Vánoce v Irsku Ondra Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Začíná adventní čas roku 2008
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Vánoce v Japonsku.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky a tradice v Kanadě
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
Krásné Vánoce.
Vypracoval Matěj Leher
Vánoce ve Velké Británii.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Průlet liturgickým rokem
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Pohádkové Vánoce přejeme vám Vánoce jako z pohádek,
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Za dveřmi je … ZIMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Krásné vánoční svátky.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Vánoce na Haiti Linda Teclová 8.A.
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Napsal: Filip Smolík Třída:6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
VÁNOCE V BRAZÍLII Adéla Pertlová, 6.B.
Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05
Riskuj-Vánoce
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,
Transkript prezentace:

Vánoce v Irsku Ondra Machala

Vánoční svátky V Irsku se Vánoce slaví 25. prosince, to je první svátek Vánoční. Druhý svátek Vánoční se slaví 26. prosince, na svatého Štěpána. Nový rok se slaví 1.ledna - New Year’s Day

Vánoční přání Vánoční přání - Nollaig Shona Dhuit V Irsku je tradice velmi podobná jako u nás. V Irsku dosud věří, že na Štědrý den navštěvuje zemi Jidáš Iškariotský. Jestliže se ten den podíváte do zrcadla prý za sebou uvidíte Jidáše nebo Ďábla. Jiná irská tradice praví, že temnotou putuje Jezulátko a do oken si staví hořící svíčky, aby nezabloudilo

Tradiční Irské Vánoce Spousta svíček a rozmanitých zelených dekorací je umístěno v době vánočních svátků v mnoha oknech irských domácností. Dle starých pověr svítí světla svíček po celou Štědrou noc na cestu Svaté rodině a zároveň dávají i kousek tepla chudým kolemjedoucím. V období britské nadvlády nad Irskem se do oken dávali zpravidla tři svíčky. Jedna svítila pro svatého otce, druhá pro syna a třetí symbolizovala světlo Ducha svatého.

Svíčky Rozsvícené svíčky měly kolemjdoucím a dobrým lidem připomenout, že v domě žije katolická rodina a všichni přátelé jsou vítání ke společné oslavě Vánoc. Zároveň měly být rozsvícené svíčky pozvánkou pro kněze a jeho modlitbu. Kněz byl zván na večeři a ke strávení vánočního večera s rodinou. Po Štědrovečerní večeři přinese hospodyně na stůl chléb a čerstvé mléko a nechají se chvilku otevřené vchodové dveře.

Vánoční zvyky Tyto zvyky měli symbolizovat pohostinství celé rodiny a zároveň vyjadřovali i naději, že právě tuto rodinu navštíví sv. Josef se sv. Marií a s malým Ježíškem. Pro Iry jsou Vánoce obdobím velikých a především náboženských a duchovních oslav. Scéna s jesličkami je zde tradicí, která chybí jen v málo kterém domě. Hlavním chodem štědrovečerní večeře může být opečená šunka stejně jako krocan s bramborovou nádivkou nebo tradiční kořeněné maso se zelím

Vánoce v Irsku Přeji vám hezký zbytek dne