strana 12 Testování dětí

Důvodné podezření a kdo testuje Takové podezření, kdy jsou vyloučeny všechny další možné příčiny projevujících se příznaků užití návykových látek. Odborník, který byl speciálně zaškolen pro tento typ práce -absolvent DVPP Test –vždy pouze orientační strana 13 Testování dětí

Výsledek testu Pozitivní – (falešná pozitivita) seznámit s výsledkem, příp. opakovat, vyrozumění zákonného zástupce a zopakovat test ve zdravotnickém zařízení. Negativní – (falešná negativita) seznámit s výsledkem. Postup je nutné zaznamenat do protokolu.Vedení dokumentace a způsob jejího uchovávání musí být součástí pravidel a DVPP strana 14 Testování dětí

Odborné lékařské vyšetření Zdravotnické zařízení, diagnostika lékařem. Odběr tělních tekutin ( krve /moče). Pouze zdravotnický personál. Další péče a případná hospitalizace – rozhodne lékař strana 15 Testování dětí

Další otázky Doprava do a ze zdravotnického zařízení. Platba za vyšetření. Písemné podklady. Předání nezletilého zákonnému zástupci. Presumpce neviny vs presumpce viny strana 16 Testování dětí

Závěr Soulad s legislativou. Ultima ratio; pouze proškolení pedagogičtí pracovníci. Preventivní a represivní působení. Ochrana dětí a bezpečí školy strana 17 Testování dětí

strana 18 Testování dětí Vznik této prezentace byl finančně podpořen projektem Tvorba systému modulárního vzdělávání v oblasti prevence sociálně patologických jevů pro pedagogické a poradenské pracovníky škol a školských zařízení na celostátní úrovni CZ.1.07/1.3.00/ ESF OP VK. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Děkujeme za pozornost strana 19 Testování dětí